On olemas teatud riskirühma kingitused, mille saamise/kinkimise puhul te kõige tõenäolisemalt võite haledate viisakusväljendite osaliseks saada. Need on:

Pühadevidinad

See on üks laiemaid kingituste rühmi üldse. Lõputu rida kõikvõimalike looma-aasate sümboleid — koerad, hobused, maod, sead, draakonid… Samuti ilusad lihavõttemunad, lillekujulised küünlad, mingid pisividinad, mida teil töö juures kõigile naistele mingil tähtpäeval kingiti (sest neid oli odavalt saada, mis siis, et ilma igasuguse stiili ja maitseta).

Samas, ega kingitus kolleegile ei peagi olema teab mis kallis, see on ju lihtsalt tähelepanuavaldus. Alati on aga võimalik ka sedasorti kingituste eluiga pikendada nende funktsionaalsuse või originaalse väljanägemise arvelt.

Pikenda kingituse eluiga: Kui te ei taha, et teie jõulu- või uue aasta kingitus kohe peale pühi prügikorvi lendaks, kingi näiteks oma kolleegidele jõuluehteid, mida nad saavad kas kodus kuusele riputada või sealsamas tööl esimese ettejuhtuva kontoritaime külge kasvõi. Jõuluehted kuluvad ära ka järgmisel aastal. Töö juures on hea kingitus veel näiteks järgmise aasta kalendermärkmik, kus on ka teie väikese, kuis sõbraliku kollektiivi ühispilt näiteks.

Kui aga otsustate valida siiski suveniirid, siis olgu need pigem väikesed ja kallid kui suuremõõtmelised ja odavad.

Kingitused puhkuselt

Kõige hirmsamad on sooja mere äärest puhkusereisilt toodud teokarpidest kujukesed, Enamasti on nad täiesti küündimatult teostatud, kipuvad kergesti lagunema ega oma mingit kunstilist väärtust. Hädisena mõjuvad ka mere äärest korjatud kivikesed, mis „olid ju merevees nii kirevad ja kaunid.” Aga siin, kuivanute ja säratutena sobivad nad paremal juhul koduaeda või talveaeda palmide vahele, kui teil on õnne seesugust omada.

Mis inimesed siis ostavad reisilt sellist sodi omale? Asi selles, et puhkusel olles viibib inimene justkui pidevas eufoorias kõigest enda ümber ning soovib oma puhkusel kogetud tegelikkust pisutki pereliikmete ja sõpradega jagada. Kahjuks ei jõua see enamasti kingisaajatele kohale.

Pikenda kingituse eluiga: Unusta ära teokarpidest suveniirid ja kivid-korallid. See-eest kasvõi külmkapimagnetid selle maa vaadetega on asjakohased. Aafrikast ostetud shamaanimask võib küll olla väga stiilne ja lahe, aga ebausklikule vanaemale selline jumalateotus vaevalt et sobib. Vanaemale läheks pigem aafrika mustritega sall või kangajupp. Üldse, kingitust valides püüdke ennast hetkekski mõelda kingisaaja olukorda, ja intuitsioon ei peata teid.

Käsitöö või ise tehtud

See on väga ohtlik kingituste valdkond, seda nii tegijale kui saajale. Esimene riskib sellega, et ei saa oodatud rõõmuraktsiooni, kuigi nägi kingi kallal vaeva nädalaid või isegi kuid. Teine võib aga tunda kurbusega segatud pitsitust südames teadmisest, et nüüd peab ta mõnda aega vähemalt viisakusest kandma seda naljakas vanamoelist kootud kampsunit (mäletate kõik seda jubedat põtradega kampsunit Mark Darcy seljas, mida Bridget Jones kohe esimesest hetkest vihkama hakkas); või riputama seinale miski maitsetu pildi ainult seepärast, et sõber selle maalinud on.

Pikenda kingituse eluiga: Isetehtud kingitusi on kõige parem kinkida neile, kes ise tegelevad käsitööga ja saavad aru, kui palju hinge ja aega selle tegemisse on pandud. Ei tohi ka unustada, et kingitus peaks sobima kingisaaja üldise riietumise või ehete stiiliga, kodu sisustuse stiiliga — olgu see siis pilt, vaas või vaip.

Ettearvatav kingitus

Kui on valida banaalse valmiskingi ja sellise vahel, mis otsejoones prügimäele visatakse, on parem muidugi pigem banaalne. Purk head kohvi või teed on iga hetk parem kui tarbetu suveniir. Samas — kui igavad banaalsed kingid korduvad aastast aastasse, hakkab see ühel hetkel juba ärritama.

Naistele kingitakse kõige sagedamini sukki, panne, potte, shampoone, dushigeele. Meestekingitustest on esirinnas sokid, teisena tulevad pesupüksid ja habemeajamisvahendid, kolmandaks tualettveed. Igaühele meist on vähemalt kord elus kruus kingitud.

Pikenda kingituse eluiga: Kui te ei tea, mida kinkida, kuid ei taha ka, et teie kingitud dushigeel kaoks ära mitmete teiste sekka, uurige kõigepealt, kas tulevase kingi saaja üldse kasutab sellist asja. Kui jah, siis püüdke vähemalt, et teie kingitus oleks eksklusiivne, harvaesinev, luksuslik, erilises pakendis vms. Samamoodi võib toimida ka teise asjade puhul: kui juba sukkpüksid, siis mitte pruunid, vaid mustrilised, kui kosmeetika, siis mitte tavaline tuubis päevakreem, vaid uhkes pakendis luksussari. Üllatage seal, kus seda oodatagi ei osata.

Kingitused, mida kunagi ära ei visata

Raha. Vahel on raha tõesti parim kingitus. Pulmas näiteks. Või juhul, kui sünnipäevalaps vajab just raha hetkel kõige rohkem, või tahab ta midagi, mis on liiga kallis teie jaoks, või kui kingi saaja tahab midagi väga spetsiifilist, mida te ise valida ei tihka. Raha on kombeks kinkida ümbrikus kaardi vahel.

Ja peamine — kingitus peab olema valitud hingega ja kingitud kogu südamest. Selle tunneb ära iga kingisaaja.