Peamised erinevused

Kui taimetoitlased lubavad endale aeg ajalt ka muna- ja piimatooteid, siis veganid väldivad kõike, mis loomne — sealhulgas ka tarbekaupu, mis nahast, siidist või villast tehtud. Kui taimetoitlus on dieet, siis veganism on elustiil. Samas, lähtudes infost, mis on pärit vegan.ee leheküljelt, siis eelistavad end taimetoitlasteks nimetada aga vaid veganid ning peavad vegetaarlasi pooltaimetoitlasteks, sest viimased söövad loomset päritolu piimatooteid ja mune.

Veganism on filosoofia, mille esindajad otsivad võimalusi loobuda loomade kasutamisest mistahes vaenulikul eesmärgil — olgu selleks siis liha- ja rõivatööstus või midagi muud. Nad vannuvad, et ei toitu ega tarbi iialgu ühtegi loomset produkti. Veganlus ei sea piiranguid alkoholi, tubaka, kohvi vmt tarbimisele, kuigi veganid peaksid arvestama, et paljude alkohoolste jookide tootmises kasutatakse loomseid aineid ning et tubakafirmad teevad loomkatseid.

Sandra Vungi loeng “Taimetoitlus kui elustiil” Eesti Tervishoiu Muuseumis” 7.veebruar 2015:

Mida vegan siis sööb?

Kui loomseid toite mitte süüa, jäävad alles:

  • teraviljatooted (nt leib, küpsetised, tatar, amarant, kinoa, hommikuhelbed, müsli),
  • kaunviljad (eri oad (aed-, põld-, hiid-), läätsed (punased, rohelised, beluga jpt), herned),
  • köögiviljad (nt porgand, kartul, brokoli, lillkapsas, mais, tomat, seller, spargel),
  • puuviljad (nt õun, avokaado, melon, banaan, ploom, apelsin, pirn),
  • seemned (päevalille-, kõrvitsa-, seesami-, mooni-, chia-, kanepi-, lina-),
  • mandlid ja pähklid (Kreeka, para-, India, sarapuu-, kookos-, pekaani-),
  • marjad (maasikas, viigimari, kirss, mustikas, pohl, goji-),
  • seened (kukeseen, austerservik, šampinjon).

Samuti söövad veganid taimedest, seentest ja muust mitteloomsest valmistatud pool- ja valmistooteid (nt tofu, sojapiim, taimsed pasteedid jms). Vegantoidud võivad olla nii toored kui küpsetatud toidud, näiteks salatid, smuutid, pastad, supid, praed, kastmed, küpsetised, ahjuroad, koogid, tordid, kommid, šokolaadid, määrded ja väga palju muud. Saadaval on ka vorsti, viineri, kotleti, juustu, piima, jogurti, jäätise, majoneesi jne maitseid ja tekstuure matkivaid taimseid alternatiive. Vegan määrdeid, kastmeid ja jooke tehakse enamasti pähklitest, seemnetest, kaun- või teraviljadest ning toitvaid kotlette ja pihve köögi-, kaun- ja teraviljadest. Enamikke tuntud toite (näiteks jäätist, makarone juustuga, kreemitorti, pikkpoissi) saab lihtsasti valmistada ka taimsetest toiduainetest.

Allikad: vegan.ee, Diffen