1. Üksildus ei sõltu sellest, kui palju sõpru ja sugulasi su ümber on. Selle tunde taga on hoopis suhete kvaliteet (õigemini selle puudumine) — kas sinu ja su lähedaste vahel on piisavalt tugev emotsionaalne side.

2. Rohkem kui 60% üksildastest inimestest on abielus. Kui sa ei saa või ei taha oma abikaasaga oma südamesoove ja rõõme-muresid jagada, tekitabki see tunde, et oled täiesti üksi ja partneriga pole midagi ühist. Sellises suhtes inimesed siiralt usuvad, et partner ei suuda neile enam pakkuda sellist tugevat sidet ja tuge nagu neil tegelikult vaja on.

3. Üksildus paneb sind oma suhetele teise pilguga vaatama. Piisab ainult sellest, et meenutada neid hetki, kui end õnnetult ja üksildasena tundsid, et su suhete kvaliteet ja väärtus su silmis hoobilt väheneks. Veel rohkem haiget saamise hirmus hakkavad üksildased veelgi rohkem eralduma — nad liiguvad vaikselt eemale inimestest, kes võivad neid ennast halvasti tundma panna. Selsamal põhjusel ei julge ka enam sõbrad temaga ühendust võtta.

4. Üksildus on nakkav. Kui sa tunned end üksikuna, hakkad märkama enda ümber ka teisi üksikuid. Üksildased inimesed jäävad üksi ka sotsiaalmeedias.

5. Üksildus tekitab sulle külmavärinaid. Päriselt. Kui tunned end kehvasti, langeb su kehatemperatuur ja sul võib ka tegelikult täiesti soojas toas jahe olla.

6. Üksildus tekitab su kehas kriisireaktsiooni. Vererõhk tõuseb, kolesteroolitase samuti ning kõik füüsilised ja psühholoogilised stressireaktsioonid hakkavad tööle.

7. Krooniline üksildus on suureks ohuks südame-veresoonkonnale. Mida kauem sa end üksildasena tunned, seda suurem surve su südame-veresoonkonnale tekib ja loomulikult ei ole keha mõeldud nii suure surve all kaua vastu pidama.

8. Üksildus paneb põntsu ka su immuunsüsteemile. Kurva, õnnetu ja üksikuna oled haigustele vastuvõtlikum.

9. Üksildased õpilased ei reageerinud gripivaktsiinidele pooltki nii edukalt kui seltskondlikud ja rõõmsad koolilapsed, selgus Inglismaal läbi viidud uuringust.

10. Üksildus on sama ohtlik kui suitsetamine. Arvesse võttes kõiki eelpoolkirjeldatud negatiivseid asju, mida üksildus sinuga teeb võib kokku võtta, et üksildus ja suitsetamine on su kehale võrdselt kahjulikud. Veel üks näide — üksildastel inimestel on 14% suurem enneaegse surma risk kui neil, kes on ümbritsetud heade ja rõõmsate sõpradega.

Allikas: Psychology Today