Puugid levitavad koertele mitmeid ohtlikke haigusi, millest Euroopas on levinuimateks borrelioos, babesioos, erlihhioos ja anaplasmoos. Sageli on need haigused oma ebatüüpilise kliinilise pildi tõttu aladiagnoositud ning seetõttu ebapiisavalt ravitud, põhjustades koertele tõsiseid tervisekahjustusi. Koertel on näiteks borrelioosi esmasteks tunnusteks palavik ja loidus, hilisemas haiguse järgus tekib koertel sageli longe ning kujunevad välja neeru-, südame- ja maksakahjustused. Need esmased tunnused ei ole iseloomulikud ainult sellele haigusele, vaid võivad esineda ka teistenakkushaiguste puhul ning seetõttu võib jääda borrelioos haiguse algjärgus diagnoosimata. Kui diagnoos ei ole piisavalt varajane, ei ole võimalik valida õiget ravi ning seda õigeaegselt alustada. Ravi alustamisega hiljaks jäädes ei pruugi saada oodatud tulemust ning koeral võib tekkida tõsine tervisekahjustus.

Puugid kimbutavad ka kasse, aga meie regioonis on puukide poolt siirutatavad haigused kassidel harvem esinevamad kui koertel ega põhjusta enamasti nii raskeid terviseprobleeme.

Kuna kliima muutub pidevalt, siis varem vaid soojades regioonides parasiteerinud puugid on levimas põhjapoolsematele aladele, tuues endaga kaasa haigustekitajad, mida koertele siirutada. Seetõttu levivad puukide poolt siirutatud haigused aina laialdasemalt ning meil tuleb oma lemmikuid nende rünnaku eest kaitsta. Kõige efektiivsem vahend puukide poolt siirutatavate haiguste eest on profülaktika. Puukide hammustusi on vaja ennetada ning puukidelt tuleb võtta võimalus koeri nakatada, sest olles ennast juba looma naha külge kinnitanud, on puugil võimalus haigustekitaja koerale üle kanda. Kasutada tuleb sobivat puugitõrjevahendit, soovitavalt sellist preparaati, mis toimiks puuke peletavalt ega laseks puukidel koera nahale kinnituda. Kui puugid ei saa looma nahale kinnituda, ei saa nad ka haigustekitajaid üle kanda ning koerad ei haigestu nendesse ohtlikesse haigustesse. Puugihaigusi on lihtsam vältida, kui ravida.

Bayer HealthCare on spetsiaalselt koertele loonud Advantix (toimeained imidaklopriid, permetriin) täpilahuse, mida kasutatakse puukide tõrjeks ja invasiooni profülaktikaks, kaitstes koeri puukide siirutatavate haiguste poolt. Advantix (imidaklopriid, permetriin) täpilahusega ravitud koertel ei saa puugid verest toituda ega seetõttu haigusi siirutada. Advantix (imidaklopriid, permetriin) täpilahuse toime väljendub kahel viisil: kas hoides puugid üldse loomast eemal või kui puuk siiski koera peale tuleb, on tal seal väga ebamugav ja ta ei saa koera peale jääda ega nahale kinnituda. Puuk võib küll proovida mõne minuti jooksul koera karvastikul ja nahal püsida, kuid see ei õnnestu
ja ta kukub looma pealt maha ning sureb. Vaata animatsiooni, kuidas see toimib. Advantix (imidaklopriid, permetriin) täpilahuse kasutamine vähendab oluliselt puukide poolt siirutatavatesse haigustesse nakatumise riski koertel. Lisaks hävitab Advantix (imidaklopriid, permetriin) täpilahus tõhusalt ka kirbud ja peletab eemale sääsed.

Lemmikloomade tervis on nende omanike kätes. Tasub olla väga tähelepanelik ja lemmiku terviseprobleemide puhul alati nõu pidada oma loomaarstiga.

Lisainfot puukide ja kirpude ning nende tõrje kohta koertel saab veebilehelt www.minulemmikule.ee

Jaga
Kommentaarid