Näiteks ei talu me kurbust. Esimene reaktsioon kedagi kurvana nähes on teda lohutada, püüda ta tuju parandada, teda naeratama ahvatleda. Põlgame lootusetust — lootust peaks ikka olema, sest see on asjade paranemise eeldus ja alus. Viha olevat hape, mis söövitab ennekõike anumat, milles teda hoitakse.

Pettumuste vältimiseks soovitatakse ootusi vähendada või neist sootuks loobuda. Alateadlikult saame kõikjalt sõnumit, et tegelikult ei peaks me end tundma vihase, kurva, pettunu ega
masendununa. See alandavat meie vibratsiooni ning seega kahandavat meie suutlikkust meelepärast elu luua. Sarnane tõmbavat ligi sarnast ning olles kurb ja mõeldes kurbi mõtteid tõmbame veel rohkem kurbust ligi.

Mis on aga kurbuses halba?

Tegelikult ei midagi enamat kui uskumus, et see on halb. On lausa kurb (eksole!), kuidas meid püütakse veenda, et negatiivsus rikub meie täiuslikkust. Ometi on kõik need emotsioonid olemas põhjusega. Neil on sama palju väärtust kui rõõmul, vaimustusel, lootusel ja tänutundel. Meiega ei ole mitte midagi valesti ega lahti, kui tunneme nii-öelda negatiivseid tundeid. Meiega pole midagi lahti, kui vaatame peeglisse ja näeme kogu ilu asemel seda pisikest vistrikku või halle juukseid. Meiega pole midagi lahti, kui tunneme häbi, valu või isegi vaenu.

Igal tundel on oma roll. See on osa inimeseks olemisest. Iga emotsioon pakub erinevat kogemust. Mida rohkem on meil erinevaid emotsioone, seda kirjum on kogemus. Samuti pole midagi halba osade tunnete ärapõlgamises. Võid vabalt eelistada ühtesi tundeid teistele. Võid eelistada rõõmu kurbusele või kurbust rõõmule. Armastust vihale või viha armastusele. Tänulikkust vastikusele või vastikust tänulikkusele.

Ükski taoline valik ei väära su täiuslikkust. Täiuslikkus välistab puuduse ja ühtlasi sisaldab ka puudust ennast. Oled igal juhul täiuslik, igal juhul võrratu, igal juhul suurepärane. Oled selliselt sündinud. Miski ei saa seda muuta. Su täius võib muunduda ühest olekust ja kuvandist teise, võid seda mudida oma äranägemise järgi ja ometi olla sealjuures igas hetkes igatpidi täiuslik.
Võid valida üht ja seejärel teist, tunnetada vastandlikke tundeid ja kogemusi, võid alati muuta meelt ning teha teistsuguse valiku. Ikkagi oled täiuslik. Igal hetkel, igal moel!

Suurseminar “Südametee ja hingelood” toob lavale tuntud eesti naiste seni jagamata lood. Seminar toimub 16. novembril Tallinnas Vabal Laval ning on mõeldud ainult naistele ehk seminar naistelt naistele.

Rahva ette astuvad kaunid ja vägevad eesti naised, nende hulgas endine esileedi Evelin Ilves, von Krahli teatri rajaja Kristina Paśkevicius, võimaluste kuninganna Kaidi Karilaid ja paljud teised.

Osa piletitulust annetatakse MTÜ-le Naiste Tugi- ja Teabekeskus.