Elvik, kes veab vahva nimega joogaklubi Õnnelaboratoorium, tutvustab spetsiaalseid joogatehnikaid ja tööriistu, maalib pildi joogalikust elamiskunstist, õpetab valmistama keelt ja kõhtu silitavaid joogatoite ning näitab ette kümme harjutusseeriat ja kümme meditatsiooni.

Avaldame katkendi raamatust:

Kõige olulisem suhe sinu elus

Sadhana toidab kõige olulisemat suhet sinu elus — suhet iseendaga. See on alus kõigele muule, mida ja kuidas sa koged. Kui ka kõik kõige kallim ja väärtuslikum sinult võetakse, siis sinu tõeline olemus jääb alati sinuga. See on ainuke asi, mida keegi sinult võtta ei saa.

Selle ühenduse kogemine on kõige hinnalisem asi elus, sest hoiab sind alati nägemas suuremat pilti. Väärikuses, austuses ja armastuses. Just sellepärast on need minutid päevas, mis sa pühendad isiklikule praktikale (olgu selleks siis kolm minutit sügavat teadlikku hingamist või kaks ja pool tundi joogaharjutusi ja meditatsioone), kõige olulisem ja toetavam investeering tööl või kodus. See, mis tundub täna tühine ja mitte nii oluline kui kõik need projektid ja tähtajad tööl või kodus, on tegelikult see, mis sind homme kannab ja toetab.

Kui me ei ole ühenduses oma kõrgema olemusega, ei saa me ka teistes rohkemat näha.

Kui sa märkad enda ümber palju draamat ja koledust, siis meenuta, millal viimati pühendasid sa aega oma sadhana´le ja ega ta sinu päevaplaanist kaduma läinud pole. Nii nagu iga muu olulise suhtega, tuleb ka suhet oma hingega iga päev hoida ja väärtustada, et see oleks tugev ja kestaks. Ei piisa ainult headest mõtetest ja kavatsustest, toimiv suhe vajab ka aega ja tähelepanu ning reaalset panustamist.

Nii nagu muutub ja lainetab elus kõik muu, on täiesti normaalne tunda muutust ja lainetusi ka sadhana’ga. Vahel jooksed sa meditatsioonimatile rõõmu ja ootusärevusega. Teinekord võid tunda, et annaksid kõik, et sellest tüütusest pääseda. Ometi on just neil kõige raskematel hetkedel, kui su meel leiab tuhat ja üks ratsionaalset ja mõistlikku põhjendust, miks sul just täna sadhana jaoks aega pole, kõige vajalikum leida jõud matile astuda. Nendes hetkedes toimuvad kõige suuremad muutused. Just siis kummardab ego hinge ees ja viib sind sammukese lähemale oma elu meistriks saamisele.

Sadhana ei ole äritehing. Isegi kui sa praktiseerid pühendunult iga päev, ei garanteeri see sulle, et sinu ellu ei kerki enam ühtegi probleemi. Sadhana annab sulle hoopis raudrüü ja varustuse nende väljakutsetega silmitsi seismiseks. See annab tugeva iseloomu ja kartmatuse. Hirm on kõige hävitavam emotsioon, mis pöörab viltu reaalsuse ja moonutab tõde. Igasugune segadus ja draama sinu elus on sellepärast, et alateadvus on saanud hambusse tükikese hirmu ja järab seda nüüd hoolega. Regulaarne sadhana puhastab alateadvusest hirmu ja kingib sulle tugeva iseloomu.

Kundalini joogas on ilus traditsioon praktiseerida varahommikuti üheskoos. Liites kokku oma energiad, muutub sadhana sama palju kordi võimsamaks, kui palju inimesi selles osaleb.

Kuldne koidikunektar

Ükskõik kas valid grupi- või individuaalse sadhana, parim aeg selleks on siis, kui Päike on Maaga 40-kraadise nurga all (see on nii enne päikesetõusu ja ka enne päikeseloojangut). Selline nurk toetab kõige paremini puhastumist ning iseenda ja ilmaruumiga ühendumist. Parimaks sadhana ajaks peetakse päikesetõusueelset aega (umbes kaks ja pool tundi enne päikesetõusu), sest siis ülejäänud maailm veel magab ja inimesed pole päevatoimetuste saginaga alustanud. See tähendab, et üldine energia on vaiksem ja rahulikum ning sul on lihtsam ja viljakam oma teadvuse ja energiaga tegeleda. See energia, mille sa siis meditatsiooni sisse paned, annab sulle maksimumtulemuse vastu.

Kaks ja poole tundi iseendale

Kõige ideaalsem on praktiseerida päevas kaks ja pool tundi. Sest karmaseadus ütleb, et mida iganes sa välja annad, tuleb sulle endale kümnekordselt tagasi. Panustades 1/10 päevast oma kõrgemale teadlikkusele, annab terve ülejäänud päev sulle sama energiat tagasi ja kannab sind. Aga kui varahommik või kahe ja poole tunni leidmine tekitab esialgu totaalse kaose ja stressi, siis alusta kasvõi kahe ja poole minutiga ükskõik mis ajal päevast. Kõige olulisem on puhas kavatsus, regulaarsus ja siiras pühendumine.