1. Tõmba juhe seinast

Keskmine inimene veedab 8,5 tundi oma päevast elektroonikaseadmetega tegeledes. 3-4 tundi sellest ollakse kas ninapidi nutiseadmes või räägitakse telefoniga. See on tegelikult kohutav ajaraiskamine. Pane telefon käest ja lülita arvuti välja ning mine õue, loe raamatut, tee süüa, õpi, kohtu sõpradega — need kõik annavad sulle võrratumalt rikkalikuma kogemuse ja elamuse kui Facebook. Pealegi — ülemäärane elektroonikatarbimine rikub su une, nii et isegi kui tahaksid, ei jõua sa järgmisel päeval normaalselt tegutseda, sest oled vähe maganud ja pahur.

2. Võta puhkepaus ja mine jalutama

Mida pikemat aega sa arvutis istud, seda vähem suudab su aju infot töödelda. Sa lihtsalt pead ennast vahepeal liigutama, et süda kiiremini lööma hakkaks, veri käima läheks ja keha paremini hapnikku omastaks. Kuna jalutamine ei nõua erilist ajutööd, on mõttel sel ajal vaba lend ning uued ja paremad ideed saavad sinu juurde tulla.

3. Kuula muusikat

Muusika on lubatud doping, seetõttu näedki tippsportlasi enne suurvõistluste areenile astumist kõrvaklappidega. Muusika sünkroniseerib aju ja musklite liikumise, muutes meie liikumise sujuvamaks, muusika muudab tuju paremaks ja annab energiat edasi tegutsemiseks.

4. Tee üks asi lõpuni enne järgmise kallale asumist

Kümne erineva asja korraga tegemine lõpeb tingimata katastroofiga. Sel moel ei jõua sa tegelikult mitte midagi tehtud ning tahaksid lõpuks kõigele käega lüüa, sest tegemata asjade hulk paistab üle pea kasvavat. Tee ära see üks asi, mis sul on käsil ja siis võta järgmine. Kui raske on järge pidada, tee nimekiri tegemist vajavatest töödest, sea nad järjekorda ajamahukuse järgi ning alusta kõige keerulisemast. Kui sellega hakkama saad, lähevad kõik teised asjad juba libedalt.

5. Ärka varem

Me teame, kohutav nõuanne. Kes viitsib?! Aga hommikuinimesed on kõige õnnelikumad ja produktiivsemad! Varem ärgates on sul rohkem aega päevaste töödega valmis jõudmiseks. Loogiline, eks. Sul on aega, et valmistuda, planeerida ja teha. Poole lõunani magades võid sa küll ilusti välja puhata, aga siis rabeled ennast oimetuks ka, sest tundub, et pead kõik asjad korraga valmis jõudma. Veel parem: ärka nii vara, et jõuad ka trenni ära teha, sest pärast tööd sa seda nagunii ei viitsi.

6. Võta üks külm dušš

Pärast hommikust trenni ja sellejärgset kuuma dušši on peas ainult üks mõte — magama! Aga kui ees on pikk päev, on kuum dušš viimane, mida sa vajad. Turguta end elule hoopis külma vee all, sest:

-jahe vesi aitab vähendada vööümbermõõtu, panna naha ja juuksed särama ja annab sulle värske enesetunde.

-hommikune külm dušš tugevdab immuunsust ja annab energiat,

-kaks kolmandikku dušieksperimendis osalejatest jätkasid režiimi ka pärast eksperimendi lõppu (no järelikult on hea asi!),

-jahe vesi paneb aju korralikult tööle ja parandab keskendumist.

Ei ole mugav, tõesti ei ole, aga kui tahad tööd paremini teha, peaksid proovima!

7. Õpi “ei” ütlema

Sa ei pea kõiki ülesandeid vastu võtma. Tee ära need, mis on konkreetselt sinu ülesanded ja KUI nende kõrvalt mahti jääb, võid aidata ka teisi. Aga ei pea. Sest kui sul on raskusi ka enda tööga hakkama saamisega, siis mis paneb sind arvama, et veel rohkemate ülesannete endale krahmamine sind kuidagi kiiremini või paremini tööle paneb?

8. Tee trenni

Soovitavalt hommikul, kui tahtejõud on kõige vingem ja kuna sa nagunii nüüd varem üles ärkad, siis jõuad kindlasti treeningu ka ette võtta. Selleks, et aju töötaks, on vaja ennast liigutada. Treening vabastab heaoluhormoone, parandab tuju, ergutab mälu, parandab une kvaliteeti ja isu, vähendab stressi ja nii edasi. Mida rohkem treenid, seda paremini ennast tunned, seda rohkem jõuad ja seda rõõmsam oled saavutatud edusammude üle.

9. Kasuta oma pühapäeva targasti

Selle asemel, et suhtuda pühapäeva õhtusse kui nädala lõppu, võta seda kui uue nädala algust. Võta õhtul tunnike, et plaanida järgnev nädal ette ära. Lepi kokku trennid koos sõpradega, pane paika lõunaplaanid, mõtle, mis takistused võivad ette tulla, mida soovid saavutada ja kui palju aega sul võiks kõige raskemate ülesannete peale kuluda. Tee õhtusöögikava valmis ja kirjuta ostunimekiri. Mida paremini sa uueks nädalaks valmis oled, seda lihtsam on sul pühapäeva viimastel tundidel end täiesti lõdvaks lasta ning puhkust nautida.

10. Ära otsi endale pidevalt vabandusi

Edukaks saamisel ei ole takistusi ega vabandusi. Kunagi ei ole liiga hilja, liiga külm, liiga vara, liiga pime vms. Kellelgi ei ole rohkem või vähem aega, vahe on ainult selles, kuidas seda kasutatakse. Mida rohkem sa ütled, et sul ei ole aega, seda rohkem see tõeks saab. Ära oota, et aega sulle kuskilt juurde tuleb, vaid võta seda ise.

Allikas: Daily Mail