Või siis juhtum, kus tööpäevast väsinud ema ei jaksa oma lapsega poes järgmise Bratz nuku pärast jageleda, ütleb karmima sõna, mille peale kõurik vihaselt sõnab: “Sa oled halb ema!”

Kõik need korrad ei ole aga ehk võrreldavadki nende kordadega, kui sinu vanemdamist kommenteerivad inimesed, kes seisavad sulle kõige lähemal. Kui su vanaema raputab pead, ema küsib süüdistavalt, miks pooleteiseaastane laps ikka veel potil ei käi, kui rase sõbranna arvab, et kasvatad oma last liiga vabameelselt ja peaksid teda rohkem keelama, või kui suurema draama käigus tuleb välja, et äkki peaks sootuks lastekaitsesse teatama — aga miks mitte, sest sa oled ju nii halb ema!

Ning varem või hiljem teatab sellises õhkkonnas kasvanud järeltulijagi, et ta vihkab sind, et sa oled halb ema/isa ning esimesel võimalusel jookseb ta sinu juurest minema. Lahutatud peres saab veel edukalt kasutada kaarti: “Ma ei taha sinuga elada! Ma tahan issi/emme juurde kolida!”

On asju, mida üksteist respekteerivad täiskasvanud iialgi ei ütle, olgu tüli ükskõik kui tuline. Sa ei ähvarda oma eksi lastekaitsega, kui oled mingil põhjusel armukadedusest pimestatud. Sa ei teata oma õele, et tema lastekasvatusstiil rikub kohe kindlasti põnni ära, kui oled ümber läinud kohvi pärast närvis ja tige. Ja sa ei ütle “sa oled halb vanem!” lihtsalt sellepärast, et tülis said muud argumendid otsa, aga tahaks ju teisele ju veel NII VÄGA HAIGET TEHA! Ja see on lause, mis lööb noa otse südamesse, keerutab seda seal paar mahlast korda ning siis võtab see lause ja virutab veel hooga rusikaga näkku kah.

Aga inimesed juba on sellised. Kontrollivad oma emotsioone mõnel hetkel vähem või siis ei tule selle pealegi, et nende omast arust väga hästi põhjendatud pahameel kellelegi nii haiget teeb, et pisarad kuidagi peatuda ei taha. Ja kõige vähem peaks tegema otsuseid inimese vanemdamisoskuste kohta selle põhjal, kas põrandal laiali mänguasjad või lapsele näppida lubatud tehnika hulk ületab sinu mugavuspiiri või mitte.

Sest on ju küllalt tõelisi põhjuseid, miks kellegi vanemdamisstiili pärast muret tunda. Teab-mis-põhjusel tekkinud tüli või ärritus kahe kalli inimese vahel? Kindlasti mitte põhjus purtsatada: “Sa oled halb ema!”

Sest on suur tõenäosus, et tegelikult pole te kumbki halb vanem. Erinevad — kindlasti. Aga kas erinevused mitte ei pidanud rikastama?

Dagmar Lamp ehk Daki on vabakutseline (aja)kirjanik ja blogija, kes targutab Delfi Naistekas üle nädala kolmapäeviti. Daki kasvatab kodus kaheaastast last ja kaht kassi.