NAADI-PORGANDIPIRUKAS

Oled sa porgandipealseid maitsnud? Kui jah, siis tead, kuidas maitseb ka naat. Niivõrd sarnased on need kaks, et selles pirukaski on neil ühine saatus üheskoos söödud saada. See mahemagus köömnemekiga pirukas on mu suur lemmik, kuhu kannatab sisse hakkida ka juba veidi suuremaid naadilehti.

Tainas:
100 g odrajahu
100 g täisteranisujahu
näpuotsaga soola
100 g külma võid
2 sl paksu hapukoort
1 sl külma vett

Täidis:
300 g porgandeid
paar suurt peotäit naati
väike kimp koriandrit
praadimiseks veidi õli
3 muna
100 g kohupiima
100 g riivjuustu
0,5 tl soola
1 tl köömneid
100 ml piima

Sega omavahel jahud ja sool. Haki külm või kuubikuteks ja näpi kiirelt jahuga kokku. Lisa hapukoor ja vesi ning sega tainas palliks. Tõsta tainapall külmkappi tahenema. Samal ajal koori porgandid ja riivi jämeda riiviga. Haki naat ja koriander peenemaks. Kuumuta pannil õli sees madalal kuumusel porgandeid, kuni need veidi pehmenevad. Lisa naadilehed ja koriander ja kuumuta veel hetk. Jäta jahtuma. Klopi munad lahti, lisa kohupiim ja sega hästi läbi. Lisa riivjuust, sool, köömned ja piim ning sega uuesti. Lisa jahtunud porganditäidis ja sega läbi.

Määri 26 cm läbimõõduga koogivorm võiga ja suru tainas vormi sisse nii, et
servad oleksid 2 cm kõrguselt tainaga kaetud. Tõsta tainale küpsetuspaber ja kalla sellele kuivatatud oad või spetsiaalsed keraamilised küpsetusoad. Eelküpseta tainast 200 kraadi juures 15 minutit, seejärel eemalda paber ja oad. Kalla põhjale porganditäidis ja küpseta veel 15 minutit 180-kraadises kuumuses.

KARULAUGU KOHUPIIMAKARASK

Minul ei ole karaski küpsetamiseks ettekäänet vaja. Või kui, siis see kevadisest ülekorjest kuivama pandud peotäis karulauku, mis keset talve end meelde tuletab. Pane tähele, et erinevalt kevade peatükis üles astunud retseptist on siin tegu kohupiimakaraskiga. Lemmiku leidmiseks tasub proovida mõlemat.

200 g kohupiima
500 ml keefirit
2 suurt vabakana muna
1 sl voolavat mett
2 sl rapsiõli või sulavõid
600 ml odrajahu
1 tl soola
1 sl köömneid
1 sl söögisoodat
paras peotäis kuivatatud karulauku

Sega omavahel kohupiim, keefir, kergelt lahti klopitud munad, mesi ja rasvaine. Sega teises kausis jahu, sool, sooda, köömned ja kergelt purustatud karulaugulehed. Lisa jahusegu jaohaaval vedelale ja sega ühtlaselt läbi. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 45 minutit või kuni karask keskelt küps.

Retseptid on pärit Liina Karroni raamatust "Sööme rohtu. Toidud metsast ja mere äärest".