Arvatavasti ongi Sinu toit juba värviline ka siis, kui sa sellele ei mõtle. Näiteks tavalised tomat, kurk ja porgand on üsna erksates toonides. Kui lisad juurde kollase paprika, banaani ja punase sibula, ongi kõik värvid esindatud.

Flavonoidid on paljudes aedviljades, puuviljades ja marjades leiduvate komponentide ja värvainete koondnimetus. Need on tugevad antioksüdandid, mis kaitsevad meid vananemise ja haiguste eest. Flavonoide arvatakse olevat rohkem kui 20000, kuid vaid 4000 neist on lähemalt uuritud.

Valguse käes ja toitu soojendades võivad taimedest vitamiinid kaduda, kuid kasulike flavonoidide hulka see ei mõjuta. Kuni värvus on alles, säilivad flavonoidide kasulikud omadused. Mida tugevam on toiduaine värv, seda rohkem kasulikke aineid see sisaldab.

Vikerkaarevärvilisel toidul on palju eeliseid:
• kaitseb keha stressi eest
• aitab vältida vähi teket
• tugevdab immuunsussüsteemi
• aitab vältida silmahaigusi
• aitab vältida südame-veresoonkonna haigusi
• aitab vältida põletikulisi protsesse kehas
• optimeerib rakufunktsioone
• stabiliseerib veresuhkru taset
• kaitseb aju
• neutraliseerib raskemetalle
• elavdab vereringet

Antioksüdandid võivad peatada vabade radikaalide poolt põhjustatud rakukahjustusi meie kehas. Keha suudab ka ise antioksüdante moodustada, kuid mida rohkem neid me oma toiduga omastame, seda parem.

Proovi igal toidukorral tarbida vähemalt kolme värvi toitu ning vähemalt viit erinevat toitainet. Toitaineid ja toitude värve varieerides tugevdad oma tervist. Proovides kogu aeg meeles hoida, et mida värvilisem toit, seda kasulikum, hakkadki tasapisi tarbima erinevat värvi aed- ja puuvilju ning marju.

Siin mõned näited:

Punane:
Tomat, paprika, tikker, tshilli, vaarikas, maasikas, granaatõun, redis, punane sõstar, rabarber, punane greip, arbuus, pohl.

Kollane/oranž:
Mais, apelsin, paprika, murakas, porgand, melon, ananass, virsik, füüsal, kõrvits, mango, aprikoos, kaalikas, greip, sidrun, papaia.

Roheline:
Spinat, brokkoli, kapsas, salat, avokado, spargel, herned, oad, roheline paprika, kiivi, laim, basiilik, suvikõrvits, pirnid, õunad, seller, till, viinamarjad.

Sinine/lilla:
Mustikad, tumedad viinamarjad, mustsõstar, punane kapsas, ploomid, punapeet.

Valge/pruun:
Pastinaak, sibul, küüslauk, tume shokolaad, datlid, rosinad, peakapsas, kookos, juurseller, seened, lillkapsas.

Allikas: Sund.nu