“On väga lihtsaid võtteid, kuidas saab juhtida oma tunnetust ja meeleolu. “Kui me muudame teadlikult oma hingamist, siis saame puhastada enda sees olevad mõtted ja käivitada kehas õnnehormoonide tootmise,” selgitab ta, et oma tundeid saab mõjutada nii emotsionaalsel, vaimsel kui ka füüsilisel tasandil.

Õpi hingama teadlikult ja õigesti

Monika sõnul ongi hingamine lisaks paljule muule toetavale seotud õnnetunde ja –hormoonidega. “Kui õpime hingama õigesti ja teadlikult, saame me õppida juhtima ennast sinna, kus tahaksime oma elus olla, mida tahaksime oma elus näha ja kuidas tahaksime ennast tunda. “Me võime hingata elu tagasi oma tervisesse, eesmärkidesse, püüdlustesse, suhetesse, aga ka õnnelikku olemisse,” rõhutab ta teadliku hingamise olulisust.

Terapeudi sõnul segavad õnnelik olemise tunnet just meie mõtted. “Kui pea on täis mõttemüra, peas tiirleb tohutult palju mõtteid, siis see tähendab seda, et inimene on oma tähelepanuga väljaspool iseennast,” räägib ta. “Kui aga toome oma tähelepanu hingamisele, siis meie tähelepanu koondub iseendale, mitte nendele mõtetele.”

Kui hoida tähelepanu hingamisel ja hakata loomulikult hingama, ilma mingit erilist tehnikat kasutamata, toimub rahunemine. Sügavam hingamine nõuab ehk inimestel pisut harjutamist, ent selle mõju on päris suur. Hea on teadvustada, et pikem välja hingamine mõjutab meie heaoluhormoonide tootmist.

Uskumused ei lase sul valida seda, mis võiks tegelikult abiks olla

Hingamine tundub justkui lihtne asi ja võib tekkida mõte, et see ei aita. Vahel võivad kujundada meie valikuid ja suhtumisi eelarvamused. “Mul on selline kogemus, kui üks minu hea tuttav oli vabastava hingamise suhtes enne gruppi eelarvamusel ja seda teiste juttude põhjal. Seetõttu ta ei tulnud kaua hingama,” räägib Monika. Kui ta hingamiskogemuse kätte sai, siis tema arvamus muutus kardinaalselt. “Seega ei tasu kunagi midagi eeldada, kuni sul endal pole kogemust.”

Monika sõnul mõjutavad uskumused inimesi palju ja ei lase neil valida seda, mis võiks tegelikult abiks olla. “Hingamisega me saame vabastada nii mõttevorme, emotsioone kui ka uskumusi, mis siis takistavad inimesel inimesel õnnelik olemast või ennast hästi tundmast.”

Hea võimalus võtta aega iseendale

Tasakaalukeskusesse hingama tulevad nii inimesed, kellel on elus keerulised ajad, aga ka need, kelle elud on tegelikult korras. “Me saame alati, ükskõik kui hästi meil elus on, veel paremaks asju muuta ja luua,” selgitab seda Monika. Lisaks käivad paljud inimesed selgust saamas ka oma projektide, tööde ja tegemistega.

Monika sõnul on vabastav hingamine selline kehateraapiaviis, mis ühendab iseenda olemusega ja iseendas olava sisemise tarkusega, millega tavateadvuses olles väga paljud inimesed ühenduses veel ei ole. Lisaks, vabastab selline hingamisviis loomingulisi ideid, mida inimene võiks oma elu paremaks muutmiseks rakendada.

Väga paljud inimesed käivad hingamas, sest see annab suuna, hoo ja impulsi ideede täitmiseks - need asjad hakkavad ilmuma kiiremini, kergemini, lihtsamalt. “Inimene saab teadlikumaks nendest võimalustest, mille peale ta võibolla polegi varem tulnud, et nii võiks asju teha,” räägib terapeut. “Seega hingama võib tulla ka siis, kui kõik on hästi, kui inimene tahab lihtsalt lõdvestuda. Hingamine on väga hea võimalus võtta aega iseendale, sest sa oled selles protsessis ainult iseendaga ja sul tekivad väga sügavad taipamised sellest, mis on sinu jaoks oluline täna, praegusel hetkel.”

“Nii vabastava kui ka teadliku hingamise harjutused tõstavad keha vastupanuvõimet igasugustele haigusseisunditele, tugevdades immuunsüsteemi,” räägib terpeut.

Kui me muretseme, siis inimene sulgeb ennast väga piiratud võimalustesse elus - mida rohkem me muretseme, seda vähem on meil võimalusi elus. “Teadlik hingamine aitab vabaneda murefoonist, saada kontakti iseendaga, saavutada sisemine rahu. See on eelduseks uute võimaluste avanemiseks ehk sa hakkad siis nägema ja tajuma neid võimalusi,” räägib ta. “Sisemine rahu on edasi liikumiseks ja terve olemiseks on absoluutselt vajalik, läbi hingamise me saame seda väga lihtsalt ja tõhusalt saavutada.”