Kolm meelt: negatiivne, positiivne, neutraalne

“Meie individuaalsel meelel on kolm aspekti ehk alaisiksust: negatiivne, positiivne ja neutraalne. Nad on sinu lapsukesed, kes sõbralikult koos tegutsedes valmistavad sulle rõõmu ja pakuvad toetust ning vaieldes ja kakeldes võivad su pea lõhkema panna ja sind hulluks ajada. Just nagu lastele pead sa õpetama piire ja tasakaalu, pead sa seda õpetama ka neile tegeleastele. Kui kõik kolma meelt on tasakaalus, saad sa teha rahulikke, selgeid ja sinu jaoks parimaid otsuseid,” kirjutab Liina Ravneet Elvik oma raamatus.

Negatiivne meel

Negatiivne meel on see hääl sinu sees, kes hoiatab olukordade miinuspoolte ja võimalike negatiivsete kogemuste eest. Kuigi ta reageerib negatiivselt kõigele, mida kohtab, on ta tegelikult sinu sõber. Tema kõige suurem ülesanne ja eesmärk on sind hoida ja kaitsta. Kalkuleerides riske ja võimalikke komistuskive, annab ta sulle infot kõige kohta, mis võiks sind kahjustada.

“Tasakaalus ja harmoonias toimiv negatiivne meel aitab asjadel vahet teha ja ohtu hinnata. Ta pakub kaitsvat ja hoitud ruumi, kus sinu ideed saavad õide puhkeda. Nagu ema, kes märgates last lõkkele lähenemas, hoiatab teda põletada saamise eest, juhatab negatiivne meel sind. Negatiivse meele kõrgeim ülesanne on aidata su hingel selles füüsilises maailmas turvaliselt kasvada ja õide puhkeda,” selgitab Liina Ravneet Elvik.

Ta lisab, et kui negatiivne meel on proportsioonist väljas, võid sageli tunda ärevust ja hirmu ning kahelda pidevalt kõiges, mida teed. Võid olla aldis depressioonile, olla teistest sõltuv ja mõjutatav ning tunda, et polegi mõtet midagi teha, sest nagunii ei tule välja. Tasakaalust väljas negatiivne meel võib sind kallutada liigsele naiivsusele ja vanade mustrite kordamisele. Nõrk negatiivne meel ei anna sulle õigel ajal ja piisavalt infot ning jätab su hädaohu ja rumalate otsuste kätte. Samuti võib see muuta sind rohmakaks ja tundetuks, nii et valad kontrollimatult negatiivseid emotsioone ümbritsevatele inimestele ja näed kõiges ainult halba.

Negatiivset meelt ei saa Liina Ravneet Elviku sõnul alla suruda. Sa pead teda kuulama, aga tasakaalustatud moel, kasutades otsuste langetamisel lisaks positiivse ja neutraalse meele edastatud infot. Negatiivne meel tahab olla kaitstud ja tunda, et kuulub kuskile. Suhestu temaga armastaval moel ja näe teda mitte kui halba kurvakujurüütlit, vaid heatahtlikku sõpra. Niimoodi lood tugeva ja teadliku suhte selle olulise ja toetava osaga oma meelest.

Positiivne meel

Positiivne meel on entusiastlik ja innustav sinu sees, kes näeb olukordade plusspooli ja võimalusi. Ta on edasiviiv, positiivne, võrdsust kuulutav ja usaldav jõud, kes näeb kõiges ja kõigis ainult head.

“Positiivne meel on seotud nabakeskusega, kohaga, kus asub sinu vägi ja tahe. Kui see on tasakaalus, oled tegeutsemisaldis ja organiseeritud,” selgitab Liina Ravneet Elvik. “Su keha on vormis ja meel terav. Sa oled mänguline, naudid nalja ja oled täiesti veendunud, et saad elus absoluutselt kõigega hakkama. Lootusrikkalt ja enesekindlalt võtad vastu kõik, mis elu sinu teele veeretab. Sa mõistab, et tumedamas olukorras suudad näha valgust ja positiivsust.”

Probleemid tekivad joogaõpetaja sõnul siis, kui su positiivne meel on nõrk. Siis korjab ta oma andmeid alateadvusest ja võimendab neid. Ta leiab sinu seest üles hästipeidetud traumad, puhub nad õigest proportsioonist välja ja õhutab negatiivsust. Seetõttu võid sa hinnata situatsioone ebareaalselt, tunda end kõikvõimsalt ning sinu sisemine jõud võib keerduda sinu vastu ja sind hävitada. Nõrk positiivne meel blokeerib nabapunktienergia ja muudab su uimaseks, depressiivseks ja organiseerimatuks. Sa võid muutuda halvatuks negatiivsusest ja tunda, et tahad täielikult alla anda.

Neutraalne meel

Neutraalne meel on meditatiivne meel. “See on sisemine tarkus, mis kuulab ära negatiivse ja positiivse meele ning teeb otsuse tasakaalu ja intuitsiooni abil. Neutraalne meel tegutseb kaastunde ja teenimise kaudu. Kõige lihtsam on temaga ühenduda mediteerides,” selgitab Liina Ravneet Elvik.

Neutraalne meel on tema sõnul nagu kaal, mille ühel poolel on negatiivse meele annid ning teisel positiivse meele saak. Tõustes kõrgemale maistest skeemidest ja detailidest, kaalub ta neutraalselt mõlemat: seda, mis võib minna hästi, ja seda, mis võib minna halvasti. Kooskõlas hingega ja sinu kõrgema eesmärgiga annab ta sulle parima lahenduse ja õigeima vastuse.

Tugev neutraalne meel suudab hinnata ja kindlaks teha sinu jaoks parima kursi esimese üheksa sekundi jooksul. Suurim kingitus, mida ta sulle anda saab, on see, et lubab sul näha kõike sinuga juhtuvat õnnistuste ja kingitustena. Nii head kui ka halba. Takistustest saavad võimalused ja sa suudad näha õnnistust kõiges, mis sinuga juhtub.

“Nõrk neutraalne meel jätab su siplema negatiivse ja positiivse meele sõtta. Sa oled muutlik, sul on raske otsustada ja oled pidevas mentaalses sõjas iseendaga. Lõpuks väsitab see duell ja emotsioonide virrvarr sind nii ära, et tunned end elu ohvrina. Sa võid jääda kinni kurbusesse ja leina ja pidevalt enda käest küsida, miks just sinuga nii juhtus,” kirjutab Liina Ravneet Elvik.