Katkend Meriti uuest raamatust ”Sõltumatu naine”.

Investeerimine iseendasse

“On veel üks salakoht, kuhu eetiliselt ja jätkusuutlikult investeerida — iseendasse,” ütleb Merit. Investeeringuteks võivad olla teadmised, tervis, elustiil, sinu persoonibränd, blogi, Instagram või ka…kleidid! “Mul kulub rohkelt nii aega kui raha enese arendamisele. Viimastel aastatel on huviorbiidis püsinud tervis, digitaalne turundus ja investeerimine,” kirjutab ta oma raamatus, et oma teadmistesse, tervisesse ja suhetesse investeeritud aeg ja raha pole kunagi mahavisatud.

Tervislikud harjumused

“Minu investeering on ka minu elustiil. Piisav uni ja võimalikult vara voodisse, (võimalusel) ise valmistatud taimetoit, igapäevane jalutamine. Igapäevane tänulikkuse praktika, venitused ja harjutused, meditatsioon,” kirjutab Merit.

Investeering endasse on ka tervislikud harjumused — uneaeg, toitumisharjumused, eesmärkide seadmine ja prioriteedid ja ka asjade ära tegemine. Mõtiskle, kas su keha on sõltuv teatud kemikaalide tekitatavatest emotsionaalsetest seisunditest? Jutt on legaalsetest kemikaalidest, mis muudavad meie meeleseisundit: kofeiin ergutab, suhkur annab heaoluhormooni dopamiini. Näiteks heaoluhormooni saab ka paremal viisil: joostes, jalutades, sõbrannadega naerdes, külma duši all olles või trenni tehes. Ja energiajoogid — need on nagu päikeselaen: enne päike, pärast raha ja intressid.

Mõtlemine

Meriti sõnul on oluline, mida sa endale enda kohta räägid: kas su lugu enda kohta on kõigest sellest, mis on sinuga juhtunud, või baseerub sellel, mida sa tahaksid saavutada?

”Uue katsetamine annab ajule uue kogemuse ja sellele vastavalt hakkab kujunema ka uus lugu sellest, kes sa oled ja kelleks sa võid saada,” selgitab Merit, kuidas uute asjadega tegelemine võib aidata meil muuta enda mõtlemist.

Suhted kui panud endasse

”Ma ei tea, kuidas on meestega, aga joogateadmiste järgi peaksid naised lobisema iga päev sõbranna(de)ga vähemalt pool tundi. Mitte taga rääkima, kritiseerima, kurtma, vaid lihtsalt tühjast-tähjast lobisema, natukene suhete- ja lasteasju arutama ja siis kergendatult õhtul oma mehega kohtuma,” arvab Merit. “Vahel tundub, et sotsiaalmeedia katab selle vajaduse täielikult, aga iga kord, kui päriselt silmast silma sõbrannaga kohtun, tunnen, kuidas see mind toidab.” Ja muidugi on oluline sinu sõpruse kvaliteet, sügavam sisu. Ja teadlik paarisuhe on üks väärtuslikumaid asju ja sellega tuleb tööd teha — endaga siis eelkõige.

Tõsta oma väärtust

Õppimine võiks olla uudishimupõhine, aga ka unistustest lähtuv. ”Kõik lisakursused, enese arendamine ja oma unistuste poole liikumine suurendavad enesekindlust ja ka otseselt meie rahalist väärtust tööjõuturul (või kus iganes ”turul” me oleme) ning seda pole kunagi üleliia, eriti naistel,” selgitab Merit endasse investeerimise ja seeläbi oma isikliku väärtuste tõstmist erinevatel turgudel.

Kuidas tõsta oma väärtust ennast arendades?

- Formaalne haridus (ülikool, kutsekool)

- Kursused, e-kursused

- Innustavad sõbrad, inspireeriv ja arendav seltskond sinu ümber

- Mentor, kes on edukas just sind huvitavas vallas ja juhendab sind samal teekonnal

- Loo midagi: blogi, veebileht, toode, raamat…