Kõigi nende seitsme aasta jooksul oleme suhelnud laste nimel ning läbisaamine on olnud hea. Rahaliselt on ta aidanud meid väga vähe (mõned reisid Rootsi, esimestel aastatel pool kooli õpperahast). Kõik need toetused aga on olnud mitte tema arve pealt, vaid tema hetke elukaaslase arvelt. Seitsme aasta jooksul on ta elanud kuue erineva naisega, abiellunud ühega, ka lahutanud, ning saanud kahe erineva naisega veel kaks last. Hetkel elab uue naise juures Rootsis. Tema jutu järgi on ta ostnud korteri kahasse selle naisega, olemas on helistuudio jne. Kuid mida meie ei saa, on finantsiline toetus. Olen palunud temalt vaid laste hobideks toetust. Aga seda ei ole. On olnud kordi kui ta kannab lastele arve peale 50-100eur (paar korda aastas) ja külastab lapsi Eestis ning siis viib sööma.
Minu küsimus — kas on võimalik temalt nõuda igakuiset elatisraha kohtu kaudu? Ka tagasiulatuvalt? kas kuhu peaksin päärduma? Ja mis mind ees ootab? Takistused? Lapsed on hetkel 16a ja 13a.

VASTUS:

Elatise nõudmise asjas on hagejaks laps. Tsiviilkohtumenetluse seadustiku § 103 järgi võib Eesti kohus ülalpidamisasja lahendada, kui vähemalt üks pooltest on Eesti Vabariigi kodanik või kui vähemalt ühe poole elukoht on Eestis. Teie küsimusest saan aru, et laste elukoht on Eestis ja seega saab hagi esitada Eesti kohtusse.

Elatist saab nõuda tagasiulatuvalt ühe aasta eest enne hagi esitamist kohtusse s.t kui Te esitate hagi kohtusse oktoobris 2013, siis saate elatist nõuda tagasiulatuvalt alates oktoobrist 2012.

Kuivõrd laste isa elukoht on Rootsis, siis kohtumenetluse teeb aeganõudvamaks kohtudokumentide kättetoimetamine isale Rootsi Kuningriigis juhul, kui ta neid vabatahtlikult vastu ei võta.

Vastuvõtmist ta välistada ei saa, vaid ta saab muuta selle aeganõudvaks. Samuti võib raskendatud olla väljamõistetud elatise sissenõudmine, kui isa seda vabatahtlikult kohtuotsuse alusel ei tasu. Isa elukoht ei muuda täitmist võimatuks vaid teeb selle natuke aeganõudvamaks. Muus osas on tegemist tavalise elatise vaidlusega.

Lugupidamisega

Alan Biin