1. Ära kasuta enda kohta negatiivseid sõnu

Sõnadel on väga suur jõud ja need sõnad, mida sa enda kohta kasutad, loevad palju. Unusta väljendid nagu “katki” või “kadunud” ning püüa endale meenutada, et oled piisavalt tugev, et ka sellest mustast august välja rabeleda.

2. Tee nimekiri asjadest, mille tegemise pead lõpetama

Sul võib olla küll tore uus harjumus või hobi, aga kui vanad ja negatiivsed harjumused selle kõik ära nullivad, pole sellest ju suuremat kasu. Kirjuta üles harjumused ja tegevused, millest soovid loobuda ja mis tegelikult takistavad sul edasi liikumist, siis on need sul kogu aeg nähtaval ja sul on lihtsam halbu harjumusi maha jätt aning uusi ja häid juurutada.

3. Ära vihka ennast

Selle asemel, et edale pidevalt vanu vigu meelde tuletada ja ette heita, otsusta, et need jäävad minevikku ja neid pole enam mõtet torkida. Keskendu sellele, mida sa nüüd saad paremini teha, milliseid otsuseid vastu võtta ning milliseid õppetunde läbida, et oma elu paremaks muuta.

4. Vaheta plaati

Tõenäoliselt ketrad oma peas valesti läinud stsenaariumit ikka ja jälle, mõeldes sadadele erinevatele viisidele, kuidas oleks pidanud tegema ja ütlema, ning nead end maapõhja selle eest, kui õnnetu, kurb ja rumal sa oled. Sel moel ainult suurendad oma halba enesetunnet. Proovi enese maha tegemise asemel kasutada iseenda kirjeldamiseks häid ja positiivseid sõnu ning märkad üsna pea, kuidas su enesetunne paraneb.

5. Ümbritse end võitlejatega

Leia enda ümber inimesed, kes on valmis edasi liikuma, keda ei takista miski ja kes leiavad uutes väljakutsetes võimalusi, mitte takistusi. Neilt õpid, kuidas edasi liikuda ja positiivset ellusuhtumist ka oma mõttemaailma juurutada. Ning viska oma elust välja virisejad ja halisejad, kes su tuju ainult rikuvad ning kogu oma vaba aja klatšimisele ja vingumisele kulutavad.

6. Leia endale usaldusisik

Palu sõbrannal, emal või terapeudil sul silma peal hoida ja aidata sul oma iganädalasi väikseid eesmärke saavutada. Näiteks kui oled lubanud kolm korda trennis käia, siis las ta tuletab sulle seda meelde ja vajadusel viib su kohale. Ja pärast uurib, kuidas sul läks. Sa vajad enda kõrvale kedagi, kes toob su maa peale tagasi nendel hetkedel, kui tunned et oled sügavale vee alla vajumas.

7. Uuri kõik välja

Teadmises peitub jõud — mida paremini sa kursis oled sellega, mis sinu kehas ja ajus praegusel hetkel toimub, seda lihtsam on sul madalseisuga toime tulla ja sealt väljuda. Samuti päästab see sind uuesti samale teele sattumisest.

Näiteks kui sind on maha jäetud või elad lahkuminekut raskelt üle, loe raamatuid või artikleid selle kohta, miks see nii haiget teeb ja mis juhtub tõenäoliselt siis, kui ta tagasi tahab end pressida või kui sa teda meeleheitlikult paluma hakkad.

8. Hoolitse enda eest

Enesekindluse taastamine käib väikeste sammude kaupa ning esimesed tibusammukesed saad sa juba kodus ise ära teha. Võta üks pikk ja korralik vann või dušš, tee näomaski ja sea juuksed soengusse, kuula oma lemmikplaati, kutsu sõbrad spontaanselt õhtusöögile — kõik need väikesed asjakesed aitavad sul ennast jälle normaalse inimesena tunda.

9. Praktiseeri teadvelolekut

Hetkes elamine ei ole lihtne, kui minevik kurikaga kuklasse taob ja sind meeletult hirmutab. Aga meditatsioon, jooga ja teadlik hingamine aitavad su ajule restarti teha ning pingeid maha võtta.

10. Pea päevikut

Alusta igat päeva paari reaga ja vaata, mis välja tuleb. Päeviku pidamine aitab sul esiteks vaigistada neid tüütuid hääli oma peas, mis sind endast välja ajavad, ja teiseks näitab see sulle üsna hästi ära, mis su sisemuses tegelikult toimub. Pikapeale naudid seda, kuidas näed iseenda arengut ja kui kaugele sa oled tegelikult jõudnud.

11. Pane oma tänu sõnadesse

Igal hommikul ütle valju häälega välja kõik, mille eest sa tänulik oled. Leia vähemalt kolm asja. Loe üles kõik nimed, kes sind toetavad ja kelleta sa ei saaks hakkama. Teine samm on see, et ütled iga päev vähemalt ühele inimesele, kui palju ta sulle tähendab ja kui oluline ta sinu jaoks on. Tänutunne täidab meid rõõmu ja heaolutundega ja need positiivsed emotsioonid ei lase meil iseennast painata negatiivsete mõtetega sellest, mida meil parasjagu ei ole.

12. Tee head

Mine oma sõbranna beebiga jalutama, et tema saaks puhata, aita naabritädil suured toidukotid trepist üles viia, too kolleegile lõunasöök või vii ema teatrisse. Mida rohkem sa annad, seda rohkem sa end maailma ja universumiga ühendatuna tunned.

13. Loo endale keskkond, mis soodustab edasiminekut

Oled tähele pannud, kuidas looduses ja mererannas tunned end rahulikuna, aga kesklinnas rahvamasside keskel oled pinges ja närviline? Keskkond mõjutab su enesetunnet väga suurel määral, seega pead sa endale looma sellise ümbruse, milles tunned end hästi ja lõõgastunult. Tõsta magamistoas mööbel ümber, osta seinale mõni äge kunstiteos, täienda interjööri värskete lõike- või potililledega, süüta küünlad ja naudi oma uut pesa!

14. Ela teistele kaasa

Suures seltskonnas on lihtne ära kaduda ja ükskõikseks jääda ning kõigist ja kõigest mööda vaadata. Aga leia endas jõudu, et mitte ainult iseendale keskenduda, vaid näha ka seda, mis teistega toimub. Empaatia ja teistele kaasa elamine toob sinu ellu uusi ja värskeid tuuli, sest hakkad paremini oma emotsioone mõistma ja leiad õiged kohad, kuhu oma energiat suunata.

15. Lepi ka sellega, et elu ei olegi täiuslik

Täiuslikkuse poole püüdlemises ei ole midagi halba, aga pea meeles, et sinnani jõuavad vaid vähesed. Seetõttu ära heitu, kui kõik, mida sa teed, ei õnnestu või ei õnnestu nii kiiresti kui tahad. Tähista iga väikest edusammukest ja mõtle nii, et tagasilöögid on normaalsed ega tähenda seda, et sa oled läbi kukkunud. Tõuse püsti, raputa end puhtaks ja rühi edasi!

Allikas: Your Tango