VASTUS:

Apteekides käsimüügis rasestumisvastaseid pille ei müüda. Rasestumisvastased pillid ja teised hormonaalsed rasestumisvastased vahendid, mis on plaaster ja tuperõngas on saadaval apteekides vaid retsepti alusel. Retsepti hormonaalsetele rasestumisvastastele vahenditele väljastab naistearst või perearst. Naistearsti vastuvõtule saad pöörduda lähimasse noorte nõustamiskeskusesse või naistenõuandlasse.

Apteekides käsimüügis on rasestumisvastastest vahenditest müügil Pharmatex vaginaalsuposiidid (tupeküünlad) või kreem, mis viiakse tuppe 5 minutit enne vahekorda. Pharmatexi tuleks kindlasti kasutada alati ja iga vahekorra ajal. Väga täpselt tuleb kinni pidada kasutusjuhendist, seal toodud toimeaegadest — kui palju varem enne ühet aine tuppe manustada ja kaua see seal toimib. Pharmatexi kasutamisel peab intiimpiirkonna pesemiseks kasutama spetsiaalset seepi. Arvestama peab, et Pharmatex tupeküünlad/kreem ei taga 100% kaitset rasestumise eest, vaid umbes 80% juhtudest.

Apteegis käsimüügis on saadaval ka hädaabi pillid ehk SOS pillid.  SOS pillid on mõeldud kasutamiseks kuni 5 ööpäeva jooksul kaitsmata vahekorra järgselt või kui kondoom on vahekorra ajal purunenud või peeniselt maha libisenud. SOS pille pole soovitav kasutada sagedamini kui kord kuus, kuna võivad põhjustada menstruatsioonitsükli häireid.

Kui soovid hakata kasutama rasestumisvastaseid pille (plaastrit, tuperõngast), siis peaksid retsepti saamiseks pöörduma naistearsti või perearsti vastuvõtule.

Heade soovidega,

Aivi Sepp

LTKH noorte nõustamiskeskuse ämmaemand

Eesti Seksuaaltervise Liidu internetinõustaja