VASTUS:

Mõnikord võivad juurealusel põletikul ja igemehaigustel olla sarnased sümptomid, nagu valu, pakitsustunne, valulikkus peale hammustades. Antibiootikumid võivad kõiki neid sümptomeid küll leevendada, kuid põhjus jääb siiski alles ja probleemid kipuvad korduma.

Parodontiidi tagajärjel hävineb hammast ümbritsev luu, mille tagajärjel hambad hakkavad liikuma, muudavad üksteise suhtes oma asendit ning hammaste vahele tekivad vahed. Parodontiidi ennetamiseks tuleb regulaarselt eemaldada hambakivi, mida saab teha hambaarsti või suuhügienisti juures. Hammaste sügavpuhastuses tuleb käia vähemalt kord aastas, raskematel juhtudel kaks korda aastas. Sügavpuhastuste vahele jääva soovitava perioodi saab öelda hügienist vastavalt Teie olukorrale.

Väga oluline on ka kodune ennetus korraliku suuhügieeniga. Lisaks hammaste põhjalikule harjamisele kaks korda päevas tuleb kindlasti iga päev puhastada hambavahesid kas hambaniidi või hambavaheharjaga või mõlemaga, sõltuvalt Teie hammaste vahede eripäradest. Soovitan arutada ka hügienistiga, kes saab anda täiendavaid soovitusi just Teile sobivate koduste suuhooldusvahendite ja nende kasutamise kohta.

Dr Triin Linnamägi
Kliinik 32