Alljärgnevalt on toodud mõned nõuanded, mis aitavad organismi kõikide süsteemide noorust säilitada:

Südame tervis

Esmane ülesanne on loomulikult kaitsta oma südant. Uuringud on näidanud, et 40-aastastel terve südamega inimestel on mitte üksnes võimalus kauem elada, vaid neil on ka eakatena vähem haigusi. Seega on kaks võimalust õnnelik olla ja end noorena tunda:

  • Võitu peab saama talje ümber kogunevast rasvast

On olemas talje ja puusade ümbermõõdu vastastikune seos, mis on palju kindlam südame-veresoonkonna haiguste näitaja kui kehamassi indeks. Liigne kehakaal on ohutum, kui rasv ei kogune kõhu piirkonda. Et näitajaid arvutada, tuleb ära mõõta oma talje ja puusade ümbermõõt ning esimene number jagada teisega. Kui tulemus on suurem kui o,85, siis on olemas südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise risk. See on signaal , et on käes aeg muuta oma igapäevaseid harjumusi. Tuleb korrigeerida oma toitumist ja oluliselt suurendada füüsilist koormust. See aitab põletada vistseraalset rasva (rasva kõhuõõne organite ümber).

  • Hea uni

Tuleb teha seda, mida meeldib teha ning seejärel magama heita. Uuringud on näidanud, et vale unerežiim — hiline uinumine ja hiline ärkamine — suurendavad südameprobleemide tekke riski 11% võrra. Loomulike tsirkaadsete rütmide (aktiivsustsükkel ca 24-tunnise perioodiga) rikkumine on tervisele ohtlik. Seejuures on oluline heita magama ja tõusta üles umbes ühel ja samal ajal — nii argi- kui ka puhkepäevadel. Loomulikult, kui nädal on olnud väga raske või on oldud laupäeval liiga kaua üleva, siis on tarvis end välja magada. Ent seda ei tasu harjumuseks muuta.

Vananemisvastane lõunasöök

Valmista maitsev ja kasulik salat, mis varustab organismi vajalike toitainetega. Võta 100-150 g lõhefileed, 200 g peenestatud brüsseli kapsast, 50 g viilutatud šerri tomateid, 70g avokaadot, 2 spl peenestatud sibulat, 2 spl peenestatud porgandit, 3 spl naturaalset jogurtit.

Lõhes on valku, mis on vajalik, et takistada vanusega kaasnevat lihasmassi kaotust.
Brüsseli kapsas annab luude hapruse ennetamiseks vajalikku kaltsiumit.

Šerri tomatid sisaldavad antioksüdante, mis kaitsevad ajurakke, nahka ja teisi elundeid.
Avokaados on rikkalikult kasulikke rasvu, mis takistavad Alzheimeri tõve arenemist ning lisaks niisutavad nahka.

Sibul ja porgand sisaldavad soolestikku kaitsvaid prebiootikuid.
Köögiviljad omastatakse hästi koos kreeka jogurtiga ning muutuvad toiduks kasulikele bakteritele, mis loovad soolestikus õige mikrofloora.

Vesi teeb palju nooremaks

Vesi pole mitte üksnes hädavajalik tingimus naha tervise säilitamiseks, vaid ka põhiline energiaallikas organismile. Isegi väike veepuudus (näiteks käisid hommikul jõusaalis, ent ei joonud üldse vett) võib muuta meeleolu halvaks, vähendada keskendumisvõimet ja tekitada peavalusid. Veepuudus on üks kõige levinumatest väsimuse põhjustajatest. Kui aga ollakse väsinud, siis ongi tunne, et oled vana ja seda vaatamata aastatele. Kui palju vett peaks päevas jooma? 30 ml kehakaalu iga kilogrammi kohta.

Allikas: Domašni Otšag, aprill, 2018