Positiivne suhtumine

Enesestmõistetavalt on teie partneril vastsündinuga armastava suhte loomises suur edumaa — lõppude lõpuks on ta ju viimased üheksa kuud beebit oma kehas kandnud. Kuid mitte kõik emad ei tunne kohe niiviisi ja isa jaoks on see ikkagi alati raskem. Seega ärge heituge, kui te ei tunnegi oma lapse vastu kohe suurt armastusepuhangut: teil on piisavalt aega teda tundma õppida ja tõeline side luua. Esimestel nädalatel võib beebile lähedale pääsemine eriti keeruline olla, kuna ta sõltub veel täielikult oma emast, kuid kasutage siiski iga võimalust lapsega koos aega veeta. Võtke laps aeg-ajalt kindlasti oma partneri käest ära ja proovige nahk-naha vastas kontakti loomist — näiteks hoidke teda pärast mähkme vahetamist ja enne riietamist palja rinna peal. Nagu paljude muudegi beebiga seotud kogemustega, on siingi kõige tähtsam positiivne lähenemine väljakutsele. Järgige seda ja ühendav side ei jää tekkimata.

Suhtlemine

Vahel on lihtne unustada, et suhtlemine tähendab midagi palju enamat kui lihtsalt rääkimine. Õigupoolest usutakse, et kõne moodustab inimeste vahelisest suhtlusest umbes ühe kolmandiku — ülejäänu on mitteverbaalne suhtlemine või kehakeel. Teie beebi ei oska rääkida, aga juba esimesel tunnil pärast sündi suudab ta teiega ja oma emaga suhelda. Proovige naljakaid nägusid teha ja näidake lapsele keelt, tõenäoliselt ta matkib teid.

Samas on ka rääkimine lapse arengus olulise tähtsusega, seega lobisege temaga nii palju kui saate, kuigi teate, et ta ei saa teist veel aru. Aidake tal teid koos visualiseerida, hoides teda süles peegli ees. Teda see kujutis kütkestab ja teie avastate, et see tugevdab lapse suhtes kasvavaid tundeid. Nagu iga suhte puhul: mida rohkem suhtlete, seda rutem end teineteise seltsis mugavalt tunnete, seda paremini mõistate üksteise vajadusi ja seda varem arendate välja vastastikuse kiindumuse.

Füüsiline kontakt

Mida rutem laps teie ja teie lõhnaga tuttavaks saab, seda rutem mõjub teie lähedus talle lohutavalt, kui ta kuuleb teie häält või kui te ta sülle võtate. Jagage heldelt musisid ja kallistusi, silitusi ja massaaži, kui iganes võimalik. Laske tal enda peal magama jääda, tõstke ta enda najale istuma, hoidke tal kätt ümber ja tekitage lapses igati tunne, et ta on teie parim sõber.

Hoolitsuse jagamine

Kuigi on palju asju, mida saate teha spetsiaalselt sideme loomise edendamiseks, näiteks beebiga mängimine ja tema masseerimine, on võimalik kvaliteetaega ka igapäevastesse rutiinsetesse toimingutesse sulatada. Oluline on, et toetaksite oma partnerit majapidamistöödes nii palju kui võimalik. Nii et miks mitte lisada kodutöödele lõbus element ja võtta beebi endaga ühes? Pange ta lapsekärusse ja lobisege temaga, samal ajal kui tolmuimejaga vaipu koristate

Peame rääkima jagatud hoolitsusest

Mõnedel värsketel emadel on beebi eest hoolitsemist raske jagada. Nad peavad ennast parimateks beebi eest hoolitsejateks ja leiavad, et kõlbab ainult parim. Kui teie partneril näib olevat tõrge lasta teil toitmisel, riidesse panemisel, vannitamisel aidata, peate talle selgitama, et tema vaimne ja füüsiline tervis kannatavad, kui ta puhkepausi ei võta, ja see ei tee beebile head. Rääkige talle, et peate beebiga regulaarselt kvaliteetaega veetma. Kui teie partneri meelest ei ole teie lapsehoidmisoskused piisavalt head, rääkige talle, et saate oskusi parandada ainult siis, kui teil lubatakse harjutada. Meeskonnatöötunde tekitamiseks laske partneril endale näidata, kuidas täpselt ta midagi teeb, ja küsige pärast kindlasti tagasisidet.

Naistekas avaldab katkendeid Colin Cooperi raamatust “Beebi isa käsiraamat”, mis ilmus kirjastuses OÜ Hea Lugu. See spetsiaalselt isadele mõeldud juhend aitab neil osaleda turvaliselt ja edukalt oma laste eest hoolitsemises ja arengus. See võimaldab isadel väärtustada omadusi, mille nad loomuomaselt lapsehoidmisse kaasa toovad.