Vabade radikaalide neutraliseerijad on just erksad puu- ja aedviljad (apelsinid, porgand, kõrvits ja paprika), samuti punase viljalihaga puuviljad (granaatõunad, must sõstar, tomatid jne).


Apelsinimahl on hea südamele ja immuunsüsteemile

Apelsinides on suur C-vitamiini kontsentratsioon ning külmetuse korral on soovitav juua päevas 1-2 klaasitäit värskeltpressitud mahla või kauplusest ostetud täismahla. Haigestumise korral määrab igapäevase koguse siiski arst. Apelsinimahlas on ka B-grupi vitamiinid pantoteen- ja foolhape, samuti iluvitamiin biotiin, mida on vaja naha ja juuste tervise heaks. Peale selle on apelsinimahl hea kaltsiumiallikas (Ca), mis omakorda tugevdab luid ja hambaid. Apelsinides on ka palju magneesiumi, mis on hädatarvilik südame ja lihaste tugevdamiseks. Samuti on neis ka harvaesinevat mikroelementi seleeni, mis on vajalik immuunsüsteemi tugevdamiseks.

Greipfruudimahl on soovitatav lastele ja teismelistele

Greipfruudimahlas on eriti palju meie immuunsüsteemile hädavajalikku C-vitamiini, mis toimib biokeemilistes protsessides ka biokatalüsaatorina. Puuviljad sisaldavad palju ka rakumoodustamisprotsessides ülimalt tarvilikku foolhapet (B-grupi vitamiinid). Nende omaduste tõttu soovitatakse lastel ja teismelistel juua greipfruudimahla.

Ettevaatlik tuleb aga olla ravimite tarvitamise ajal ja vajadusel peab konsulteerima arstiga, sest greipfruudimahl võib tugevdada mõningate ravimite toimet.

Laste tervisliku toitumise harjumuste eest on peamiselt vaja hoolitseda vanematel

Tervisliku toitumise harjumustele panevad aluse vanemad ja lasteaedade õpetajad, seepärast on eriti oluline, et need inimesed päevast päeva toituksid tervislikult ja õpetaksid seda ka lastele.

Laste tervislikku toitumist on vaja jälgida erilise hoolega, sest olukorra tõsidusest annavad tunnistust mitte üksnes üha suurenev noorte ülekaalulisus, vaid ka iga päev tarvitatavad ebatervislikud toiduained, peamiselt igasugused kiirtoidud ja joogid - gaseeritud limonaadid, energiajoogid, samuti kerged alkohoolsed joogid. Näiteks võrreldes teiste Euroopa Liidu maadega on Eestis täheldatav nende toiduainete suurem tarbimine.

Omakorda selliseid teistes riikides igapäevaselt tarbitavaid toiduaineid nagu mahlad, tarbitakse Eestis suhteliselt harva. Ometi on mahlad toiduaine, mida on saadaval erinevate maitsetega, pealegi selle sisaldavad nad immuunsüsteeme tugevdavaid kasulikke aineid. 

Naistekas on mahlakuu meediapartner. Kõik tekstid on kirjutatud Mahlanõukogu liikmete poolt ega väljenda toimetuse ajakirjanduslikke eelistusi.