Kõvakoe laseril ei ole tegelikult piisavaid eeliseid traditsiooniliste puuride ees, mistõttu pole need ka väga laialt levinud (üksikud eksemplarid Eestis siiski leiduvad). Kõvakoe laser suudab teatud määral asendada hambapuuri, millega auku (kaviteeti) puhastatakse ja kujundatakse, ning väiksemate aukude puhul ei vaja see protseduur tuimestust. Kuid laseril on kolm olulist miinust. Esiteks, augu puhastamine ja kujundamine võtab aega mitmeid kordi kauem kui lokaalanesteesia ja turbiinpuuriga. Sügavamate aukude puhul on vaja ka lisatuimestust ning augu puhastamine/kujundamine võtab veel kauem aega. Teiseks teeb kõvakoe laser väga kõva häält, mis on tunduvalt hullem kui hambapuuri hääl. Kolmandaks on kõvakoe laser väga kallis aparaat, mis muudab laseriga tehtava ravi oluliselt kallimaks.

Kui tulevikus suudetakse laseri miinused lahendada, võibolla muutub lasertehnoloogia populaarsemaks. Ent täna on kohaliku tuimestuse ja turbiinpuuridega ravi patsiendile tunduvalt kiirem ja mugavam. Hambaravitehnoloogiaid on väga kaugele arendatud ning tänapäeval ei ole patsiendil reeglina valus ka turbiinpuuri kasutades, suund on selgelt valutule hambaravile. Lisaks on tänaste turbiinpuuride heli oluliselt vaiksem ja pehmem kui varasematel puuridel.

Samas pehmekoe laserid, millega tehakse väiksemaid igemeplastika lõikusi, kidade eemaldamist jne, on kasutusel nii mõnedeski Eesti hambaravikabinettides.

Dr Martin Martma
Kliinik 32