Kas meil on üldse võimalus valida ning pidada näiteks ostuvabu jõule? Tegelikult mitte, sest poodi peab siiski minema. Samas on see ka hea, sest nii aitame muidu üksilduse lõksu jäänud inimesed tagasi suhtlema.

Aeg suhtlemiseks

Jõulud kasvatavad meie suhtlemist. Kui muidu oleme uppunud töösse, ja ei jõua sõpradele—sugulastele külla, siis jõulud võtavad meilt ka selles osas vaba tahte. Iga korralik inimene käib vähemalt jõulude ajal oma vanematel külas, paremad ehk isegi vanadel sõpradel.

AUTORIST:
Kaido Pajumaa on enesearengu entusiast, ettevõtja ning blogija. Peale oma esimese ettevõtte pankrotti hakkas Kaido otsima vastuseid küsimusele: “Kuidas tunda elust iga päev rõõmu ning saavutada oma eesmärgid läbi sisemise rahu ning tasakaalu?”. Oma mõtteid ning avastusi jagab Kaido enesearengu blogis
.
Tänapäeval minetab sotsiaalsus üha enam oma tähtsust. Kõik kolib internetti bittideks ja baitideks. Kui veel aasta tagasi uue inimese nime kuuldes ei osanud tema kohta midagi arvata, siis täna saad sa paljude eestlaste kohta pildi ette Facebookist.

Ja siit tulenebki väike vastuolu. Inimesed, kellega me sotsiaavõrgustikes suhtleme, tunduvad olevat meie lähedal, aga tegelikult me ei teadvusta, et suhtleme mitte inimeste vaid kuvarite, klaviatuuride ning hiirtega.

Seetõttu on jõulud olulised sotsiaalse kuuluvuse tagamiseks. Me muutume jõulude ajal taas inimesteks, kes suhtlevad teiste inimestega.

Aeg enesesse vaadata

Kiires infoühiskonnas on meil veelgi vähem aega tegelda iseendaga. Ja milleks seda vajagi oleks, kui kõik on juba hästi?

Tavapärane arusaamine õnnest sõltub otseselt meie saavutustest ning omanditundest — me oleme õnnelikud, kui me saavutame kõik oma eesmärgid, ja kui meie elus on inimene, keda me armastame. Väga õige lähenemine, kuid see muudab meid kergesti haavatavaks.

Kui me paneme meelerahu ainult sõltuvusse saavutustest ning inimestest, võime kiiresti muutuda õnnetuks, kui peaksime midagi nendest kaotama. Aga kaotus on ju elu loomulik osa.

Enesesse vaatlus muudab meid tugevamaks seestpoolt väljapoole. Me õpime iseennast põhjalikumalt tundma kui vaid enda emotsionaalne pealispind ja sellest lähtuv reaktiivne tegutsemine.

Jõulud on enesesse vaatamise aeg, sest meil on siis aega üle. Jõululaupäeval ei taha keegi tööd teha. Tahaks lihtsalt istuda, lahtisse tulle vaadata ning elu üle järele mõelda. Tahaks olla koos kallite inimestega ning küsida elult, mida sellel meile pakkuda on? Tahaks tunda tänulikkust ja rõõmu sündmuste eest, mis meid rõõmustavad, ja mõistmist ning kannatlikkust nähtuste suhtes, mis meid kurvastavad. Igal asjal on põhjus — nii ka rõõmul ja murel meie elus.

Me ei saa jõuludest kuidagi mööda

Ja ei peagi saama! Ükskõik, kas jõulud on sinu jaoks tarbimise, suhtlemise või enesesse vaatlemise aeg, on see kindlasti igavesti vahva ning täis positiivsust. Jõulud on aeg naeratamiseks ilma põhjuseta. Tavaliselt otsime kõikide asjade jaoks põhjust. Aga milleks? Ehk tasub midagi teha ka niisama, lihtsalt ilma põhjuseta.