Terapeut saab minna kliendiga nii kaugele, kui kaugel ta ise on

Kairi Kuusma on töötanud väga erinevates valdkondades ja erialadel ning läbipõlemine ja ärevus ei ole talle võõrad. Ka on ta olnud pikemas ja lühemates suhetes, on ise lahkunud ja teda on jäetud. Tal on kolm last. Kuid tal on alati olnud mingi sisemine soov inimesi aidata. “Sel põhjusel ma läksin ka meditsiinikooli, kuid sain aru, et see ei ole see,” tõdeb ta.

Teraapiatööni viis ta huvi inimeste sisemaailma vastu ning selles töös on toetav ka tema eelnev elukogemus. “Kuidas ma saan aidata inimest, kes vajab abi pingelises töös ja pereelus, kui ma seda ise kogenud ei ole. Kuidas ma saan aidata inimest, kes on läbi teinud raske lahutuse, kui ma seda ise kogenud ei ole. Kuidas ma saan aidata inimset, kellel on probleem lapsega, kui mul lapsi ei ole. Kuidas ma saan toetada, kui on siit elust lahkunud armas lemmikloom, kui ma seda ise kogenud ei ole. Ma usun, et minu elu on mind juhtinud teraapiatööni. See on see, mida ma teha tahan ja mis mulle meeldib. Päriselt,” on ta kindel.

Inimese sisemaailm on Kairit huvitanud juba väiksest peale. “Ma olen olnud jälgija ja mulle meeldib siiani inimesi jälgida. Töötasin aastaid müügiga ja keerulisemad kliendid sattusid sagedasti just mulle. Kuidas läheneda ja kuidas toime tulla nende keeruliste natuuridega, oli justkui väljakutse. Teadlikumalt hakkasin sellega tegelema umbes 12 aastat tagasi,” räägib ta, ent tõdeb, et kuna iga inimene on unikaalne, on avastamist veel palju.

Kõige enam meeldivad talle grupiteraapiad, sest grupis tänu teistele osalejatele võib inimene saada oma vastused ja taipamised ise midagi avamata. “Kuid tegelik tervenemine on, kui ta julgeb ka oma lugu tunnistada ja jagada,” sõnab ta.

Kairi on, läbides mitmeid koole ja koolitusi, ka sügavalt endasse vaadanud. “Oi, kui palju taipamisi, mustreid ja linke olen enda jaoks avastanud… See on olnud tõeline teekond,” tõdeb ta ning on veendunud, et kui terapeut on läbi teinud enda peal protsessid, on tal võimekus ka teisi sellest läbi juhtida. Kairi sõnul saab terapeut minna kliendiga nii kaugele, kui kaugel ta ise on.

Hirmud tekivad välistest mõjutajatest

Praegusel ajal on Kairi sõnul põhiline probleem inimestel see, kuidas toime tulla oma emotsioonide ja mõtetega. Kuna väliseid mõjutajad on nii palju, just ka ühiskondlikul tasandil, siis tekivad erinevad hirmud ja emotsionaalsed kõikumised. “Tekib tunne, et ma olen selle kõigega nii üksi,” toob ta välja, kuidas paljud inimesed praegu tunnevad.

Et seda lahendada, peab tema sõnul esmalt probleemi teadvustama. Küsida endalt, kas praegu mind siin miski ohustab? “Me suudame enda jaoks luua nii erinevaid ohte ja mõtteid ja sellega seoses kaevata ennast sügavale musta auku koos negatiivsete mõtete ja emotsioonidega,” selgitab ta. Ei tohi unustada ka küsida abi — soovitatavalt neilt, kes ei suru peale oma tahet, vaid lasevad inimesel ise otsustada. Kõige parem on pöörduda erapooletu nõustaja või terapeudi poole, kes aitab näha erinevaid vaatenurki, ent lähtub inimesest.

Tasub ka tunnistada ja aktsepteerida seda, mis sinu elus on toimunud. Kuni seda ei tee, võitled endaga sisemiselt, mis tekitab pinget ja rahulolematust. Ka viib ühte valdkonda kaldumine meid tasakaalust välja — näiteks kui elada vaid materiaalses maailmas ja lõigata tundemaailm välja, annab lõpus keha märku ja samas kui elada vaid spirituaalsuses, kaob side maiste asjadega. Seega tasub jälgida oma keha. Kui keha annab endast märku, siis peab pidurit tõmbama ning uurima, mis vajab elus muutmist.

Raskes olukorras otsi abi

Kui inimene on eluga väga raskes seisus ega oska sealt väljapääsu leida, soovitab Kairi pöörduda siiski spetsialisti poole, kes aitab antud olukorda hinnata. “Ma tõsiselt julgustan inimesi küsima abi. Nõustajana võin öelda — selleks, et aidata inimest, tuleb kasutada kõiki variante. Ka meditsiin on siin omal kohal. On olukordi, kus inimest on vaja suunata edasi,” ütleb ta ja lisab, et aidata saab vaid siis, kui inimene ise soovib muutust ja teeb selleks midagi.

Teraapiavorme on küll väga palju, ent Kairi ise ütleb, et teda on kõige enam aidanud kehapsühhoteraapia, konstellatsioon ja hüpnoos. Kuid kõige olulisem on see, et tekib terapeudiga hea kontakt. Terapeut on inimesele toeks ja näitab erinevaid vaatenurki. Kui keegi hakkab oma tõde või meetodit peale suruma, siis soovitab ta vahetada teraapiavormi ja terapeuti. “Samas on vahel vaja jõulisemat lähenemist, kui inimene istub aastaid samas kohas, et teda sealt välja juhtida. Siin on oluline eristada, kas seda tehakse kliendi jaoks või surutakse midagi kliendile peale ja pannakse silt,” selgitab ta.

Õnneliku elu valem

Kairi sõnul on inimeseks olemise väljakutse see, et õpime kogu aeg usaldama ennast ja elu. “Kõige suurem väljakutse on usaldada iseennast ja oma sisetunnet,” ütleb ta. “Palju mugavam on lasta vastutada teistel — partneril, ühiskonnal, meditsiinil jne.”

Sageli me usaldame teisi ja oma mõistust, aga ei usalda sisetunnet, sest me oleme harjunud mingite kindlate uskumuste, standardite või reeglitega. Me ei usalda ennast, sest sellega kaasneb vastutus. Me peame hakkama vastutama oma elu eest.

Õnnelik olemisel on vaja tasakaalu enda sees. “Nii kaua, kui ma otsin õnnelik olemist väljastpoolt, ei ole ma tegelikult õnnelik. Ma olen õnnelik siis, kui ma võtan vastu end sellisena, nagu ma olen ja saan kontakti või teadmise sellest, milline ma olla tahan,” ütleb ta.

Terve maailm on meile peegliks

Innermindi kaasasutaja Helen Kirt lisab, et Innermind on tänaseks kulgenud loomises 9 kuud. “Täpselt nagu elu eostamine ja sünd. Kairi kõrval töötades, on see olnud eelkõige töö iseendaga. Ükski moodul, ükski tööleht, video, meditatsioon, hüpnoos pole sündinud ainult mõttetasandist. Kõik on koos läbi kogetud, tunnetatud — mõnikord ka väideldud ja vastandatud. Lisaks professionaalsele terapeutilisele vaatele on Kairi eelkõige partner! Partnerlusest on kasvanud sõprus, toetus, usaldus. Ta on olnud üks minu enesearengu võimsamaid toetajaid, peegeldajaid,” ütleb ta.

Kairi on öelnud, et terve maailm on meile peegliks. Kuid kõige suurem julgus on ise sellesse peeglisse vaadata. Peegel ei vali kunagi, kes temasse vaatab. Peegel ei kurvasta, kui sa lähed ära, ei jää järele vaatama. Kui läinud, siis läinud. Ei jää otsima pilguga, ei jää ootama hetke. Nii ka elus. Võta vastu peegeldus ja lase minna.”

Heleni sõnul on brutaalne omavaheline ausus, kogemine, maskide loomulik koorumine olnud samm-sammuline teekond iseendani. “Kogu protsessi on toetanud nii konstellatsiooni kui keha psühhoteraapia kogemus. Nii toome nähtavaks selle, mida silmaga ei näe. Konstellatsiooni üks põhimõte: nähtamatu nähtavaks on meid kooli loomisel palju toetanud. Andnud võimaluse uuteks vaatenurkadest, arenguteks,” ütleb ta. “Keha psühhoteraapia on vältimatu just neis hetkedes, kui hing valust vaikib ja suu hirmust sulgub. Keha ei valeta kunagi ja seda teab Kairi hästi. Õnneks mõistab ta kehakeelt ja nii saavad ka varjatud valukehad uue võimaluse tervenemiseks. Siiras tänutunne, ülim tänutunne selle kohtumise eest siin elus.”