Tekkisid siis järgmised küsimused: 1. Kui mees omab sissekirjutust ikka veel siin, aga elab Soomes ja saab sealt palka, siis alimente maksab ta Eesti või Soome seaduste alusel? Kas alimendid saab siduda ka sissetuleku suurusega? 2. Soomes makstakse avalduse esitamise alusel ka järgi lasterahad seal töötatud aja eest. See summa tuli 2500€, kas kohtus oleks võimalik nõuda ka see summa mehelt välja laste kasuks, kuna see praegu tema käes ja seda keeldub ta lastele andmast. 3. Kui mehe nimel on mõningad järelmaksud, aga asjad siis Eestis, siis kas need saab arvestada alimentide summast maha (nt. arvuti, telefon. Maksab ka lasteaia arvet, mis on umbes 30€ kuus. Õemees oli nö enda jaoks mingid arvutused teinud ja andis õele teada, et Eesti seaduste kohaselt tuleb tal maksta õele alimente vaid 177 € kokku + siis lasterahad, mis äkki lahutuse korral üldse Soomest ära kaovad.

VASTUS:

Analüüsisime Teie poolt esitatud probleemi ja meie seisukoht on alljärgnev.

1. Kuna elatise määramine toimub lapse elukohariigi seaduse järgi, siis tuleb käesoleval juhul elatise väljamõistmisel kohaldada Eesti perekonnaseadust.

Mis puudutab elatise suurust, siis eelkõige lähtutakse lapse vajadustest ning elatise suuruse määramisel mängib rolli ka vanemate sissetulek.

Tulenevalt perekonnaseadusest ei või igakuine elatis ühele lapsele olla väiksem kui pool Vabariigi Valitsuse kehtestatud kuupalga alammäära (sealt ka isa viide elatisele summas 177 eurot - miinimum). See tähendab seda, et kohus ei või välja mõista väiksemat elatist, küll aga võib kohus välja mõista suurema elatise, kui lapse vajadused on suuremad kui minimaalne määr.

Üldjuhul on lapse igakuised kulud tunduvalt suuremad kui 355 eurot kuus, siis on võimalik isalt välja mõista ka elatis ulatuses, mis ületab 177 eurot kuus.

Arvestades, et ülalpidamiskohustuse suurus sõltub suuresti lapse vajadustest, siis on ilma täpsemaid asjaolusid teadmata hetkel keeruline kindlat elatise suurust Teile öelda.

2. Lapseraha maksmise korral tuleb lähtuda lapseraha maksmise eesmärgist ning vastavatest Soome Vabariigi seadustest. Kahjuks ei tunne me Soome seadusi ning seetõttu ei saa anda Teile vastust kuidas käituda Soome riigi poolt makstavate toetuste küsimuses.

3. Ühel vanemal ei ole õigust oma kulusid teise vanema vara arvelt elatisega tasaarvestada. Kui üks vanem tasub lapsega seotud kulusid, mida võib lugeda elatise hulka kuuluvaks (näiteks lasteaiatasu), siis rahas välja mõistetavast elatisest arvestatakse selline kulu maha.

Lugupidamisega

Alan Biin
Vandeadvokaat