“Oluline on mõista, et kõik me kardame midagi, aga kui su muremõtted piinavad sind lausa nii palju, et sa ei suuda inimestega normaalselt suhelda, võib olla aeg otsida abi,” tõdeb suhtenõustaja Alysha Jeney.

Mis võib olla põhjuseks?

Jeney sõnul on üks ärevushäirete kõige suuremaid põhjustajaid hirm. “Hirm on kõige tähtsam emotsioon, mis stimuleerib sinu keha psühholoogilisi sensatsioone, irratsionaalseid mõtteid ja ebakindlust,” selgitab ta. “Ärevushäire võib olla kummaline viis, kuidas meie keha annab meile märku nähtamatust ohust.”

Rääkides suhetega seotud ärevusest, võivad mõned hirmud (tajud sa neid või mitte) pärineda mahajätmisest, hirmust intiimsuse ees või eelmistest suhetest lahedamata traumadest,” väidab Jeney.

Tegelikult on võimalik ka, et see, mida sa tunned, ei olegi ärevus, vaid pigem erutustunne. “Kui suhe tekitab sinus ärevust, siis küsi endalt, mida sa kardad?” soovitab suhtenõustaja. “Seejärel küsi endalt, et mis sinus hoopis põnevust tekitab.”

Märgid, mida tasuks märgata

Kuidas siis teada, et tegemist siiski on ärevusega? “Ärevustunne on täiesti normaalne. Hirm on normaalne. Elevustunne või närvilisus suhte pärast on ka normaalne,” räägib Jeney. “Küll aga, kui tegemist on mustriga, mille puhul sa ei suuda luua normaalset suhet, sest oled liiga ärevil, on tegemist juba ebatervisliku olukorraga.”

Millised märgid sellele viidata võiksid? “Kui sa ei suuda maha rahuneda või hirmule vastu seista, võib see viidata, et ärevus mõjub sulle ebatervislikult,” selgitab ta. “See ei tohiks sinu elu üle võimust võtta, aga kui see nii on, siis on olemas mõned viisid, kuidas sellega toime tulla.”

Järgmised sammud

Kui sa kannatadki suhetega seotud ärevushäire all, on mõned väga lihtsad asjad, mida saaksid sellest vabanemiseks teha ja see ei tähenda, et peaksid oma praeguse suhte lõpetama. “Mõned inimesed arvavad, et selle “õige” leidmine ongi ravi ärevuse või ebakindluse vastu, aga see pole tõsi,” selgitab Jeney.

Selle asemel soovitab Jeney vaadata enda sisse. “Suhe ja partnerlus võivad sulle küll turvatunnet ja rahu pakkuda, aga see ei tohiks olla kõige aluseks,” teab ta. “Oluline on, et sinu mina-pilt oleks iseseisev ning sa vastutaksid ise oma käitumise ja vajaduste eest.”

Jeney soovitab kõigile, kes kogevat ärevust, mõista, mis seda tekitavad, millised on sinu hirmud, mis sinus elevust tekitab ja mida sa vajad ning siis seda kõike ka oma kallimaga jagada. Lõppude lõpuks ei suuda ju su armsam su mõtteid lugeda (ega su südant) ja kui sa loodadki ainult tema peale, võime sulle garanteerida, et sa pettud aina uuesti ja uuesti.