Lahustoitumine

Härra Levin väidab, et valgu-, rasva- ja süsivesikurikkaid toiduaineid peaks tarvitama peamiselt eraldi.

Selle teooria üle arutledes meenub kohe piim, esimene toit, mida inimene elus tarbib, ja piim on teadupärast just kombinatsioon valkudest, süsivesikutest ja rasvadest.Kui piima tarvitamine oleks kahjulik, vaevalt see meile esimeseks toiduks loodud oleks.

Meie kehal ei ole mingit probleemi töödelda üheaegselt kõiki kolme makrotoitainet. Enamik toite sisaldavad kolme makrotoitaine segu ning seega on selge, et meie seedesüsteem on loodud kõiki koos seedima.
Kui läheneda küsimusele kaalulangetuslikust aspektist, siis lahustoitumine teeb näljaseks. Ja nälg ajab sööma. Kes on proovinud süüa eraldi süsivesiku- või valgurikkaid toiduaineid, teab, et nii tekib tühja kõhu tunne palju kiiremini, kui süüa toitu, mis sisaldab nii valke, rasvu kui ka süsivesikuid.

Lahustoitumise teoorias on palju vasturääkivusi ja see ei ole lõpuni teaduslikult tõestatud.

Kohvi joomine — piimaga või ilma?

Härra Levin soovitab kohvi juua ilmtingimata ilma piimata. Paraku ei ole see soovitus kuidagi põhjendatud ega argumenteeritud.
Kui me räägime kohvis sisalduvatest antioksüdantidest ja nende toime vähenemisest piima lisamisel, siis on uuritud ja leitud, et piima lisamine kohvile ei vähenda antioksüdantide toimet.
Samas, on tõsi, et kohvile pidevalt ohtralt piima lisades suureneb tunduvalt päevane toidust saadav energiahulk, mis omakorda võib tõsta kaalu.

Tasakaalustatud toitumine

Me oleme Kaalustalla.ee toitumisspetsialistidena praktikas näinud, et kõige paremini töötab läbimõeldud, mõõdukas ja tasakaalus toitumine. Pole vaja laskuda äärmustesse, mida tihti pole võimalik jälgida — eriti, kui pidada silmas terve pere toitumist ja heaolu.

Et vältida Härra Levini poolt viidatud tõrkeid seedesüsteemi töös, tuleb süüa mõõdukalt. Mõõdukad toiduportsud ei tekita kõhus raskustunnet, mida tihti ekslikult aetaksegi segi seedehäiretega.

Väiteid tuleb põhjendada

Kui midagi väita, tuleb seda ka mingil määral põhjendada, just teaduslikult. Kui seda ei tehta, tekib paratamatult tunne, et läbi nende tähelepanu äratavate ja kirgi kütvate soovituste on eesmärgiks oma äri edendamine.

Tähelepanu ju müüb ja ka “halb” tähelepanu on reklaam.

Kasutatud allikad: Nondairy creamer, but not milk, delays the appearance of coffee phenolic acid equivalents in human plasma. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20007338