Brüsselis on liuväli ja imemaius

Ka sel aastal on ühes Euroopa pealinnadest — Brüsselis — avatud traditsiooniline liuväli Place St. Catherin’e väljakul. Euroopa Liidu jõulupuu, mis seisab vanalinna südames Grand Place’i väljakul, on sel aastal prantslaste ehitud ning igal õhtul saab kuuse ümber jälgida futuristlikku valgus-etendust.

Kuid belglaste jaoks teeb jõulud täiuslikuks šokolaad. Ning sel aastal võib nii mõnigi maiasmokk senisest rahulikumalt maiustada, sest maailmakuulus belgia šhokolaadiguru Barry Callebaut segas kokku ained, millest sündis esimene hambasõbralik šokolaad. Lahti seletatult on Daskalidès või Chocolaterie Smet-nimelised šokolaadid esimesed maailmas, mis ei põhjusta hambaauke ega kaariest.

Maiuse võlujõud peitub valmistusprotsessis ning selle koostises. Imešokolaadis on piimapulber asendatud piimaproteiiniga ning suhkur asendatud iso-maltoosaga (sama ainet leidub mees ja suhkruroos ). Hetkel saab imešokolaadi osta vaid Brüsselist. Alates jaanuarist on uudistoode müügil ka väljaspool pealinna.

Pariisis peetakse esimest korda jõululaata

Pariisi kesklinnas paiknevate kaubamajade vaateaknad on ehitud muinasjututegelastega. Peatänav Champs Elysée on traditsiooniliselt täis pikitud sadutuhandeid lambikesi, kuid esimest korda on sel samal tänaval avatud ka jõuluturg, kus müüakse lisaks kingitustele ka prantslaste traditsioonilisi jõulutoite.

Kingiks soovivad prantslased sel aastal aga lihtsalt ja konkreetsel — raha. Nii pakitakse kingikotti ka palju kinkekaarte, ehkki ka Prantsuse tarbijakaitseametnikud hoiatavad kingikaardi-pettuse eest.

Moskva müügihitt on lehmake

Teadagi on Venemaal detsembris suurim pidu aastavahetus. Jõuluvana asemel toob kingitusi Külmataat, kuid idanaabritel on komme teha ka ise aastavahetuse eel kingitusi, m.h. töökaaslastele ja näiteks õpetajatele.

Jõuluostude nimekirja tipus on Venemaal seltskonnamängud ja rõivad. Kuid kaupmehed teavad, et kõige enam on müüdud hoopiski lehma-kujukesi (isegi kuuseehteid) ja lehmateemalisi esemeid. Hiina kalendri järgi on algav aasta venelaste jaoks justnimelt lehma-aasta (eestlastele pühvliaasta)

Majanduskriis puudutab ka venelasi, kuid siiski peetakse kinkimise traditsioonist võimaluste piires kinni. Väiksed tüdrukud saavad kõige enam Baby Born-nukke, suuremad tüdrukud aga kosmeetikat, rõivaid või ehteid. Meestele kingitakse aga enamasti alkoholi.

Uusaasta vastuvõtt on aasta suurim pidu ning aasta tulekut tervitatakse saluudiga. Pidu kestab hommikuni ning siis, kui meie jõuluaeg läbi saab, algavad venelastel jõulud ning tööle naastakse jaanuari keskel.

New Yorgi kuuske lihtsalt peab nägema

Maailmalinna ehib jõuluajal loomulikult kuulsaim, Rockefeller Center’i jõulupuu (ülemisel pildil), mida käib iga päev pool miljonit inimest vaatamas. Traditsioonilist elektriküünalde süütamist koguneb igal aastal vaatama sadu tuhandeid inimesi

Kingitusedki on USA-s sel aastal traditsioonilised: mh. kodumasinad, arvutid ja mobiiltelefonid. Kuid varasematel aastatel enimmüüdud artikkel — digikaamerad on aga sel aastal riiulile seisma jäänud. Ilmselt peitub huvipuudus osaliselt ka selles, et töötute arv on Ameerikas tõusnud viimase 14 aasta kõrgeimale tasemele.

Kas Sina oled veetnud või veedad jõule välismaal? Mis meeldib, mis vastu hakkab? Mida kohalikest kommetest ja iseärasustest teistelegi soovitada tahad?