Tõeline olemus

“Ilma maskide ja rollideta jääb järgi inimese tõeline olemus ehk tulebki välja tõeline mina ja sellises seisundis võib tekkida justkui alastiolekutunne, sest enam ei ole midagi, mis varjaks tema tõelist olemust,” kirjutatakse raamatus. See tähendab seda, et paljudele tundub, et kui nad oma tõelise olemuse välja toovad, siis nad on kuidagi haavatavamad kui muidu, sest kui olla rollis ja seda rolli rünnatakse, siis on lihtne seda rolli ümber sõnastada, ümber mängida ja haavumist vältida. Kui aga oled täielikult sina ise ja sind haavatakse, siis on see palju valusam.

“Meie kogemused aga näitavad, et tegelikult ei ole haavamine valusam, haavata saab ainult ego. Inimese pärisolemus on nii tark, nii kogenud, nii täiuslik, et ta võtab küll kriitika omaks, kui see on tõene ja vajalik, ja inimene teeb sellele vastavalt omad järeldused ning saab selle abil hoopiski kasvada eneseteadlikumaks, julgemaks, enesekindlamaks ja end rohkem usaldavaks,” selgitavad hüpnoterapeutidest autorid.

“Meie tõeline olemus paistab välja ja meid aktsepteeritakse vaid läbi meie tõelise olemuse. Me lihtsalt ei lase ennast enam haavata — ei võta erinevaid teemasid enam sel kombel endasse, et need haavaks meie tegelikku olemust. Alati on neid, kes ei aktsepteeri teises inimeses toimunud muutusi, kes arvad, et tegelikult peaks teine jätkama vanamoodi — aga see ei ole nende asi. Iga inimene peab ikka lähtuma iseendast. Küsi endalt, et kuidas sina suhtud iseendasse, kui su tõeline olemus välja tuleb?” soovitatakse raamatus.

Alati saab ennast terviklikumalt vaadelda, kindlamana, voolavamana. Elust läbi minnes olla pidevalt oma tõelises iseendas, elada sisetunnet kuulates, mitte kanda rolle. Nii saab väljendada igal hetkel oma tegelikku sisemist tõde — ja see on teiste inimeste enda asi, kas nemad aktsepteerivad või mitte — see ei pea sind kuidagi puudutama.

“Kui oled täielikult sina ise ja sind haavatakse, siis on see palju valusam kui siis, kui haavatakse su rolle. Meie kogemused aga näitavad, et tegelikult ei ole haavamine valusam, haavata saab ainult ego,” on üks raamatu olulisemaid õppetunde.