Uurimuse käigus töödeldi läbi 187 382 osalejaga uuringute tulemused. Uuringutele tehti järelkontrolle 24 aasta jooksul. Tulemused näitasid, et need, kes tarbisid puuvilju ja marju tervena, vähendasid oma 2-tüübi diabeeti haigestumise riski. Osalejad, kes sõid vähemalt 2 portsjonit puuvilja ja marju päevas, eriti mustikaid, viinamarju ja õunu, vähendasid oma 2-tüübi diabeeti haigestumise riski tervelt 23 protsenti.

Teadlased märkasid ka, et puuviljamahl mõjub tervisele negatiivselt. Need, kes jõid päevas 1-2 portsjonit mahla, suurendasid oma 2-tüübi diabeeti haigestumise riski 21 protsenti.

Asendades puuviljamahla mustikatega, vähenes 2-tüübi diabeedi risk 33 protsenti ning viinamarjadega asendamise korral oli riski vähenemine 19 protsenti. Õunad ja pirnid vähendasid riski 13 protsenti. Vahetades 3 portsjonit mahla nädalas tervete puuviljade või marjade vastu, vähenes risk 7 protsenti.

Puuviljade ja marjade glükeemiline indeks ei mõjutanud seost  2-tüübi diabeediga. Põhjus, miks mahl suurendab 2-tüübi diabeedi riski on see, et mahlaga ei saa me kõiki kiudaineid, mis on puuviljades ja marjades. Kiudainete kadudes suureneb puuviljasuhkru konsentratsioon. Paljud kasulikud ained asuvad just koores, mis mahla tehes aga kaovad.

Teadlased usuvad, et tervetes puuviljades ja marjades leiduvad antotsüaniinid on need kõige tõhusamad ained. Varasemad uuringud on sidunud antotsüaniinid puuviljade ja marjadega, mis vähendavad infarkti ohtu.

Allikas: Sund.nu