Andres Mets (32) alustas suitsetamisega juba varajases nooruses. Olles aastaid suitsetanud ja proovinud korduvalt ka loobumist, leidis ta endale mõne aasta eest sobiva alternatiivi. Ta pole enam tavaliste sigarettidega oma tervist kahjustanud ning jagab oma kogemuste põhjal nõuandeid ka teistele, kuidas suitsetamisest loobumine ette võtta.

  1. Vali suitsetamisest loobumiseks stressivabam aeg

Ehkki paljud võtavad loobumise ette mingil tähtpäevagal nagu näiteks aastavahetus, sünnipäev, pööripäev või mõni muu tähendusega kuupäev, siis tegelikult on mõistlik suitsetamisest loobumist planeerida sellisesse perioodi, mil stressi on vähem – näiteks puhkus. Andrese tutvusringkonnas on paljud suitsusõltlased rääkinud, et suitsetamine aitab leevendada pingeid ja võimaldab stressirohketel tööpäevadel pause võtta: „Tegelikult suitsetamine stressi ei leevenda, aga kui inimene on harjunud sigareti abil pause võtma, siis ei ole mõistlik loobuda ajal, mil näiteks tööl on kõige pingelisem aeg, muidu võib see hea kavatsus juba paari päevaga või rutemgi luhtuda,“ hoiatab Andres. Siiski ei tasu suitsetamisest loobumist liiga pikalt edasi lükata, sest mida varem sa loobud, seda parem sinu tervisele.

  1. Leia omale tugigrupp

Oma plaanide, väikeste võitude ja ka murede jagamine on paljudele suureks abiks. Üks võimalus on leida oma sõpruskonnas inimesi, kellega koos sigarettidest loobuda ja selle käigus üksteist toetada. Andrese sõnul on selles peidus ka teatav risk: „Kui sõber libastub, siis on suurem tõenäosus, et sinagi lööd käega ja võtad koos sõbraga suitsetamise uuesti ette. Seetõttu on mõistlik liituda näiteks sotsiaalmeedias mõne suitsetamisest loobumise tugigrupiga – neid on nii eestikeelseid kui ka rahvusvahelisi. Leia endale sobiv seltskond, mis toetab sinu püüdlusi sulle sobival viisil,“ julgustab Andres.

  1. Kasuta nikotiini asendusravi

Kui päevapealt loobumine on liiga raske ja nikotiini võõrutusnähud on talumatud, siis võiks uurida perearstilt või apteegist nikotiini asendusravi kohta. Nikotiin ise ei ole suitsetamise juures kõige tervist kahjustavam osa, hoopis sigareti põletamisel tekkiv suits on see, mis sisaldab tuhandeid ohtlikke kemikaale ja põhjustab palju terviseprobleeme. Siiski ei ole nikotiin täiesti ohutu, eelkõige just oma sõltuvust tekitava toime tõttu. Seepärast on pikaaegsetel suitsetajatel vaja loobumisel nikotiini mõnda aega teistel viisidel manustada. Hiljem on nikotiini asendusravi vahenditest loobumine juba samm-sammult veidi lihtsam.

  1. Mediteeri, tee sporti, leia uus hobi

Mõned inimesed on abi leidnud juhendatud meditatsioonidest ja hingamisharjutustest, mille abil lõõgastuda. Kui tööl on palju stressi ja varasemalt aitas suitsetamine pausi võtta, siis selle asemel võib läbi teha näiteks 5-minutilise hingamisharjutuse, mis erinevalt sigaretist päriselt aitab pingeid leevendada ja stressiga toime tulla. Andres on kindel, et tänapäeval on huvitavaid lahendusi palju ja igaühel vaja lihtsalt endale sobiv abivahend leida: „Üks mu sõber jättis suitsetamist maha nii, et kandis endaga kaasas veidi kohviube, ja kui suitsunälg väga suureks muutus, siis ta näris ära 1-2 kohviuba. Ta väitis, et tunneb puudust kibedast maitsest, mida sigaretid pakkusid, ja kohvioad olid selleks hea asendusaine,“ meenutab Andres sõbra leidlikku lahendust.

  1. Võta kasvõi ajutiselt kasutusele mõni suitsetamise alternatiiv

Andres ise on viimastel aastatel kasutanud kuumutatava tubaka toodet, mis on kasutajakogemuse poolest üsna sarnane tavalise sigaretiga, kuid milles tubakat ei põletata, vaid kuumutatakse, mistõttu tarbija ei hinga sisse nii suures koguses ohtlikke aineid, nagu ta tavasigaretiga hingaks. Andres tunnistab, et see ei ole ideaalne lahendus, sest kõige parem on suitsetamisest täielikult loobuda, aga paraku on palju neid, kes ühel või teisel põhjusel täielikult loobuda ei suuda: „Suitsusõltlastele nagu mina ei saa lihtsalt öelda, et ainult loobumine on lahendus, sest see pole kõigile nii lihtne. Ja siis tuleb kaaluda, kumb on parem valik, kas jätkata tavaliste sigarettide suitsetamist, mis sisaldavad suures koguses ohtlikke kemikaale, või võtta kasutusele mõni alternatiivne toode, mis ehk natukenegi vähem neid aineid sisaldab? Suitsetaja peab kõigi valikutega kursis olema,“ on Andres veendunud.