Rahalise vabaduse ekspert Vallo Arumäe sõnab, et rahaline vabadus tähendab seda, et saad kasutada oma raha ja aega selliselt nagu soovid. Sageli öeldakse, et investeerimine on riskantne. Arumäe rõhutab, et palju riskantsem on mitte omada rahalist haridust, kuidas raha enda eest tööle panna.

Edu tähendab erinevatele inimestele erinevaid asju

Esmalt peaks defineerima mis on kellegi jaoks edu. Sel on väga erinev tähendus erinevate inimeste jaoks. Mõne jaoks on edu see kui toit on laual ja tuba soe. Mõne jaoks on see ametikõrgendus või elukoht Tallinnas. Mõne jaoks oma äriga alustamine või pere loomine.

“Kui midagi üldistavalt siiski välja tuua, siis usun, et võti peitub teiste inimeste aitamises ja neile väärtuse loomises (andjad võidavad). Selles, et usaldame teisi ja näeme neis eelkõige head. Samuti on väga oluline ise igas olukorras ausaks, ehedaks ja autentseks jääda. Sellega on võimalik elus palju positiivset nii teiste kui enda jaoks korda saata,” ütleb Arumäe.

Harmoonilisema elu poole liikumiseks on oluline teadvustada kuidas on omavahel seotud viis peamist eluvaldkonda - sisemaailm, tervis, raha, suhted ja eneseteostus

Arumäe selgitab, et kui teadvustamine jõuab igapäevaste harjumuste muutmiseni, siis hakkavad toimuma suuremad protsessid. Viis peamist eluvaldkonda on omavahel seotud nagu üks vereringe. Ükski ei ole tähtsam kui teine. Kõik on omavahel seotud. Mõne valdkonna tähelepanuta jätmine võib taandada saavutatud edu teises valdkonnas. Täielikku tasakaalu saavutada ei ole võimalik, kuid dünaamilise juhtimisega viies eluvaldkonnas jõuame sellele võimalikult lähedale.

Investeerimine iseendasse on parima tootlikkusega varaklass

Nii Eestis kui mujal maailmas on väga palju inimesi, kes pole mitte kunagi rahalise hariduse ehk rahatarkusega kokku puutunud. Juhul kui inimesel puudub endal huvi raha- ja majandusteemade vastu, siis tal on lihtsam lükata see teema endast kõrvale. Sageli aitab sellele kaasa iseenda loodud piiratud uskumus, et “ma ei ole majandusinimene” või “mina neid rahaasju ei tea, las eksperdid ütlevad, mida peaksin oma rahaga tegema”. Nii võetakse kuulda pigem finantsasutuste “müügimehi”, kes on riietunud “ekspertideks” ja tehakse sageli lihtsalt teadmatusest enda jaoks halvimad finantsalased otsused.

Paljud inimesed petavad ennast mõttega “ma juba tean seda”. See on põhjus, miks nad suhtuvad rahatarkusesse suletud meelega. Tegelikkuses, kui nad seda ei tee, siis nad seda ei tea. Kokkuvõttes algab rahatarkus iseendale ausalt ülestunnistamisest, et ma vajan selles osas tegelikult abi. Teisisõnu see algab avatud meelest ja sisemisest soovist midagi muuta.

Kõige parem viis on alustada väikeste sammudega - lugeda rahatarkusega seotud raamatuid, kuulata rahasaateid, ümbritseda ennast teiste sarnaste huvidega inimestega

ja jälgida neid, kes on reaalselt sellel teekonnal soovitud sammud läbi teinud ja edasi jõudnud. Kui teema vastu on huvi kasvanud, siis tasub kindlasti investeerida juba suuremalt oma teadmistesse.

Ärge kunagi küsige kelleltki, mida oma rahaga teha

Arumäe rõhutab, et kui esitate selle küsimuse valele inimesele, võite kaotada kõik. Sellega kuulutate end algajaks, keda on kerge petta. Nutikas, rahaliselt haritud inimene teab, mida teha. Talle ei pea ütlema, mida teha. Senikaua kuni sa ei tea, mida oma rahaga teha, on mõistlik valik investeerida see enda rahalisse haridusse. Eesmärk on jõuda olukorda, kus olete suutelised ise õiged otsused enda jaoks langetama.

Rahatarkuse omandamine on aeganõudev protsess - õppimine ja muutuste elluviimine võtab aega. “Alustades rahalise hariduse omandamist täna, jõuad tulemusteni kiiremini,” soovitab ta alustada.

5 raamatusoovitust, mis aitavad teha esimese samme rahalise hariduse teel

1. ”Rikas isa, vaene isa” Robert Kiyosaki - Robert Kiyosaki on kirjutanud raamatu, mis purustab müüdi, et rikkaks saamiseks on vaja teenida kõrget palka; seab kahtluse alla tõekspidamise, et teie maja on vara; näitab lastevanematele, miks ei saa loota sellele, et koolis nende lastele raha kohta midagi õpetatakse; defineerib ükskord lõplikult varad ja kohustused ning näitab lugejatele, mida on vaja õpetada lastele raha kohta, et nad oleksid tulevikus edukad.

2. ”Rahavoo kvadrant” Robert Kiyosaki - Menukiks saanud raamatus selgitab Robert T. Kiyosaki, miks mõned inimesed töötavad vähem, aga teenivad rohkem, maksavad vähem makse ja tunnevad ennast rahaliselt kindlamalt kui teised. Ta kinnitab, et tuleb lihtsalt teada, millises kvadrandis töötada ning millal

3. ”Mõtlemist muutes rikkaks” Napoleon Hill - 25 aastat uuris ja intervjueeris raamatu autor Napoleon Hill eelmise sajandi alguse maailma kõige rikkama mehe Andrew Carnegie juhendamisel 500 kõige edukamat inimest. Selles ajatus klassikas avaldab ta saladused, mis on olnud edukate inimeste saavutuste põhjusteks. Siin on lihtsad ja samas võimsad ning toimivad valemid, mis aitavad sind ja suunavad eesmärkide saavutamisele. Süsteemsus, lihtsus ja terviklikkus muudavad selle raamatu unikaalseks ja kordumatuks.

4. ”Babüloni rikkaim mees” George S. Clason - Vanad babüloonlased olid esimesed inimesed, kes avastasid universaalsed jõukuse seadused. George S. Clason paljastabki oma bestselleris “Babüloni rikkaim mees” need saladused, mille kasutajad on läbi sajandite loonud, kasvatanud ja säilitanud oma jõukust.

5. ”Miljonäri mõtteviisi saladused” T. Harv Eker - T. Harv Ekeri raamat “Miljonäri mõtteviisi saladused” on kiirtee teadmistest, mis viinud tippu lugematul hulgal inimesi, kes neid põhimõtteid enda elus teadlikult kasutanud on. Nende põhimõtete alusel tehtud koolitused on aga tänaseni ühed enim müüdud maailmas.