Paljude jaoks aga määrab see ka ära selle, kuidas iseennast vaadatakse. Kui sul on palju raha, tunned, et ka su staatus on kõrgem. Kui idealiseerid aga näljast kunstnikku, usud, et madal sissetulek näitab, et ta on loomingulisem ja ei ole end mõnele suurele korporatsioonile “maha müünud”. Mõlemal juhul on aga sinu palganumber ja identiteet ühenduses. Tõepoolest, seos palga ja enesekindluse vahel on juba sügaval sinus eneses seotud – paljud uuringud näitavad, et inimaju teeb rahaga seotud otsuseid samas piirkonnas, kus asuvad sinu sotsiaalsed väärtused.

Maailmas on alati keegi, kel on veel rohkem raha, kui sul ja see tekitab sinus tunnet, et sa pole piisavalt hea ning südamerahu leida on raske. Rahale keskendumine võib sinu enesehinnangut tõsiselt kahjustada ja tõenäoliselt ei ole sa kunagi suuteline olema rahul sellega, kui suur on su igakuine sissetulek. Kuna sa aga võrdled end pidevalt kellegi teisega, ei ole sinu identiteet kunagi tasakaalus.

Hea uudis? Sellest mõttelaadist on võimalik vabaneda!

Kui mõtled läbi, milline on su tänane maailmapilt ja kui võtad omaks, et see pole tegelikult ainus viis elamiseks, on võimalik sellest valest mõtteviisist vabaneda ja tunda end enesekindlamalt.

Huvitav on aga see, et seotud ei ole mitte ainult sinu identiteet ja palganumber, vaid ka see, kui palju sa raha kulutad. Ostuotsust tehes teed ka valiku selle kohta, kes sa inimesena oled (ja reklaamibürood on sellest vägagi teadlikud!). Reaalsuses sa ju tegelikult tead, et asjadel, mida sa ostad, pole sinu endaga mitte mingit pistmist. “Meie rahalised ressursid on kõigest väike osa meie identiteedist. Inimestena oleme ma ju ka emotsionaalsed, füüsilised ja vaimsed,” väidab sertifitseeritud finantsnõustaja Christine Luken. “Peame lihtsalt ise mõistma, et raha on kõigest üks väike osa meie eludest.”

Kas teadsid, et raha ja identideedi ühendamine võib sulle halvasti mõjuda? Kui su identiteet on sinu enesehinnanguga tugevalt seotud, võib olla näiteks keeruline investeerimisega alustada, sest kardad raha kaotada ja sellega koos tunned, et langeb ka sinu väärtus.

“Ajades identiteedi sassi võimaliku palganumbriga, oleme valmis loobuma isegi olulistest inimsuhetest ja tervisest, et raha juurde saada,” väidab Luken. See käib ka vaimse tervise kohta, sest värske uuring leidis, et inimesed, kelle jaoks on nende mina-pilt rahaga väga tugevalt seotud, tajuvad rohkem stressi ja ärevust.

Kõlab tuttavalt? Seega on aeg hakata teisiti mõtlema! Pane esmalt paika konkreetsed viisid, kuidas selline mõtteviis sind tagasi hoiab. Kas sa ei võta vastu meeldivat tööpakkumist, sest sulle ei pakuta piisavalt kõrget palka? Või hoopis väldid või saboteerid suhteid inimestega, sest tunned, et sa pole nende vääriline?

Mõttemaailma muutmine ei ole sama lihtne nagu “värskenda” nupu vajutamine. See nõuab reaalset muutust. Näiteks veeda rohkem aega nende inimestega, kes vaatavad raha hoopis teise pilguga kui sina seda teinud oled. Või kujuta ette, et raha on justkui üks sinu sõpradest, aga mitte sinu ainus sõber. Ära tee järeleandmisi oma teiste sõprade – tervise, hariduse, perekonna – kahjuks.

Pea meeles, raha on kõigest tööriist ja ära satu sellest sõltuvusse!

Allikas: Well + Good