Alates sellest, kuidas sa teiste inimestega suhtled või kuidas magad kuni viisini, kuidas sa liigutad, depressioon muudab kõike. Ja see muutus on eriti hästi näha just siis, kui sa räägid. Kui sa oled kunagi kuulnud väljendit “depressiooni keel”, siis sa tead, kui tugev mõju sel sind ümbritsevatele inimestele on.

Mõtle kasvõi mõndadele suurepärastele muusikutele, kes on meie kurvastuseks siit maailmast lahkunud: Kurt Cobain, Layne Staley või Chester Bennington. Mida nende kõige populaarsemad lood rääkisid? Viis, kuidas nad neid laule kirjutasid, näitas väga hästi ka seda, mis nende sees toimus ja paraku lõppesid nende elud enesetapu läbi, sest kõik nad olid kannatanud aastaid depressiooni käes.

Värske Clinical Psychological Science’i poolt avaldatud uuring avaldas ka sõnad, mille põhjal võime sagedamini ennustada, et kedagi vaevab depressioon.

“Mina”, “Minu”, “Mulle”…

Pidevalt endast rääkimine peegeldab fakti, et depressioonis inimesed on rohkem keskendunud iseendale ja vähem end ümbritsevatele inimestele.

“Alati” ja “Mitte kunagi”

Uuringust selgus, et inimesed, kel on esileküündivad depressiooni sümptomid, kippusid kasutama rohkem ka selliseid jõulisi väljendeid. Seega, kui sa oled kuulnud, et su lähedane kasutab väljendeid nagu: “Sellised asjad juhtuvad minuga kogu aeg” või “Ma ei saa sellega mitte kunagi hakkama,” siis pööra sellele tähelepanu.

“Ma peaksin…”

See, kui inimene keskendub alati asjadele, mida ta “peaks” või “ei peaks” tegema, on osa must-valgest mõtteviisist, mida väga sageli ka depressiooniga seostatakse.

“Ma ei saa…”

See on trikiga, sest depressioonis inimesed sõna otseses mõttes “ei saa” pesta nõusid või “ei saa” tulla voodist välja — ja muidugi, nad “ei saa” sellisest käitumisest ka kuidagi lahti.

“Mul on kõik hästi.”

Üks suurimaid depressiooni märke on see, et sa kinnitad kogu aeg, et sa saad asjadega hakkama ja “kõik on hästi”. Women’s Healthi poolt läbi viidud uuring näitas, et paljud naised pingutavad kogu jõust, et depressiooni oma perekonna ja sõprade eest varjata ega otsi tegelikult abi. Seega, kui ka sul on mõni lähedane, kel on kogu aeg “kõik hästi”, peaksid rohkem tähelepanu pöörama. Inimesed, kes nii ütlevad, võivad olla liiga nõrgad või haavatavad, et abi otsida.

“Mis selle kõige mõte on?”

Depressioon on paraku üks kõige ohtlikumaid haigusi, sest kõik need tunded võivad lõpuks nii väsitavaks muutuda ja lõpuks annadki alla. Kui sul on ka mõni lähedane, kes väidab kogu aeg, et elul ei ole mingit mõtet, ta on lõksus või ta ei suuda enam jätkata, võib see tähendada, et ta juba mõtleb enesetapu peale.

Allikas: awarenessact.com