Kundalini tähendab aga sõna-sõnalt tõlgituna armastatu juuksekiharat. See on metafoor, mis kirjeldab energia ja teadlikkuse lahtirullumist sinu sees. Seda peent kiharat võib endale ette kujutada hõõgniidina. Ta on sinus kogu aeg olemas, aga et ta põlema läita, on vaja süüdet. Kundalinit stimuleeritakse kahe teise energiaga: praana ja apanaga, mis voolavad läbi kahe suure energiakanali, ida ja pingala.

Liina Ravneet Elviku sõnul on keha, meel ja hing justkui tabureti kolm jalga. Kui üks on lühem kui teine, istud sa upakil. Aga kui üks jalg on hoopis puudu, siis kaob tasakaal sootuks ja kukud pikali. Sinu olemusel on sõiduk, et kogeda universumit ja iseend nende kolme tahu kaudu. Nende kolme aspekti ühendatus muudab su terviklikuks. Sa vajad kolme jalga, et olla stabiilne. Kundalini jooga töötab kõigi kolme jalaga, hoiab need tasakaalus ja töökorras.

Kundalini ärkamine on rahulik protsess

Küll aga ei saa joogaõpetaja sõnul öelda, et on üks kindel ja õige kundalini ärkamise kogemise viis. “Niisamuti ei saa öelda ka seda, et see käib alati suure pauguga. Enamasti (ja kundalini jooga praktika kaudu) on see pigem rahulik ja järjepidev protsess. Nii et ühel hetkel märkad, kuidas kõik sinu sees on palju selgem, puhtam ja suurem. Võib-olla tajud maailma, inimesi ja olukordi justkui teise, laiema perspektiiviga. Ja näed sügavamale, kihtide taha. Tunned elu pulseerimas igas ihurakus ja energiat sööstmas mööda keha laiali. Naudid ideedevoolu ja südikust tegutseda ilma kõhklusteta. Kui taju on terav, on ka kõik meeled erksamad. Võid kogeda värve, helisid ja maitsed palju intensiivsema, sügavama ja imelisemana kui varem, iga mööduv sekund on täis olemasolemise ekstaasi,” selgitab ta.

Võib-olla oled kuulnud, kuidas keegi on hakanud nägema ja kogema laiemat lainesagedust kui ainult see, milles meie piiridega maailm vibreerib. Universum on nagu suur raadiojaam, kus eri lainesagedustel on eri raadiojaamad. Laiendades tajupiire, võid tõepoolest hakata kuulma ka neid raadiokanaleid, mida su kõrvad varem püüda ei suutnud, aga see ei ole Liina Ravneet Elviku sõnul kindlasti reegel ega jooga praktiseerimise eesmärk. Sa oled siin selleks, et kogeda inimeseks olemist ja mitte jääda ekslema teistesse reaalsustesse. Ühekordsetest kogemistest on olulisem pikaajaline protsess. Kui hoiad energiat enda sees vabalt voolamas, märkad et kogu su olemus, iseloom ja meeleseisund on palju stabiilsem ja rahulikum.

Oma energia teadlik kasutamine toetab elutervet seksuaalsust

“Vastupidiselt tihti arvatule ei ole inimene, kelle kundalini on tõusnud, mitte selgeltnägija ega üleloomulike jõudude koordineerija,” rõhutab joogaõpetaja. “Pigem iseloomustab teda väärikas, teadlik ja armastav käitumine igas olukorras ning võime jääda stiilseks ja autentseks oma sügavamale olemusele, elades elu rõõmus ja lõdvestuses.”

Kundalini energiat peetakse vahel ka ekslikult seksuaalenergiaks, kuid nende vahele ei saa panna võrdusmärki. “Seksuaalenergia on inimeses aktiivsel kujul juba olemas ning selle käivitamiseks ja kasutamiseks ei ole vaja spirituaalset praktikat,” selgitab joogaõpetaja. “Kundalini energia ehk kogu meie loovpotentsiaal on kehas tukkuval kujul. Kundalini jooga tegeleb intensiivselt seksuaalenergia transformeerimisega loovaks ja tervendavaks energiaks, mis võiks teenida sinu kõrgemaid tšakraid, jõustada loomingut ja geniaalseid ideid.”

See ei tähenda tema sõnul, et praktiseerides kundalini joogat, peaksid kaotama isu seksuaalse läheduse järele või langeks selle kvaliteet kuidagi. Tegelikkuses tähendab see seda, et saad oma seksuaalenergiat ise juhtida ja kasutada ning selle asemel, et tema sind kontrolliks, kontrollid sina teda. Sa ei ole enam oma ihade käsutäitja, vaid valid ise, millal ja mida kõige sobivamaks pead. Oma energia teadlik kasutamine toetab elutervet seksuaalsust, sest vabalt voolav kundalini puhastab blokeeringud ka teisest tšakrast, tasakaalustades seksuaalsusega seotud düsfunktsionaalsused. Oluline on Elviku sõnul teada ka seda, et kundalini jooga on ainus joogaliik, mis ei nõua täielikuks valgustumiseks lahtiütlemist seksuaalsusest. See on jooga inimesele, kes elab perekonnas ja tavaühiskonnas.

Jaga
Kommentaarid