Oleks soov planeerima hakata järgmist beebit. Naistearsti soovitusel hakkasin rasedusvastaseid tablette sööma aasta aega tagasi, kuna soovisin et näonahk oleks ilusam ja juukseid ei kukuks nii palju välja (neid tuli ikka meeletult ). Mõlemat probleemi leevandasid pillide söömine. Nüüd olen esimest kuud ilma pillideta ja kohe on juuksed uuesti lahti (näonahk pole veel väga muutunud koledaks). Nahaarst ei osanud ka midagi soovitada, ütles, et kui laiguti juukseid ei kuku, vaid ühtlaselt langeb,  siis mingit ravi ta ei tee. Kahjuks on ka minu tsükkel olnud koguaeg ebakorrapärane, see teeb ka raskemaks rasedaks jäämise (vahepeal olen äkki kiilakaks juba jäänud ennem kui rasedaks kunagi jään. Kas te oskate midagi soovitada, või on äkki olemas mingit hormoonravi.

VASTUS: Juuste väljalangemise põhjusele ei ole Te järelikult päris täpselt jälile saanud. Saan aru, et hormoonravi leevendas olukorda, aga ei parandanud. Kas olete uurinud ka oma tervist üldiselt: teinud perearstil vereanalüüsid jms. Ehk tasuks üks visiit ette võtta? Kuidas Te toitute, kas tarvitate toidulisandeid? Kõik sellised asjad on olulised, põhjuse väljaselgitamisel. Tallinnas on olemas ka juuksekliinik, kus analüüsitakse juuksesibula olukorda. Need on ehk lahenduseni viia võivad teeotsad. Uurige erinevaid võimalusi ja kindlasti ärge jääge oootama, tegelege asjaga.

Olen üritanud teist last saada juba 5 aastat,  aga tulutult. Kuna mehe spermtosoidid  ei ole 100% aktiivsed ja mul on tugev tupevoolus, kas need kaks asjad võivad olla põhjus, miks ma ei rasestu.

VASTUS: Viljatusprobleemidega on kõige õigem pöörduda viljatusravi spetsialistide juurde (googeldades sõna viljatusravi, peaks leidma igati head vastused ja ülevaate Eestis toimuvast viljatusravist). End ja oma kaasat uurida lastes saab kõige täpsemalt põhjuse jälile ning võimalusel seda siis ravima hakata.

Mul oleks küsimus antibeebipillide kohta. Kas nende kasutamine mõjutab kuidagi tulevikus rasestumise võimalusi? Mul on ka diagnoositud polütsüstilised munasarjad ja ma kahtlen, kas mulle tuleb kasuks pillide kasutamine, kui soovin paari aasta pärast last saada.

VASTUS:  Polütsüstiliste munasjarjade ravis on kindlasti hormonaalsed rasestumisvastased tabletid omal kohal. Tänapäeva farmaatsiatööstus toodab ravimeid, mis on võimalikult väikese kõrvalmõjuga ja suurima raviefektiga. Kui te siiski kahtlete oma naistearsti otsuses tablettravi suhtes, võite pöörduda teise arvamuse saamiseks teise naistearsti juurde konsultatsioonile.

Olen 32aastane, üritanud oleme last saada umbes 9 kuud tulemusteta, kas võin mehe juba praegu spermapkontrolli saata või pean ikka veel ootama ning vanust tuleb muudkui peale? Olen kuulnud, et kui 12 jne kuud pole möödas üritamisest, pole mõtet jutule minna. Aga mul pole küll eriti aega oodata, kuna tahaks tulevikus veel lapsi saada.

VASTUS: Viljatusprobleemidega peaks hakkama tegelema siis, kui normaalse, regulaarse suguelu korral ei ole rasedus tekkinud 1,5 aasta jooksul. Kui olete aga väga mures võite loomulikult minna ise naistearstile ja saata mehe meestearstile. Kahju ei tee see kindlasti!

Soovin teada, kas libesti Fertility Friendly kasutamine aitab rasestumisele kaasa või pärsib seda? Kui pärsib, siis kas on olemas midagi, mis aitaks? Ilma libestita olen üsna kuiv ja seks ei õnnestu eriti. Olen 36a. ja üritanud rasestuda 5 kuud.

VASTUS: Libesteid on erisuguseid. Enamasti sisaldavad libestid aineid, mis pärsivad ka seemnerakkude liikuvust. Fertylity friendli ei aita mitte otseselt rasestumisele kaasa, vaid ei sisalda spermatosoididele kahjulikke aineid. Tupekuivuse korral on väga hea kasutada libestit. Ja lapsetegemist peaks mõnuga võtma ;-)!

Miks peetakse patoloogiaks seda, kui mõni naine ei taha üldse lapsi saada ja järjekindlalt rasedust väldib? Küsimus tekkis ühe Delfis avaldatud ämmaemanda artikli peale, kus kirjutaja just seda väitis. Artiklis oli juttu küll peamiselt sünnitushirmust. Aga ma pean silmas olukorda, kus naine ei karda sünnitust, aga tal lihtsalt puudub igasugune soov emaks saada.

VASTUS: Igal naisel (inimesel) on õigus ise oma saatuse üle otsustada, sh. planeerida rasedusi ja laste arvu. Soov mitte emaks saada ei tohiks küll kellegi jaoks patoloogiana tunduda. Kahjuks on aga maailmas täpselt nii palju arvamusi, kui on inimesi.

Kas raseduse tekkimisele võib mõjuda halvasti iga päev või ülepäeva vannis käimine? Kas rasestumiseks oleks soovitatav soojast vannist loobuda ja igapäevaselt käia hoopis duši all?

VASTUS: Vannis käimine ei mõjuta küll kuidagi moodi rasestumist. Pigem mõjub stress negatiivselt, kui üritate oma eluviise soovitava rasestumise nimel muutma hakata.

Milliseid vitamiine/ toidulisandeid peaks võtma enne soovitavat rasedust ning kui kaua? Kuidas suhtuda rasedatele mõeldud vitamiinidesse? Milliseid asju vältida, kui soovitakse rasestuda?

VASTUS: Enne planeeritavat rasestumist on tõestatud foolhappe soodus toime loote arengule. Seega, et organismis oleks tekkinud fooolhappe varu võiks süüa seda juba kuni  3 kuud enne planeeritavat rasedust. Kui Te alustate foolhappe võtmist koos raseduse tekkimisega, on ka veel kõik väga hästi J. Rasedatele mõledud vitamiinides on sees kõik vajalikud vitamiinid kompleksina. Kui on talvine aeg või te sööte vähe värsket kraami, siis on vitamiinid omal kohal. Muidu kasvab rasedus ka ilma vitamiinideta kenasti! Kui on rasestumise soov, peaks vältima alkoholi, suitsu ja narkootilisi aineidd. Kui naisel on munasarja tsüst lõhkenud, siis kas tal on tulevikus sellepärast raskem lapsi saada? Kas see kujutab mingisugust ohtu hilisemale tervisele või mis sellega üldse kaasneda võib?

VASTUS: Munasarja tsüsti  lõhkemise mõju kohta edaspidisele rasestumisele oskab kindlasti kõige parema vastuse anda Teie oma arst, kellel on ülevaade haigusloost. Kirja teel kahjuks prognoosi anda ei oska.

SÜNNITAMINE

Miks on nii, et mõnede naiste jaoks on sünnitus ilus ja üsnagi ruttu mööduv põhimõtteliselt valudeta kogemus, kuid teised veedavad lausa ööpäeva meeletutes valudes? Millest see sõltub ja kuidas saaks sünnituse kulgemise enda jaoks võimalikult mugavaks ja valutuks teha?

Kas tänapäeval üldiselt võimaldatakse kõigile soovijatele epiduraali? Tean, et kui sünnitus kulgeb väga kiiresti, siis seda alati ei tehta, aga mõtlen just muudel juhtudel? Kui tõenäoline on, et seda lihtsalt keeldutakse tegemast ja jäetakse sünnitaja meeletutesse valudesse piinlema? Kas isikliku ämmaemanda olemasolu ja temaga sünnitusplaani põhjalikult läbiarutamine võiks tagada selle, et sünnitaja soovidega võimalusel siiski arvestatakse?

VASTUS: Sünnitusega kaasneb sünnitusvalu ehk tuhu. Sünnitusvalu on ainus mõtestatud valu maailmas, selle tulemusel sünnib Teie laps! Valu tekitab paratamatult negatiivseid emotsioone, aga kui sünnitusaegsete tuhude teke ja olemus enda jaoks enne selgeks teha, sellega kaasa minna, ei  tundu olukord enam nii kohutav.

Miks valu tekib? Kujutage endale ette emakat, mis on kui kotisuu allapoole ja põhi ülespoole olev kott, kotisuu ehk emakakael on kõvasti-kõvasti kinni. Seal on tugevad lihased, mis on kuude kaupa hoidnud Teie last (kotis) emakas kasvamas. Nüüd, kui aeg on küps, peab see tugev lihas hakkama pehmenema, lõdvenama ja laienema. Emakakaelal on vaja ära teha võimatuna näiv töö. Ja seda tööd aitavad ära teha emaka lihased, mis tekitavad kokkutõmbeid ehk tuhusid, mille tulemusena avaneb emakakael. Kuna emakakaelas asuvad närvid, siis ongi emakakaela avanemine seotud valuga. Loodus on aga konstrueerinud nii, et emakakael ei avane ühtlase-pideva valuga. Valu ehk tuhu tekib ja leevendub. Tavaliselt on tuhu vaheaeg tunduvalt pikem kui tuhu. Kujutage endale ette olukora, kus tuhu kestab 25-40 sekundit ja vaheaeg on 7-15 minutit. Loomulikult võib see kesta tunde, aga Teile on antud väga pikk aeg tuhude vahel lõõgastuda. Tuhude vahe jääb väiksemaks sünnituse lõpupoole ning finaalis on tuhu enam-vähem sama pikk (veidi üle minuti) kui vahe.

Lõõgastumine aitab valutunnet leevendada ja kogeda järgmist tuhu pehmemana, sest lõõgastunud lihas ei tõmbu nii tugevalt pingesse kui korralikult lõõgastumata lihas. Lõõgastuda aitab rahulik hingamine, silitused, paitused, soe vesi. Kõigest sellest räägitakse ka sünnituseks ettevalmistavas perekoolis ja võimlemistundides.

Sünnitushirmuga peab tegelema ja nendest rääkimine aitab hirmust kõige paremini võitu saada. Hästi tähtsad on ka inimesed, kes sünnituse juures viibivad. Tänapäeval on hästi levinud peresünnitus. Naise kõige lähem inimene, lapse isa, aitab sünnituse juures kaasa. Kui vaja, saab kokku leppida ka oma ämmaemandaga, kes on Teiega kogu sünnituse aja. Kindlasti tasub ämmaemadaga läbi rääkida ka kõik valu leevendamise viisid (sh. epiduraal) ja võimalused. Sünnituskoha hirmu aitab kindlasti leevendada teadmine, et sünnitusmajad on tänasel päeval väga hubased, kujundatud võimalikult kodu sarnaseks. Enamus sünnitusmaju pakuvad ka osakonna külastust, et juba enne teaks, kuhu ja millisesse keskkonda sünnitama minna.

Diagnoos: tagumine teisend 39 nädalal. Kui suur on tõenäosus, et laps keerab end sünnituseks eesmisse teisendisse? Milliseks võib kujuneda sünnitus, kui jääb tagumine teisend?

VASTUS: Kukalseisu tagumises teisendis, kus laps on seljaga ema selja poole (mitte seljaga ühe külje poole) võib laps loomulikult sünnituse jooksul end ka kuklaga ettepoole pöörata, aga ta peab selleks tegema 90˚ pöörde asemel 180˚ pöörde ümber oma telje ning enamasti titad seda teha ei taha, vaid eelistavad sündida kukalseisu tagumises teisendis. Kuna selles asendis ei saa pea sündida sirutusega, vaid pea peab tegema lisapainutuse, võib väljutusperiood pikeneda ja oht lahkliha rebenemiseks on suurem. Samas kui on ette teada, et tegu on kukalseisu tagumise teisendiga, tuleb sünnituse ajal kasutada hästi palju vaagnat avardavaid asendeid. Väljaaaste küljele, käpuli ja püstine asend, suurte karusammude astumine, nii et jalg puusast küljelt ette liigub. Abistamiseks on võimalusi palju, uuri intenetist googeldades „posterior baby" ja räägi oma ämmaemandaga.

Kardan väga vaginaalset sünnitust (palju erinevaid põhjuseid) ja olen otsustanud, et kui ma kunagi üldse sünnitan, siis kindlasti keisrilõikega. Kas tulevase ema sooviga arvestatakse meie riigis või on keisrilõike saamiseks vaja psühholoogilt tõend küsida?

VASTUS: Kindlasti arvestatakse iga tulevase ema puhul seda individuaalselt. Paanilise sünnitushirmu korral kaastakse juba raseduse ajal tervishoiumeeskonda raseduskriisi nõustaja (enamasti psühholoog). Hirm võib leeveneda raseduse jooksul, kuid võib-olla on siiski otstarbekam sünnitus keisrilõike teel lõpetada.

MUUD

Nova-T spiraali toimimisaeg on 5 aastat. Mis juhtub, kui aeg läheb aasta või poolteist üle? Kas ainus miinus on toime nõrgenemine või on veel midagi?

VASTUS: Spiraali toimimise aeg on antud tootja poolt kindla eesmärgiga. Spiraali matejal vananeb ja spiraal ei pruugi aegumisaja lõpuks tagada soovitud rasesumisvastast toimet. Samuti võib hakata emaks tekkima põletikulaadne seisund (eriti vaskspiraali puhul). Seepärast peab spiraali ettenatud ajal ära vahetama.

Kuidas suhtute teie kui arst alakeha raseerimisse? Kas raseerimata naised on kasimata naised (umbes nagu karvaste kaenlaaluste puhul)? Kas suguelundite piirkonna raseerimine on tõesti tänapäeval enesestmõitetav? Olen karvane, seepärast küsin. Olen end mõned korrad ka paljaks ajanud, kuid hiljem on mõned nädalad ikka maru piinarikas olla.

VASTUS: Alakeha raseerimine on väga intiimne ja individuaalne, igaühel peab jääma vabadus seda teha või mitte teha.

Unustasin pillide pakist 3 tabletti õigel ajal võtta. See toimus üle päeva teisel nädalal, kasutan Yasminelle pille, ja olin teisel nädalal ka kaitsmata vahekorras, siis kas on võimalik et olen rase?

VASTUS: On võimalik. Rasedustesti saab teha juba 10 päeva peale kaitsmata vahekorda, et  selgitada võimalikult ruttu välja kas rasestumine toimus.

Minu mure on selles, et esimese rasedusega avastati lapsel gastokiis ja tehti abort, ja parem neer valutas kogu raseduse. Olen nüd uuesti rase ja sooviksin teada, kui suur on tõenäosus, et see laps on terve? Parempoolne neer valutab jällegi kuigi põletiku pole. Kas see võib olla raseduse iseärasus?

VASTUS: Kindlasti oskab kõige paremat nõu anda Teie naistearst, kes on kursis eelnenud raseduse looga ja teab täpset diagnoosi. Kahjuks kirja teel ei oska vastust anda.

Mida peaks mees sööma-tegema, et ka temalt poolt oleks tehtud nö kõik selleks, et tekiks rasedus? Loobuma suitsetamisest, tarbima võimalikult vähe alkoholi, vitamiinist: E forte, tsink-seleen, Q10, B, magneesium...on veel midagi olulist?

VASTUS: Nautige seksimist :)!

Elina Piirimäe: See intervjuu oli väga huvitav ja värskendav kogemus
mullegi. Kui midagi veel selgusetuks jäi, saate küsida otse ämmaemandalt ka perekool.ee Küsi nõu rubriigist.