Me ei lõpeta kunagi õppimist. Koolis käies saab aju iga päev korralikult vatti, et olulisi kuupäevi, sündmusi ja isikuid meeles pidada. See võib tunduda tüütu, kuid samas treenib pidevalt mälu. Vanemas eas inimesed kurdavad tihti mäluprobleemide üle. Esiteks tekib see mure vanusega, kuid enamasti peale kooliaega ei leia naljalt ühtegi inimest, kes vabatahtlikult õpiks luuletusi või uusi sõnu pähe. Ka ei ole enam nii lihtne uusi teadmisi ammutada, sest neid ei tule kuskilt peale uudiste ja sõprade.

Kuid inimene peaks kogu aeg õppima ja arenema. Kui tunned, et oled hetkel oma elus staadiumis, kus sul ei ole piisavalt intellektuaalseid väljakutseid ja aju ei arene väga edasi, siis siin on mõned head ja lihtsad soovitused, kuidas teha oma elu paremaks ja saada ise targemaks. Kõiki neid tegevusi saab teha pere ja sõpradega ning hea oleks neisse kaasata ka lapsed, et neile eeskuju näidata ja neid motiveerida.

1. Mine teatrisse

Paljud inimesed arvavad, et nemad ei ole teatriinimesed ja eelistavad kino. Kuid teatris lavastatakse tihti erinevaid ajaloosündmusi, lisaks on teater ka kultuursem paik. Vali avatud meelega välja alguseks mõni lõbusam etendus ja kindlasti üllatud positiivselt.

2. Vaata võõrkeelset filmi

Kui kooliajal jäi mõne võõrkeele õppimine poolikuks, kuid midagi ikkagi mäletad, on hea ja huvitav viis harjutamise ja kordamise jaoks vaadata filmi ilma subtiitriteta.

3. Hakka mõnda uut keelt õppima

Juba ammu ei tähenda võõrkeele õppimine tuimalt õpiku taga istumist. Nüüd on loodud palju telefonirakendusi, mis aitavad uut keelt õppida kasvõi hommikul tööle sõites. Samuti on hakanud Eestis populaarsust koguma ka keelekohvikud, kus erineva keeletasemega inimesed tulevad kokku ja suhtlevad omavahel. Niimoodi on hea ka uusi tutvusi saada.

4. Hakka head raamatut lugema

Nutiajastul on inimesed jäänud raamatutest aina kaugemaks ja kaugemaks. Kuid raamatu lugemine on väga silmaringi avardav ja lõõgastav tegevus. Külasta üle pika aja raamatukogu või raamatupoodi ja muretse endale üks hea raamat.

5. Kuula head taskuhäälingut

Viimasel ajal on väga populaarseks meelelahutuseks osutunud taskuhääling (ing. k podcast). Mitmed kuulsused räägivad erinevatest teemadest. Autoga tööle sõites oled nagunii sunnitud pikka aega kohapeal istuma, niiet miks mitte teha aknast välja vahtimise asemel midagi kasulikku.

6. Mine kohalikku muuseumisse

Eestis on palju muuseume, millest kõiki pole sa kindlasti läbi käinud. Otsi nädalavahetuseks välja mõni huvipakkuv muuseum, kus sa veel käinud ei ole ja kaasa sellesse ettevõtmisesse kogu pere.

7. Vaata mõnda dokumentaali

Dokumentaalid on väga harivad ja need on tänapäeval kergesti kättesaadavad. Koduse komöödiafilmõhtu asemel vaadake teinekord parem mõnda harivat dokumentaalfilmi. Neid on igale maitsele ja igast kategooriast.

8. Tegele geograafia õppimisega

Millal sa viimati maakaarti vaatasid ja hoolega linnade nimesid uurisid? Arvatavasti põhikooli ajal. Nagu võõrkeele õppimisegagi, on mõtekas tõmmata endale telefoni mõni rakendus. Neid on tihti saadaval ka mängu vormis, niiet see on samal ajal nii meelelahutuslik kui ka hariv.

Allikas: Camille Styles