Korjamisel pidage meeles, et:

  • puuviljad tuleb koristada kuivana.
  • püüdke korjamisel võimalikult vähe kahjustada vilju katvat vahakihti.
  • kui te puuvilju kohe ei hakka ümber töötlema, siis hoidke neid varjulises ning jahedas kohas.
  • vältige puuviljade mitmekordset ümbervalamist.
  • püüdke juba enne saagi kogumisele asumist selgusele jõuda, mida te ülejäägiga teete, sest juba korjatud kirsid-ploomid säilivad kvaliteetseina vaid piiratud aja.
  • kui puuviljad vajavad pesemist, siis tehke seda vahetult enne töötlema asumist - pestuna riknevad puuviljad oluliselt kiiremini.

    Kirsid, ploomid, suvepirnid ja -õunad koristatakse nn. tarbimisküpsuses, s.t. siis kui nad on kõige maitsvamad. Üksnes neid puuvilju, mida soovitakse lühemat või pikemat aega säilitada, korjatakse mõnda aega enne tarbimisküpsuse saabumist. Sügis- ja taliõunte või -pirnide tarbimist lahutab koristamisest sageli mitu kuud ning nende puhul on raske määrata õiget koristusaega. Optimaalse koristusaja määramisest aga sõltub viljade tarbimisaegne väljanägemine ja kvaliteet. Üksikutel sortidel varieerub see suuresti nii sama liigi piirides kui ka aastati.

    Kirsside koristamine

    Valmimine toimub sõltuvalt sordist kuni augusti lõpuni. Kirsse võib koristada nii viljavartega kui puhtalt. Soovitaksin korjata siiski varteta, sest nii hoiate oma aega tublisti kokku. Samuti kannatavad marjad mitmekordsel sorteerimisel. Kui aga korjate kirsse realiseerimiseks, siis oleks soovitav korjata neid koos viljavartega. Varsi on mugav läbi lõigata pihukääridega. Selleks painutatakse oks koristusnõu kohale või hoitakse vaba kätt oks all. Ebakvaliteetsed või vigased marjad sorteeritakse kohapeal kohe välja. Korjes peaksid kõik kirsid olema samas küpsusastmes, mistõttu saate ühtlase kvaliteediga marju üksnes mitmekordsel ülekorjamisel.

    Ploomide koristamine

    Enamus sortidest valmivad augustis-septembris. Meil kasvatatakse ka väga hilise küpsemisega sorte (“Victoria”, “Edinburgh” jm.), mis meil tavaliselt puudel küpseda ei jõuagi ja vajavad seepärast aega järelvalmimiseks. Ploome koristatakse tavaliselt ilma viljavarteta. Koristamise käigus on soovitatav, jällegi aja kokkuhoiu mõttes, välja sorteerida riknenud ja ebakvaliteetsed marjad. Kui korjate ploome realiseerimiseks, siis võiks neid püüda korjata koos viljavartega, sest selliselt ei rikne saak nii kiiresti.

    Alõtshasid ja kreeke koristatakse sarnaselt ploomidele. Hilisvalmivaid ploome, alõtshasid ja kreeke tuleb sageli külmaohu kartuses enne tarbimisküpsuse saavutamist juba oktoobri alguses ära koristada ning nende viljad vajavad mõnda aega järelvalmimiseks. Selleks vajatakse ühtlase temperatuuriga jahedat ja otsese päikese eest varjatud suhteliselt kõrge õhuniiskusega ruumi. Viljad oleks soovitav laotada ühe-kahe kihiliselt.

    Pirnide ja õunte koristamine

    Enamus pirni- ja õunasortidest koristatakse augusti teisest poolest kuni oktoobrini. Suvesortide küpsemine ja valikuline koristus kestab normaalsel aastal septembri esimeste päevadeni. Sügis- ning talisordid koristatakse septembrikuu jooksul, seda vastavalt küpsemisele ja ilmastikule. Üks on aga kindel: üksnes väga hilisel sügisel tohiks talisortide koristamise jätta oktoobrisse.

    Õunte ja pirnide koristamiseks on aeg küps kui viljad eralduvad kergesti oksa küljest, s.t koos õunaga ei murdu oksa küljest ära pungi ja lehti. Enamusel talisortidest on õiges koristusküpsuses seemned tumepruunid. Jälgige ka puude all olevaid varisenud õunu: kui nende hulgas esineb juba ligikaudu ¼ ulatuses vigastamata või nakatumata vilju, siis on käes viimne hetk koristamiseks.

    Õunte-pirnide koristamiseks on vaja kasutada redelit, konksuga korvi ja puuviljakaste. Puult koristatakse kõigepealt viljad alumistelt okstelt ning järkjärgult liigutakse koristamisega ülespoole, kasutades vajadusel redelit.

    NB!

  • korjamisel haaratakse õunast/pirnist kergelt sõrmedega ja murtakse ta ülespoole tõstes oksalt lahti.
  • õun/pirn muutub plekiliseks kui teda haaratakse sõrmeotstega.
  • kui teil on pikad küüned, siis viljade vigastamise vältimiseks, kandke korjamise ajal pehmeid kindaid.
  • püüdke vältida ümbervalamisi, sest säilitamisele minevad viljad riknevad plekilistena kergesti.
  • säilituskastidesse ladumisel viige läbi koheselt ka eelsorteerimine.

    Õunte ja pirnide säilitamistingimustest

  • hea säilimise tagavad võimalikult madalad plusskraadid: 2...4 kraadi C
  • närbumise vältimiseks soovitatakse suhteliselt kõrget õhuniiskust: 85...95%
  • oluliselt paraneb säilivus kui hoiuruumis saavutatakse vajalik temperatuur võimalikult lühikese ajaga
  • püüdke võimalikult vähe kahjustada vilju katvat kaitsvat vahakihti
  • mädaniku levik säilituskastides pole tavaliselt nii ohtlik kui arvatakse, sest enamasti toimub nakatumine juba enne säilitamisele panekut

    NB! Järelvalmimiseks sobivad üksnes täiesti terved ja vigastusteta puuviljad. Järelvalminud puuvili ei saavuta kunagi sama häid maitseomadusi kui puudel valminud viljad, kuid samal ajal on see üheks võimaluseks tunduvalt pikendada viljade värskelt tarbimise aega.

    Loe lisaks: Puuviljade säilitamine
    Köögiviljade säilitamine
    Õunasaagi säilitamine
    Sügavkülmutamine