Mõned mõtted inspiratsiooniks.

Malelaud

Vaja läheb: röstsai, margariin, must ja punane kalamari, sibul.
Valmistamine: määri sai margariiniga ja jaga pind võrdseteks ruutudeks. Osad ruudukesed täida punase, osad musta kalamarjaga, kasutada võid ka punast sibulat ja hapukoort.

Lavašihõrgutis

Vaja läheb: lavaš, margariin, karp tuunikala õlis, keedetud muna, petersell, riivjuust, majonees, maitsestamata jogurt, till, sool, ketšup.
Valmistamine: sega omavahel tuunikala, keedetud muna, riivjuust, margariin, majonees, maitsestamata jogurt ja ketšup. Lisa tilli, peterselli ja soola. Määri saadud segu lahtilaotatud lavašile, keera lavaš rulli ja lase pool tundi külmas seista. Serveeri viiludeks lõigatuna.

Pikantne võileib

Vaja läheb: leib, margariin, sprotid õlis, juust, sibul.
Valmistamine: sega sprotid, riivjuust, hakitud sibul ja margariin ühtlaseks massiks ja määri segu leivaviilule.

Päike

Vaja läheb: sai, margariin, tomat, sink, juust, päevalilleseemned, ananassiviil, sinep.
Valmistamine: määri saiaviilule margariini ja kata juustuga. Pane peale tomativiilud, sink ja ananass, puista üle päevalilleseemnetega ning kaunista sinepiga. Küpseta praeahjus.

Suvised röstsaiad

Vaja läheb: röstsai, margariin, keedusink, ananassirõngas, juustulõik, karripulber.
Valmistamine: määri saiale margariini, lisa singiviil, ananassirõngas ja juustulõik. Juust peab katma ananassirõnga. Lõika saiaviil neljaks, raputa üle karriga ja küpseta ahjus.

Suverõõm

Vaja läheb: röstsai, röstleib, margariin, hapukurk, tomat, kurk, sink, suitsuvorst, munavõi, jõhvikad.
Valmistamine: määri röstsaiale ja -leivale õhuke kiht margariini ja lao vaheldumisi peale hapukurki, tomatit, sinki ja suitsuvorsti. Kõige peale pane munavõid ja kaunista kurgi ning jõhvikatega.

Kas teadsid, et …

• Leiba võib ka külmutada, nii on värske võileivamaterjal igal ajal olemas. Soovitav on külmutada viilutatud leiba-saia, üles võib seda soojendada tavalises või mikrolaineahjus.

• Juhul, kui tahad võileivale ka soola puistata, eelista tervislikumat meresoola tavalisele. Katseta julgelt ka maitserohelise ja vürtsidega!

• Võileivale määrimiseks eelista margariini võile — seda on kergem määrida ning see on tervislikum. Või sisaldab tahkeid loomseid rasvu, tervisliku toitumise seisukohalt on hulga kasulikumad vedelad ja pehmed rasvad (õli ja margariin).

• Leib on tervislik eelkõige seetõttu, et temas leidub piisavalt kiudaineid. Kiudained on “organismi kojamehed”, mis soodustavad seedimist ning mõjuvad soodsalt hammastele ja igemetele. Leib annab üsna kiirelt täiskõhutunde ning sisaldab samal ajal vähe toiduenergiat.