Seega…

1. Pane paika plaan

Alusta sellest, et paned kirja, kui palju sa iganädalaselt kulutada tohid ja seejärel mõtle välja, mille jaoks sa raha säästad, millele parasjagu kulutad ja kuidas edaspidi oma eelarvest kinni pead.

2. Kasvata iseloomu

Jah, see on raske, aga ainult sina ise saad aidata endal plaanist kinni hoida. Kui kulutad mõtlematult, on sul oma eesmärgi täitmine kordades raskem. Vaata tagasi oma möödunud aasta kulutustele — kas sa näed, et sul on mingisugune halb muster, mida peaksid muutma? Kirjuta see üles ja tuleta endale seda iga päev meelde!

3. Kärbi kulutusi ja liiguta end

Kui kõnnid edaspidi võimalusel jala ja ei liigu igale poole autoga, treenid vormi oma jalad ja säästad ka palju raha! Ja kui kõndimine või rattasõit pole võimalik, siis ehk on sul võimalik kellegi teise auto peale hüpata? Nii on sul ikka võimalik kulutusi kärpida.

4. Tee inventuur

Finantsilise inventuuri tegemine on väga oluline. Selleks, et enda finantsilised eesmärgid paika panna, pead teadma täpselt, kui palju vara sul üleüldse on. Kui raha tuleb pidavalt sisse ja voolab välja, on ju keeruline teada, kuhu üleüldse seda raha paigutada.

5. Mõtle oma eesmärgid läbi

Parim viis, kuidas pidevalt motiveeritud olla, on hoida oma eesmärgid silme ees. Kas sa unistad oma majast? Puhkusest, mis kestaks igavesti? Kas soovid minna reisima? Tuleta endale neid soove pidevalt meelde!

5. Eelarve, eelarve, eelarve

Pane paika eelarve ja hoia sellest kinni. Tee selgeks, millised on su vältimatud kulutused (üür, kommunaalarved, transport jne) ja kui palju raha teenid. Proovi kulutada vähem kui teenid, sest nii su säästud kasvavad!

Allikas: Career Girl Daily