VASTUS:

Pigmendilaike tekitavad hambale kohv, tee, punane vein, aasiapärased toidud (karri, sojakaste), tubakas, rauapreparaadid. Ütlete, et Te kohvi ja teega ei liialda, seega soovitaksin üle vaadata oma tarbimine ka teiste ainete osas.

Bakterid kui ka tugevat pigmenti sisaldavad toitained kinnituvad ainult karedale pinnale. Seega on väga oluline pesta kõik hambapinnad korralikult puhtaks. Harjake hambaid pehme harjaga kaks korda päevas (hommikul enne esimest toidukorda ning õhtul vähemalt 30 minutit pärast viimast toidukorda või näksimist). Oma harjamistehnika tõhusust saate lihtsalt kontrollida, võttes appi katukontrollitabletid, mis värvivad hammastele jäänud katu punaseks ning saate hea ülevaate, kas ning millistele hambapindadele on harjamise käigus kattu jäänud. Katukontrollitablette saab apteegist.

Põhjalik kodune suuhügieen on tervete ja ilusate hammaste saamiseks ülioluline. Kasutage ka igapäevaselt hambavahede puhastamiseks hambaniiti ja keele puhastamiseks kaabitsat. Kindlasti soovitan küsida ka oma hügienistilt personaalseid soovitusi vastavalt oma harjumustele — vaadake koos üle oma harjamise tehnika, kestvus, harja omadused jne. See kõik võib mõjutada tulemust.

Kindlasti jätkake iga-aastase soodapuhastusega. Võite oma hügienistiga nõu pidada, kas sagedase plekkide tekke tõttu oleks vajalik teha soodapuhastust kaks korda aastas. Soovitaksin ka soodapuhastust laiendada hammaste sügavpuhastuseks ehk lisada soodapuhastusele ka ultrahelipuhastuse ja pastapuhastuse. Neid kolme protseduuri saab teha korraga ning see aitab saada suu täiesti puhtaks. Pärast on ka lihtsam ja tõhusam koduse hügieeniga jätkata.

Eveli Hark, hügienist
Kliinik 32