Suurbritannia viie ülikooli teadlased võtsid uurida, kuidas on lood nii suitsetajate kui mittesuitsetajate mäluga. Kõigepealt hinnati nende pikaajalist mälu, küsides näiteks, kas inimesed mäletavad sõprade-sugulaste sünnipäevi, et neile õigel ajal kasvõi kaart saata.

Selgus, et suitsetajate mälu on tunduvalt kehvem, seda eriti nn raskete suitsetajate puhul, kelle hulka arvati kõik need, kes suitsetavad nädalas rohkem kui 15 sigaretti. Kokku osales uuringus üle 700 inimese.

Doktor Tom Heffernan Northumbria Ülikoolist hindas ka katsealuste lühiajalist mälu. Lühiajaline mälu aitab muuhulgas meenutada seda, kuhu inimene parajasti oma asjad on pannud.

Heffernani sõnul esines suitsetajate mälus rohkem häireid ning samuti on märgatav vahe raskete suitsetajate ja kergete suitsetajate vahel.

Keskmisel raskel suitsetajal oli mäluga 22 protsenti rohkem probleeme kui mittesuitsetajal ning 12 protsenti rohkem kui väiksemat sorti suitsusõbral. Uuringu tulemused leidsid avaldamist teadusajakirjas “Drug and Alcohol Dependence”.

Niisiis, kui sa enam ei oma vanaema ega ka parima sõbra sünnipäeva ei mäleta, on sul tõenäoliselt viimane aeg suitsetamist vähendada.