Ravimata depressioon võib su tervisele, sotsiaal- ja tööelule tõsiseid tagajärgi põhjustada. See võib isegi surmaga lõppeda. Pane tähele märke, mis viitavad depressioonile.

1. Sügav kurbus

Me kõik tunneme aegajalt kurbust ja oleme heitunud, tahame voodisse teki alla jääda ega soovi tööle minna. Kuid intensiivsed ja sagedased kurbuseperioodid võivad viia depressioonini. Depressiivse kurbusega käivad koos nutuhood, isoleeritus, lootusetus ja üksindustunne.

2. Unehäired

Mure tõttu on unehäired depressiooni sagedased kaaslased ning depressioonis inimesed muutuvad üsna sageli unetuks. Ja kui uni viimaks tulebki, ei paku see sageli võimalust välja puhata ja end värskena tunda. Sestap oled väsinud ka päevasel ajal.

Teine häire, mis tihti depressiooniga koos käib, on hüpersomnia – unetusele vastupidine olukord. Selle korral on depressioonis inimesel päevasel ajal väga raske ärkvel püsida ning öösel magab ta ülemäära kaua.

3. Negatiivsed mõtted

„Elu on pekkis!“, „Ma ei meeldi teistele“, „Ma ei saa sellega hakkama!“, „Pole mõtet proovidagi“, „Ma olen inetu/paks/kobakäpp“, „Parem oleks juba ära surra“, „Ma ei usalda kedagi“, „Tapan ennast ära“ – need on näited erinevatest negatiivsetest mõtetest, mis depressiooniga kaasas käivad. Depressiivsed inimesed kaotavad usu endasse, teistesse ja elusse üldisemalt.

4. Huvipuudus ja apaatia

Kui kaotad huvi inimeste, seksi, töö, meelelahutuse ja elu vastu, on sul tõenäoliselt depressioon.

5. Madal enesehinnang

Madal enesehinnang tekitab muret, hirmu ja depressiooni. Madala enesehinnanguga inimene arvab, et ta ei sobi teistega, kes teda ümbritsevad, ei intellektuaalselt ega füüsiliselt.

Uuringud näitavad, et paksudel inimestel esineb depressiooni 25 protsendi võrra enam, kui võrrelda normaalkaalus inimestega. Ka alakaalulised kannatavad depressiooni käes enam kui normaalse kehakaaluga inimesed.

6. Laiskus enda eest hoolitsemisel

Depressioonis inimene ei hooli sellest, mida ta selga paneb ja kuidas ta välja näeb, kas käib duši all või mitte.

7. Füüsiline valu

Lisaks sügavale kurbusele väljendub depressioon füüsiliselt läbi erinevate valude.

Ekspertide arvates muutuvad depressiivsed inimesed valu suhtes tundlikumaks. Tavalisemad sümptomid on:

  • kõhuvalu ja ebamugavustunne kõhus, muu hulgas ka gastriit ja ärritunud soole sündroom;
  • peavalu;
  • lihaspingest põhjustatud valu, eriti kaelas, õlgades ja seljas;
  • valu ja surumistunne rinnus;
  • tükitunne kurgus.

Kui leiad endalt mõne ülaloetletud sümptomi, otsi diagnoosi saamiseks kiiresti abi. Depressioon on tõsine, kuid hiilivalt kulgev haigus. Kui selle ravimata jätad, kahjustab see su tervist, pere-, sotsiaal- ja tööelu ning võib surmagagi lõppeda.

Allikas: familyshare