1. Muredeta päev
Ära planeeri oma puhkepäevadeks mingeid toimetusi — veeda aeg iseendaga. Võimalik, et tahad loodusesse minna või jalutada mööda linnatänavaid või soovid lihtsalt pargis istuda ja raamatut lugeda. Sellise pausi võiks kas või kord kuus endale korraldada.

2. Kinopilet
Ära pelga valida melodraamat, mida vaadates pool saali nutab. Psühholoogid kinnitavad, et nimelt kurvad filmid annavad meile võimaluse tunda ennast õnnelikuna ning väärtustada seda, mis meil on.

3. Karp šokolaadikomme ja kimp spinatit
Me kõik teame, et šokolaad tõstab serotoniinitaset, mis kindlustab meile suurepärase rõõmu- ja rahulolutunde. Ega asjata sirutu käsi kurbadel hetkedel kommikarbi poole. Jah, šokolaad tõstab tõesti tuju. Ent sama efekt on ka spinatil. Seda võib süüa hulga rohkem ning pole ka hirmu liigsete kilode ees. Spinat on rikas B-vitamiini poolest, mis aktiviseerib serotoniini sekretsiooni.

4. Looduse hääled
Vali kümnete häälte seast need, mis sulle kõige enam meeldivad — linnulaul, mere müha või öise metsa saladuslikud helid. Ning kui tunned suurt pinget, leia vaikne nurgake, kuula oma nutitelefonist loodushääli ning ürita täielikult lõdvestuda. Kujutle, et oled ookeani kaldal või hoopiski džunglis. Kujutle värve, lõhnu, tuuleiile. Piisab viieminutilisest meditatsioonist, et vähendada stressi ja tõsta tuju.

5. Tantsuõhtu ja karaoke
Energilised tantsud meeldiva muusika saatel teevad meid sama õnnelikuks kui palgalisa. Laulmise ajal aga saab organism rekordkoguse õnnehormoone endorfiine. Inimesed, kes palju ja rõõmuga laulavad, on teistest sagedamini oma eluga rahul (kuigi on võimalik ka vastupidine efekt — need, kes on eluga rahul, laulavad meelsamini).

Seega, kutsu külalisi ja alusta rõõmsa peoga. Kas häbened teiste nähes laulda ja tantsida? Tee seda siis üksinduses — pealtvaatajate juuresolu ei mõjuta endorfiinide kogust.

6. Märkmik öölaual
Kas sul on õhtul raske uinuda, sest võtad mõtteis läbi homsed plaanid? Kirjuta enne und märkmikusse üles kõik, mis sulle muret teeb, et hommikul oleks kõik meeles. Seejärel pinguta ning lülita end teadlikult ümber puhkusele. Inimesed, kes on hästi välja maganud, tunnevad end palju õnnelikumatena, on vähem närvis ning saavad paremini hakkama ekstreemolukordadega.

7. Kohtumine sõbratariga
Isiklikest kohtumistest sõpradega saame palju rohkem rahuldust, kui lobisedes telefonitsi või sotsiaalvõrgustikes. Kuidas aga olla siis, kui pole võimalust kohtuda nii sageli, kui tahaks? Kasuta Skype’i. Kui sa vestluse ajal näed inimese nägu, siis tunnetad rohkem positiivseid emotsioone.

8. Kotike liivaga
Oled kindlasti lugenud jõuharjutuste kasulikkusest. Ometi pole sul siiamaani neid teha õnnestunud, sest sul pole hantleid, neid hankima minna ka ei viitsi ja veel nende peale raha kulutada … Väljapääs on imelihtne. Täida kaks väikest linast kotikest liivaga. Plussiks on sel puhul ka see, et nii võid koormust reguleerida, lisades liiva või võttes seda vähemaks.

9. Hüppenöör
Arvad, et see ei sobi täiskasvanutele ja tõsistele naistele? Üldsegi mitte! Hüppenööriga hüppamine on suurepärane aeroobne koormus, mis aitab südant tervena hoida ning olla alati vormis. Alusta 30 sekundist, kuni jõuad lõpuks 10 minutit järjest hüpata.

10. Kena einekarp
Sul on juba ammu plaanis hakata tervislikult toituma ning kavatsed söögi tööle kaasa võtta? Et oma unistus täide viia, osta alustuseks mõned kenad einekarbid, kuhu on mugav söök paigutada. Kui oled kodus korralikult hommikust söönud, siis võta kaasa üks puuvili vahepalaks, põhitoit ja köögiviljasalat lõunaks ning puuvili ja jogurt teiseks vahepalaks.

11. Oskus öelda ei
Luba endale keelduda kutsetest, ettepanekutest ja ülesannetest, mis pole sinu jaoks huvitavad, meeldivad või ei kuulu sinu tööülesannete hulka. Ära nõustu aitama kolleege ja tuttavaid, kui abistamine võib sulle liiga kalliks maksma minna.

Ära arva, et oled kohustatud oma keeldumist selgitama, ära õigusta ennast. Naerata ja ütle: “Hetkel ei tule kahjuks välja.”

12. Sammulugeja
Kas tead, mis motiveerib sind rohkem liikuma? Info selle kohta, mitu sammu oled päeva jooksul teinud. Kui näed ekraanil 9150 sammu, tahad kohe teha veel 850, et oma päevanormi täis saaksid.

13. Köögiviljalõikur
Lõikur annab võimaluse kenasti peenestada kõikvõimalikke köögivilju, mida saab rohkesti lisada toitudele ilma et peaks hirmuga kaloreid lugema.

14. Viimeinutiline jalutamine iga tunni tagant
Istuv töö on suur koormus vereringesüsteemile ning võib tekitada veenilaiendeid. Ent viis minutit liikumist iga tunni tagant aitab kompenseerida kahju, mida tekitab pealesunnitud liikumatus.

Kui tõesti ei ole võimalik väikest vaheaega teha, siis tõuse kas või püsti, kui telefoniga räägid. Seda tehes kõnni mööda koridori. Kui pole aega isegi tõusta töökohalt, tõsta jalad põrandalt ja liiguta neid veidi laua all.

15. Smuutid
Valmista endale värskeltpressitud mahlu ning kogu vitamiine, et oma organismi jõudusid taastada.

16. Õhtusöök ilma nutitelefonita
Kas sulle meeldib näoraamatusse üles panna fotosid toidust, mida sööd? Loobu selles rumalast harjumusest. See segab nautimast roogade maitset ning soodustab lõpuks ülesöömist.

Pane oma telefon kõrvale, võta kahvel kätte ning ela siin ja selles hetkes. Pööra tähelepanu maitsele, lõhnale, tekstuurile ja võib juhtuda, et sa ei vajagi enam teist portsjonit magustoitu, et end õnnelikuna tunda.

17. Aeg olla tänulik
Kõik psühholoogid on ühel meelel, et tõeliselt õnnelikuks teeb inimese tema oskus hinnata seda, mis tal on, ning nautida igat pisiasja. Et suhtumine ellu oleks positiivsem, piisab väikestest muutustest.

Meenuta igal õhtul enne uinumist oma päeva. Keskendu meeldivatele hetkedele, mille eest võiksid saatust tänada. Ja ära unusta, et positiivsus aktiviseerib immuunsüsteemi tööd, noorendab meie keha rakke ning aitab isegi füüsilise valuga hakkama saada.

Allikas: Good Housekeeping