Karusnahast esemed on reeglina päris vastupidavad (erandiks mõned väga õrnad karusnahad, nt tšintšilja) ja hooldamisel tuleks juhinduda eelkõige tervest mõistusest. Abiks on järgnevad soovitused, mis kehtivad kõigi karusnahast toodete kohta, olgu selleks siis kas kasukas, müts, krae, boa või mõni muu aksessuaar.

1. Liiga sageli ei peaks karusnahapuhastust ette võtma, üks kord aastas — enne kasuka suvekorterisse panekut — on täiesti piisav. Eriti tolmustes kohtades viibimise järel tuleks kasukas siiski kohe puhastada lasta. Puhastamise eesmärgiks ongi karvade külge kleepunud tolmu ja muu sodi eemaldamine. Mustus toimib käsnana, mis karvadest sealolevad looduslikud õlid välja tõmbab ja tulemuseks on tuhmunud karv, selle sära ning veehülgavuse vähenemine.

2. Hoides kasukat riidekapis, veendu, et tal oleks piisavalt “hingamisruumi” ja et ta ei oleks pressitud teiste rõivaste vahele. Kasukaid ei maksa säilitada valguse käes- selle tulemusena võib karv pleekida, samuti on kõigile karusnahast esemetele alati kahjulik nende hoidmine küttekehade läheduses. Kapis, kus hoiad oma kasukat, ära kasuta koitõrjeks naftaliini. Naftaliini näol on tegu toksilise süsivesikuga, mis on valmistatud kivisöetõrvast, ta on kantserogeenne ühend ja võib tekitada ninavähki. Riidekapis reageerib naftaliin õhuniiskusega ja eraldub toksiline gaas, mis omakorda reageerib karusnahas olevate looduslike õlidega. Kasukaid ei tasu hoida seedripuust riidekapis, kuna selle puit imab õhust niiskust ja seetõttu karusnahk kuivab ning muutub õrnaks ja rabedaks. See protsess pole kahjuks tagasipööratav.

3. Hoia kasukat piisavalt laia või õlapatjadega riidepuu peal, millel on pikk riputuskonks.

4. Ära hoia kasukat pikka aega suletuna rõivakotti. Tihedast materjalist kott takistab õhu liikumist rõiva ümber ning tulemuseks võib taas olla liigne kuivamine. Kangast kott jälle kulutab kohti, kus kangas ja karv omavahel kokku puutuvad. Rõivakott on mõeldud kasuka transpordiks.

5. Pea meeles, et käekoti õlarihm võib kasuka karvad hõõrdumise tõttu pikapeale ära kulutada. Kaitsmaks kasuka kraed seestpoolt, on soovitav kanda ümber kaela salli või rätikut.

6. Väldi kemikaalide (putukatõrje- ja juuksehooldusvahendid, parfüümid jmt) pihustamist otse karusnahale. Need võivad sisaldada alkoholi, mis mõjub karusnahale kuivatavalt, karvad võivad jäigaks muutuda.

7. Kui karusnahk saab veidi märjaks, pole sellest probleemi, kuna enamus karusnahku kannatab lund ja mõõdukat vihma väga hästi. Kuivatamiseks raputa suurem vesi ära ja riputa kasukas kuivama kuiva ja hästi ventileeritavasse ruumi, kindlasti eemale küttekehadest. Kuivatamiseks ära kasuta fööni, soojapuhurit vms seadet. Kui kasukas on kuiv, raputa teda veelkord. Kammimine või harjamine pole üldiselt vajalik (karvasest lambanahast kasukate puhul tuleks seda siiski teha), kui karvad tunduvad olevat turris, siis silu neid käe all. Kui kasukas alusnahani läbi vettib, ei tasu seda ise kuivatama hakata. Paki kasukas kinnisesse kilekotti ja vii märjana oma köösneri juurde, sealt saad abi.

8. Pikematel autosõitudel on soovitav kasukas seljast võtta, et vältida tagumise poole karvade liigset mahapressimist ja hõõrdumist istmekatete vastu, kasukat siiski kandes tuleks istmesoojenduse kasutamist vältida. Sõidu lõppedes on soovitav kasukat veidi raputada, et võimalikud sissejäänud voldid välja tuleksid.

9. Karusnahast esemed on igaks suveks soovitav viia oma karusnahaspetsialisti juurde professionaalseks säilituseks kliimaseadmetega ruumis. Karusnaha näol on tegu bioloogilise materjaliga, milles jahedal temperatuuridel molekulide liikumine ja naturaalsete õlide aurustumine aeglustub. Hoiuruumi põhitingimused on niiskus 45-55% vahel, õhutemperatuur vahemikus 1-13’ C, õhu tsirkulatsioon ja kaitstus valguse eest.

10. Puhastamine ainult karusnahapuhastuses! Küsi eelnevalt kindlasti üle, et kas see, mida keemiline puhastus pakub, on ikka spetsiaalne karusnahapuhastus.

11. Alati lase parandustööd teha võimalikult kiiresti, et vältida väikeste probleemide edasist süvenemist. Soovitav on need tööd lasta teha köösneril, kellel on olemas spetsiaalsed seadmed, töövahendid ja materjalid. Tavaliselt tuleb selleks vooder lahti võtta, sest parandustööd tehakse seestpoolt.

12. Karusnahaga viimistletud tekstiil- või nahktooted:
- enamik kangaid kannatab karusnahapuhastust;
- mõnikord võib siiski olla vajalik karusnahast detailid eelnevalt eemaldada. Pea nõu köösneriga.

13. Kui võimalik, lase hinnaline karusnahast kasukas koos koduse varaga kindlustusseltsis kindlustada.

Jaga
Kommentaarid