Vahemerelaadne peolaud:

- Puista lihale enne serveerimist värskeid ürte
- Paku ahjus küpsetatud tomateid, mis on täidetud küüslaugu ja ürtidega.
- Heeringas rosmariiniga või heeringas ürdimarinaadis, tomatikastmes või küüslaugukastmes.
- Ahjukana saab hõrgu maitse rosmariini ja sidruni abiga.
- Brokkoli, porgandid, kapsad — soojal laual või kangidena näksimiseks.
- Suur kausitäis rukkola-salatit, kus on kasulikke pähkleid, värskeid puuvilju ning kastmeks pigistatud laimimahl ja oliivõli.
- Puuviljad, ning mitte ainult mandariinid vaid paljud erinevad puuviljad, kas tervena või värske puuviljasalatina.

Ära unusta lisaks toitudele ka ürte, sest basiilikul, tüümianil, oregaanol, salveil ja rosmariinil on oma võluvägi. Norra teadlane Rune Blomhoff, Oslo ülikoolist avastas loomkatsetel, et näiteks rosmariin on väga tugev antioksüdant, mis suudab aeglustada vähirakkude arengut.

Rosmariin, millel oli ka vanas Roomas oma kindel koht köögis, stimuleerib ka vereringet ning salvei suudab baktereid tappa. Seepärast lisa pühadelauale julgelt värskeid ürte.

Lisaks tomatid, mis kõikides vormides on kasulikumad kui seni arvatud. Tomatis leiduv lükopeen vabaneb veelgi kastmeks keetes või ahjus küpsetades ning see omakorda kaitseb südame-veresoonkonna ning vähi eest.

Mida värvilisem on looduslike ja puhaste toorainete osas pühadelaud, seda tervislikum. Mida tugevam on puuvilja-köögivilja värv, seda rohkem kaitsvaid antioksüdante see sisaldab. Seepärast too oma lauale punaseid tomateid, oranže apelsine, rohelist brokkolit, oranže porgandeid, kollast paprikat, rohelist spinatit, lillasid ploome jne.

Allikas: matnyttig.se