Suhe läks lörri, nüüd ma sulle alles näitan, milleks ma võimeline olen! Tegelikult ei karista kemplevad vanemad mitte teineteist, vaid oma ühist last või lapsi.

Rääkisime sel teemal kunagi Sky Plus’i Naistekas. Helisajateks olid nii emad, kes käivad kohut, et oma laste isadelt maksmata raha kuidagigi kätte saada, kui ka isad, kes on korralikult oma lapsi toetanud, aga langenud manipuleerivate emade ohvriks.

Mehed saavad tihti elatisrahast hoopis valesti aru, ikka nii, et raha, mida nemad igakuiselt maksavad, kulub naisel juuksuris või kingakaupluses. Mõistmata, et laps on söönud, riides ja käib ehk huvialaringiski. Et lapsel on katus peakohal ja tuba soe. Ikka loetakse penne kokku ja nõutakse aru. Üksikvanemal ei ole valikut, teine pool kas maksab või ei, lapsele kuluv raha PEAB olemas olema.

Aga räägime siis teisest vaatenurgast. Meile helistasid saatesse päris mitmed mehed, kes on hädas sellega, et nende naised pressivad laste abil neilt raha välja hoopis teiste vajaduste rahuldamiseks.

Mida peaks tegema mees, kes igakuiselt oma tütart toetab. Maksab elatisraha, ostab riided, käib lapsega teatris ja kinos, aga saab keset ööd telefonikõne eksabikaasalt, kes nõuab taksoraha. Vastasel juhul ei saa ta koju lapse juurde minna. Kui mees raha ööklubi ette ei vii, on nendel päevadel, mil isal õigus lapsega kohtuda, ema telefon väljalülitatud ja isa oma tütart ei näe.

Kuidas peab käituma isa, kes on võtnud kõik lastega seonduvad kulud enda kanda, aga eksabikaasa nõuab autot. Saanud auto, selgub, et kütuseraha ikka ei ole. Saades kütuseraha on puudu õlivahetuseks vajaminev summa ja nii edasi. Kus on piir?

Kolmas näide. Kõrgepalgaline isa, ei varja oma tulusid, maksab elatist ja mitte vähe, aga lapse ema leiab, et makstav summa on liiga väike, mis sellest, et ettenähtud miinimumi ületab kordades. Ema, kes ise teenib korralikult ja elab vastavalt oma võimetele ning kelle jaoks staatust näitavad rõivabrändid, on harjunud ka lapsele ainult disainerrõivaid ostma ja leiab, et isa peaks riietele kuluvad summad kompenseerima. Isa seevastu ei jaga arvamust, et paariaastane tüdruk peaks kandma mitmetuhande krooniseid teksapükse. Kellel on õigus?

Väljapressimise ohvriteks langevadki tavaliselt korralikud ja oma kohustusi täitvad lastest lahus elavad vanemad. Miks? Teinepool teab, et trumbid on tema käes. Ähvardad kokkusaamised nurjata ja küll see armastav lapsevanem siis allub provokatsioonidele. Alatu. Kohutavalt alatu, aga kahjuks väga levinud meetod. Vanemat, kes huvi ei tunne ja provokatsioonile ei allu, sellisesse võrku ei püüa.

Kui laps on juba suurem ja omab isiklikku kontot, on elatisraha sihtotstarbelise kasutuse tõestamine teisele vanemale palju lihtsam. Ta kannab raha lapse arvele ja see õpetab ka last rahaga majandama. Palju kulub telefonile, palju trennile või kuidas on ema-isa kulud jaotanud. Kelle rahast mida makstakse. Aga laps tuleb suureks kasvatada ja ilma rahata on seda võimatu teha.

Kallid lahuselajad, ükskõik, milline oli teie lahkumineku põhjus, kui alandav ja ebameeldiv see teisele poolele ka polnud, katsuge oma lapsed sellest jamast eraldada, nende kasvatamisel peab valitsema üksmeel. Ainult nii on võimalik kasvatada tervete närvidega, oma lahuselavatest vanematest lugupidavaid järeltulijaid. Lapsed ei ole kättemaksu- ega väljapressimisvahendid, nad on teie lapsed. Hoidke ja toetage neid ja nende vajadusi-püüdlusi.

Kaunist saabuvat kevadet soovides
Kirsti