Väljaanne Daily Mail ristis aastal 2008 arooniamarja “maailma kõige tervislikumaks marjaks“, mis sisaldab rohkem vähivastaseid antioksüdante, kui vaarikad, mustikad või goji marjad. Isegi hoidise kujul sisaldab see mari rohkem vajalikke antioksüdante nagu flavonoide ja antotsüaniine, kui enamus teisi supertoiduaineks ristitud marju. Antioksüdandid aitavad pidurdada rakke ründavaid vabu radikaale kehas ning sel moel aitavad kaitsta vähi ja degenratiivsete haiguste eest.

Arooniamarjad sisaldavad ohtralt C-vitamiini ja kiudaineid. Rasvlahustuvad vitamiinid E ja K on põhiosas koondunud seemnetesse. Veel sisaldab aroonia mõningaid B-rühma vitamiine. Mikroelementidest leidub musta aroonia viljades joodi, vaske, rauda, mangaani ja boori. Aroonia aitab ennetada ateroskleroosi teket ja südame-veresoonkonna haiguseid, ravida kuseteede põletikku tõhusamalt, kui jõhvikad, vältida neerukivide teket, taastada soolestiku limaskesta ning ravida silmapõletikku. Jaapani teadlased on loomkatsete abil pakkunud välja hüpoteesi, et arooniaekstrakt võib olla tõhus looduslik ravim tõsiste soolestikuprobleemide jaoks nagu näiteks mao- ja soolestikuhaavandid. Kiudainete ja antioksüdanti kooslus selles marjas aitab ennetada käärsoolevähki. Regulaarne arooniaviljade või -mahla tarvitamine aitab mõnevõrra taltsutada liiga kõrget vererõhku.

Must aroonia pärineb Põhja-Ameerika idapiirkonnast. Eestis hakati arooniat laialdasemalt kasvatama alles eelmise sajandi keskel. Meil on seda taime võrdselt hinnatud nii ilu- kui viljakultuurina. Aroonia ei ole toorelt kõige maitsvam, parkainete rohkus muudab suu limaskesta paksuks ja tuimastab maitsmismeelt, orgaanilised happed varjutavad suhkrusisaldusest tingitud magususe. Viljade maitseomadused paranevad tunduvalt pärast külmumist.

Ainuüksi arooniatest tehtud hoidised pole eriti populaarsed. Küll aga kasutatakse arooniaid ohtralt koos teiste sügisandidega. Nii on väheses koguses happeline ja tume arooniamahl läägelt magusate ja heledate mahlade, mooside, siirupite, tarretiste ja veinide teretulnud lisand.

Allikas: Telegram