Suurem osa inimestest ei ole taimetoitlased, kuid aeg-ajalt sarnaneb meie menüü ilmselt taimetoitlaste omaga, ilma selle peale isegi mõtlemata — hommikune röstsai või kaerapuder, aedsalat, makaronid või aedvilja-vokiroad, isegi juustupitsa.

Kui soovid suurendada taimetoidu osakaalu oma menüüs või pead kohandama lihatoidu retsepti oma taimetoitlasest külalise jaoks, siis saad muuta oma lemmikretsepti taimetoiduks vaid mõne lihtsa muudatuse abil.

Siin on Sulle alustamiseks mõned näpunäited:

  • vormiroogades, hautistes, suppides ja hakkliharoogades kasuta liha asemel keedetud kaunvilju (näiteks ube ja läätsesid). Proovi aedube hakkliharoa või hautise sees ning punaseid läätsesid tomatikastme või täidetud kapsarullide sees, ülepraetud konservoad sobivad kokku mehhiko toitudega.
  • vokiroogades kasuta liha, linnuliha või mereandide asemel kõva tofut, sojapiimasaadust tempeh’id, keedetud ube, pähkleid ja seesamiseemneid. Kõva tofut ja tempeh’id saab isegi kuubikuteks lõigata ja kebabina grillil küpsetada. Proovi purustatud tofut hommikusöögiks. Õhukeseks viilutatud marineeritud tofu maitseb võileival suurepäraselt.
  • tomatikastmed, pitsakatted, supid, hautised ja muud segaroad saad valmistada nii nagu alati. Jäta lihtsalt liha välja ja lisa rohkem hakitud köögivilju. Kui sööd juustu, puista seda valgu- ja kaltsiumikoguse suurendamiseks kõige peale.
  • liha „analoogid“ on sojavalgu tooted, mis matkivad erinevaid lihasorte. Proovi taimetoitlastele mõeldud pirukaid, peekonit ja vorste hommikueineks, pitsatäidiseks pepperoni’t, hamburgereid ning isegi grillribisid! Tekstureeritud sojavalku müüakse sageli graanulitena. Sellisena sobib see suurepäraselt vormiroogade, suppide, hautiste, lasanje, hakkliharoogade, enchilada’de ja teiste seguroogade sisse.

Taimetoitlased viivad taimetoitluse uuele tasemele. Nad jätavad välja kõik loomsed tooted, s.h munad, piima ja piimatooted. Taimetoidud võivad olla tervislikuks lisandiks ka sinu toidulaual. Kohandada saad neid näiteks nii: munadel võib olla retseptis palju funktsioone — neid kasutatakse retseptis paksendamiseks, koostisosade sidumiseks, paneeritud toitude katmiseks või küpsetises õrna, mureda tekstuuri saamiseks. Ilma munadeta toidu kvaliteet sageli muutub. Katseta mõnda allpool välja toodud asendust, kuid arvesta, et tulemused võivad erineda.

  • 1 purustatud banaan leivas, muffinites või pannkookides;
  • 2 supilusikatäit maisitärklist või troopikataimede juuremugulaist saadavat haruldast toidutärklist ehk aroruuti toidu paksendamiseks;
  • ¼ klaasi siidjat tofut (sega tofu koos vedelate koostisosadega ühtlaseks ning lisa segu seejärel kuivadele koostisosadele);
  •  taimetoitlastele mõeldud muna asendustooteid.

Proovi piimatooteid eeldavates retseptides tofut, sojapiima, sojajuustu ja sojajogurtit. Murendatud tofut saab kasutada lasanje sees ricotta juustu asemel. Petipiima valmistamiseks sega üks klaas sojapiima ühe supilusikatäie äädikaga. Pudingite ja kartulipudru valmistamisel kasuta sojapiima. Hommikusöögiks või suupisteks naudi paksu, kreemjat puuviljasmuutit. Puuvilju võib segada ka pehme tofu, sojapiima või mahlaga.

Kui valmistad toitu taimetoitlase jaoks, loe hoolikalt etikette. Mõned sojal põhinevad tooted võivad sisaldada ka piimaderivaate (nagu kaseiin, vadak, vms). Mõned tootjad säästavad klientide aega sellega, et trükivad toote etiketi koostisanete nimistu algusesse või lõppu „taimetoit“ (i.k. vegan). Hoolikas tuleb olla ka taimetoitlastel endil. Ära eelda, et purk aedviljasuppi on taimetoit — paljud seesugused road on valmistatud liha-, kana- või kalapuljongi abil.

Allikas: sparkpeople.com