Kui nüüd keegi mõtleb, et tegemist on “maagilistest” narkootilistest seentest valmistatud jookidega, siis tegelikult on need täiesti ohutud kasutamiseks kõigile. Jookidesse on lisatud iidseid keha ja vaimu tervendavaid seeni, mida on ajalooliselt kasutatud sõna otseses mõttes sadade erinevate haiguste ennetamiseks ja nendega võitlemiseks. Teadlased on lugematute eksperimentide käigus avastanud seente teisigi positiivseid “kõrvalmõjusid” ja nii on iga seenejook oma funktsiooniga: üks aitab tekkinud stressi leevendada, teine viib kognitiivsed võimed uuele tasemele.

“Osa kasutatud seeni muudavad tavapärase kohvi tunduvalt vähem happeliseks ja mahedamaks, mis muudab kohvi joomise veelgi nauditavamaks,” kiidab ka Seenekohviku looja Rait Laanemaa. “Lisaks on seenejoogid super head immuunsüsteemi tugevdajad. Kõik need head omadused on seenekohvist teinud tervislikust eluviisist lugupidavatele inimestele asendamatu kaaslase.”

Kolm eri jooki

Seenekohviku valikust leiab kolme erinevat seenejooki: seenekohvi, -kakaod ja -eliksiiri. Kui vähese happelisuse ja kofeiinisisaldusega seenekohv sobib hästi kõigile kohvi armastajatele, siis seenekakaod on mõeldud eelkõige kahte tüüpi inimestele – korditseps seenega kakao on tõeline hommikune ärataja ja Reishi seenega kakao aitab õhtul lõõgastuda leevendades stressi ja aidates sügavale unne vajuda. Kuuma vee või mõne muu maitsva joogi sisse segatavad seeneeliksiirid sobivad hästi tõelistele “seenefännidele”, sest neis sisaldub suurem kogus seene ekstrakti ning seega on need ka kõige võimsama ja tuntavama mõjuga.

Erinevatel seentel on erinevad efektid

Tšaaga on laialdaselt kasutatav immuunsüsteemi tugevdav seen, mis sisaldab ühes grammis sama palju antioksüdante kui 1.5 liitrit mustikaid või rohkem kui kaks kilo küüslauku.

Korditseps on aga maailmas enimmüüdud seen tegevsportlaste seas, sest just see see on varustatud võimsa energialaenguga. Nii sobib ta suurepäraselt abimeheks nii sportlasele kui ka kõigile teistele, kes soovivad tõsta vaimset ja füüsilist võimekust või taastuda raskest treeningust.

Lõvilakk tõstab tarbija kognitiivsed võimed uuele tasemele ja aitab hoida fookust, et saaks teha mõttetööd ilma segavate faktoriteta.

Punane Reishi seen aitab kehal stressiseisundis kohaneda ja korralikult sügava une saatel välja puhata. Kuigi see aitab sügavamalt magada, võib seda julgelt juua ka hommikul, sest see ei ole uniseks tegeva mõjuga. Reishi on sarnaselt teistele “superseentele” adaptogeen, mis on lisaks stressi leevendavale toimele ka võimas immuunsüsteemi tugevdav seen.

Osade seenejookide mõju, näiteks Korditsepsist tulenev lisaenergia või Lõvilaka seenest tulenev loomingulisus, on kasutajale tuntav kohe. Küll aga on iga inimene erinev ja kogemus individuaalne.

“Seeni on aastate jooksul väga põhjalikult teadlaste poolt uuritud ja nende kohta leiab Google abiga massiliselt (teadus)artikleid,” teab ka Seenekohviku entusiast Ivar Arulaid. “Ja eks me ole ka iseenda ja tuttavate peal ka eksperimenteerinud. Alustasin ise seenejookide joomist mõned kuud tagasi, just siis, kui need kõige tatisemad ilmad algasid ja võin kindla sõnaga väita, et need on minuga teinud kahte asja: esiteks, immuunsüsteemi tugevdanud ja hoolimata sellest, et laps lasteaiast kõiksugu viiruseid koju toob, ei ole mina veel kordagi sel aastal nakatunud ning teiseks, suudan pingelistes olukordades jääda kahe jalaga maa peale ja enne reageerimist rahulikult mõistusega erinevad stsenaariumid läbi mõelda.”

Lisaks tuleb Ivarile veel meelde, et jõulude ajal sõpradel külas olles pakkus ta kõigile õhtul Tšaaga eliksiiri teed ja sai päev hiljem tagasisidet, et nii mõnigi sõber ei saanud enne hommikul kella nelja und, sest peas tiirlesid kõiksugu uued ideed ja und ei tulnudki peale. “Tšaaga eliksiiri kasutati muide külma sõja ajal sõdurite seas, sest kohvi ei olnud saada,” räägib ta.