Joshua Becker on ameerika kirjanik ja blogipidaja, kes propageerib teadlikult vähenõudlikku eluviisi. Ta nimetab sellist elustiili „minimalistlikuks“ .

Tal oli vanem vend — temast pikem ja laiaõlgsem. Seega ta teab, millest räägib, kui kinnitab, et ennast teistega võrdlemine on valulik ja kahjulik tegevus.

Tema propageeritud „minimalistliku“ eluviisi deviis võiks kõlada: „Püüelda olulise poole ning vabaneda kõigest, mis segab“.

Becker tsiteerib Ameerika presidenti Theodore Roosevelti, kes on öelnud: „Võrdlemine on rõõmu varas“.

Ta pakub 5 võtet sellest halvast harjumusest vabanemiseks.

Miks on enda võrdlemine teistega kahjulik?

Me ei võrdle kunagi ausalt — võrdleme halvimat, mida endast teame parimaga, mida arvame teistest.

Ei ole võimalik võrrelda ilma täpsete mõõtudeta. Vaid rumalad usuvad, et kõike head siin maailmas võib täpselt kokku lugeda või mõõta.

Võrdlemine raiskab aega. Igal meist on päevas 86 400 sekundit. Ning raisata kasvõi ühe minuti enda võrdlemiseks teistega on juba liiga palju — rohkem kui vaja.

Iga inimene on unikaalne, seetõttu on iga võrdlemine ebaõiglane. Meie anded, edusammud ja saavutused vastavad täielikult sellele, milleks me siia maailma tulime. Need on ainukordsed. Seega ei tohi neid vastandada sellele, mida teevad teised.

Võrreldes ennast teistega ei ole võimalik midagi võita, üksnes kaotada. Näiteks uhkust, oma väärikuse tunnetamist, pühendumist ja hasarti.

Võrdlused ei lisa väärtusi, elumõtet ega elurõõmu. Hoopis kaotavad selle kõik.

Võrdlemine on lõputu tegevus. Mitte mingid uued edusammud ei aita — alati leidub, millega või kellega end võrrelda.

Ometi võib inimene end teostada üksnes oma eluga. Võrreldes end teistega, kulutame väärtuslikku energiat ning panustame teistesse seda, mida tuleks endasse panustada.

Võrdlemine tekitab solvumist teiste ja ka enda peale. Võrdlused segavad rõõmu tundmast. Need ei lisa väärtusi, vaid võtavad need ära.

Kui sellised tunded on sulle tuttavad, kas kõik koos või vaid mõningad, tahaks ju teada saada, kuidas ilma nendeta toime tulla.

1. Mõtle oma edusammudele

Olgu insener, muusik, arst, ema või üliõpilane — kõigil on oma vaade elule, isiklik kogemus ja omad anded. Sul on võime armastada, aidata teisi … Sul on kõik, et luua head oma maailmas. Ära unusta oma võimalusi ja tuleta meelde tehtud edusammud — need lisavad motivatsiooni uuteks tegudeks.

2. Püüdle tähtsama poole

Kõige hinnalisemad väärtused elus on pilgu eest varjatud. Need on armastus, tagasihoidlikkus, heldus, kaastunne ja suuremeelsus. Nende saavutamiseks ei ole olemas mõõdupuud. Eelkõige tulebki püüelda nende aarete poole ning ei maksa tähelepanu pöörata ühiskonna poolt pealesunnitud edu määratlustele.

Vahel tuleb võistluslikkus siiski kasuks, ent elu pole paraku võistlus. Oleme kõik koos tulnud samal ajal sellele samale planeedile. Ning mida kiiremini lõpetame teistega võistlemise, püüdes „võita“, seda kiiremini asume koos töötama selle kallal, et aru saada, kus on siin maailmas just meie koht.

Tähtsaim samm oma harjumuspärasest võrdlemisest lahti saamiseks on hinnata teiste tööd ja tunda selle üle rõõmu. Ka tänulikkus aitab märgata seda head, mis juba kuulub selles maailmas meile.

3. Tuleta endale meelde, et mitte keegi pole täiuslik

Tähelepanu pööramine halvale pole nii kasulik, kui hea märkamine. Ometi on tähtis endale meelde tuletada, et tõepoolest pole keegi täiuslik. Mitte kellegi elu ei möödu ilma kurbuse ja muredeta. Võit ei ole võimalik ilma takistuste ületamiseta. Kõigil on omad hädad ning see ei sõltu sellest, kui lähedane oled inimesele, et nendest teada. Need lihtsalt on olemas.

4. Muuda asendit

Järgmine kord, kui tabad ennast võrdlemast teistega, tõuse lihtsalt püsti ja jaluta veidi. Muuda oma ümbrust, et suunata oma mõtted muutuste poole.

5. Leia innustavaid eeskujusid

On rumal oma elu teiste eludega võrrelda. Ent leida innustust teiste eeskujust ning neilt õppida on vägagi nutikas. Püüa tabada erinevusi. Tunne huvi nende inimeste elu vastu, keda sa imetled, loe nende elulugusid, leia sealt innustust. Pööra tähelepanu sellele, millised teed juhivad positiivsetele muutustele elus, millised aga mõjuvad halvasti.

Kui just nii väga tahad võrrelda, siis võrdle ennast iseendaga. Pead ju püüdma paremaks saada, kui hetkel oled. Mitte ainult iseenda pärast, vaid ka nende pärast, kes su kõrval on. Hoia end heas füüsilises vormis ning heas tujus. Ürita iga päev aina edasi liikuda. Õpi pühitsema oma saavutusi ja kohe kindlasti ära võrdle end teistega.

Allikas: Psychologies.ru online